Subsidieregeling Maatschappelijke dienstverlening

Besluit van burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam tot vaststelling van de Subsidieregeling Maatschappelijke dienstverlening Hardinxveld-Giesendam

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam,

overwegende dat het gemeentebestuur een algemene voorziening voor hulp en ondersteuning wil bevorderen door het verstrekken van subsidies voor activiteiten die daaraan bijdragen;

gelet op de Algemene Subsidieverordening Hardinxveld-Giessendam;

besluit vast te stellen de Subsidieregeling Maatschappelijke dienstverlening Hardinxveld-Giessendam:

 

 

 

Artikel 1. Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • -

    Aanvraagformulier: het vastgestelde aanvraagformulier voor subsidieverlening, bestemd voor het aanvragen van subsidie, waarop de aanvrager zijn activiteiten kan vermelden en toelichten.

  • -

    Lokale visie sociaal domein: richtinggevende beleidsnota voor ontwikkelingen op het sociaal domein binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december 2020.

  • -

    Sociaal Team: Een team als onderdeel van het Sociaal Domein, gevormd door professionals met een generalistisch profiel en specialismen op het terrein van de Wmo, Jeugdwet en Participatie die inwoners (0-100+) van Hardinxveld-Giessendam ondersteunen met meervoudige en/of complexe ondersteuningsvragen op meerdere leefgebieden.

 

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

 

Artikel 3. Activiteiten

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor activiteiten en/of diensten als onderdeel van het Sociaal Team, die gericht zijn op de inwoners van Hardinxveld-Giessendam of aan hen ten goede komen. De activiteiten dragen bij aan de zelfredzaamheid en participatie van inwoners.

  • 2.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor activiteiten en/of diensten die bijdragen aan het versterken van het sociaal en maatschappelijk domein. Vigerende beleidsnota's, zoals de lokale visie sociaal domein 2020, en vigerende wet- en regelgeving zijn hierbij leidend.

 

Artikel 4. Doelgroep

Organisaties, instellingen en stichtingen die zich richten op maatschappelijke dienstverlening die noodzakelijk geacht wordt als onderdeel van het Sociaal Team, kunnen in aanmerking komen voor subsidie in het kader van deze regeling.

 

Artikel 5. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie heeft uitsluitend betrekking op de kosten die resteren na aftrek van bijdragen van derden en die naar het oordeel van burgemeester en wethouders noodzakelijk zijn voor de uitvoering van een activiteit als bedoeld in artikel 3.

 

Artikel 6. Hoogte van de subsidie

Met het vaststellen van de jaarlijkse begroting door de Raad worden tevens het subsidieplafond vastgesteld. Het subsidieplafonds en eventueel door het college vastgestelde deelplafonds maken budgetteren mogelijk. Het bereiken van een (deel)subsidieplafond is reden een aanvraag te weigeren.

 

Artikel 7. Wijze van verdeling

  • 1.

    Aanvragen voor jaarsubsidies van rechtspersonen waarmee de gemeente een langdurige subsidierelatie op het betreffende werkveld heeft, komen als eerste in aanmerking voor subsidie.

  • 2.

    Bij nieuwe aanvragen vindt verstrekking van subsidie vervolgens plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond is bereikt.

  • 3.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.

  • 4.

    Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt.

 

Artikel 8. Aanvraag

  • 1.

    Voor de aanvraag dient gebruik gemaakt te worden van het vastgestelde aanvraagformulier.

  • 2.

    Te overleggen bij de subsidieaanvraag:

    • a.

      Activiteitenplan, inclusief motivering en omschrijving van de activiteit, de beoogde doelgroep, het beoogde resultaat en de relatie met de lokale visie sociaal domein 2020 van gemeente Hardinxveld-Giessendam;

    • b.

      Begroting.

  • 3.

    Indien de subsidieaanvraag niet voldoet aan de door burgemeester en wethouders vastgestelde regels, wordt de aanvrager hiervan op de hoogte gesteld en wordt deze een passende hersteltermijn geboden.

 

Artikel 9. Aanvraagtermijn

  • 1.

    De aanvraag om in aanmerking te komen voor een jaarlijkse subsidie dient vóór 1 oktober in het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar, ingediend te worden.

  • 2.

    Indien een subsidieaanvraag na de daarvoor gestelde termijn wordt ingediend wordt door de aanvrager de reden van de late indiening vermeld. Burgemeester en wethouders besluiten vervolgens of zij de aanvraag wel of niet in behandeling zullen nemen.

 

Artikel 10. Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om een subsidie als bedoeld in artikel 7, binnen 13 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend dan wel gerekend vanaf de uiterste indientermijn voor het aanvragen van subsidie.

 

Artikel 11. Aanvullende weigeringsgronden

Overeenkomstig artikel 7, derde lid, aanhef en onder f, van de Algemene Subsidieverordening Hardinxveld-Giessendam kan subsidieverlening worden geweigerd als:

  • a.

    de aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten zal ontplooien, die in strijd zijn met de Lokale visie sociaal domein 2020 van de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

  • b.

    het budget niet toereikend (meer) is om de subsidieaanvraag te honoreren, doordat het, overeenkomstig artikel 6 van deze regeling, door de Raad vastgestelde subsidieplafond bereikt is.

 

Artikel 12. Verplichtingen van subsidieontvanger

  • 1.

    Burgemeester en wethouders kunnen aan de subsidieontvanger verplichtingen opleggen conform het bepaalde in artikel 4:37 Awb.

  • 2.

    Als aannemelijk is dat een of meer van de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend niet of niet geheel zullen worden verricht of dat niet of niet geheel aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen zal worden voldaan, meldt de subsidieontvanger dat onverwijld schriftelijk aan burgemeester en wethouders.

  • 3.

    Een subsidieontvanger informeert burgemeester en wethouders onverwijld schriftelijk over:

    • a.

      beslissingen of procedures die zijn gericht op de beëindiging van de activiteiten waarvoor subsidie is verleend, of tot ontbinding van de gesubsidieerde rechtspersoon;

    • b.

      relevante wijzigingen in de financiële en organisatorische verhouding met derden;

    • c.

      ontwikkelingen die ertoe kunnen leiden dat aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen niet of niet geheel zullen kunnen worden nagekomen.

 

Artikel 13. Eindverantwoording van subsidies vanaf € 100.000

In de beschikking tot subsidieverstrekking kan worden bepaald dat de subsidieontvanger zich verantwoordt door een vertelling over de uitgevoerde activiteiten, de gerealiseerde effecten, een financieel verslag en een door een accountant opgestelde goedkeurende controleverklaring.

 

Artikel 14. Subsidievaststelling

  • 1.

    Burgemeester en wethouders stellen de subsidie vast binnen 13 weken na de ontvangst van de volledige aanvraag tot subsidievaststelling.

  • 2.

    ls een aanvraag tot subsidievaststelling niet voor het tijdstip of de termijn, bedoeld in artikel 9 eerste lid, ingediend, kunnen burgemeester en wethouders de subsidieontvanger schriftelijk een nieuwe termijn stellen. Wordt de aanvraag niet binnen deze termijn ingediend dan gaan zij over tot ambtshalve vaststelling.

 

Artikel 15. Bevoorschotting en betaling in gedeelten

Subsidieverlening wordt in vier gelijke delen per kwartaal bevoorschot.

 

Artikel 16. Slotbepalingen

  • 1.

    Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager, gemotiveerd afwijken van een artikel of artikelen van deze regeling voor zover toepassing leidt tot onbillijkheid van overwegende aard;

  • 2.

    In gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of waarin zij tot onredelijkheid leidt, kan het college van het bepaalde in deze regeling afwijken.

  • 3.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag volgend na de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

  • 4.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Maatschappelijke dienstverlening Hardinxveld-Giessendam.

  •  

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders

d.d. 21 december 2021,

Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam,

de secretaris, de burgemeester,

Johan de Jager, Dirk Heijkoop

Naar boven