Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

De raad van de gemeente Nieuwegein;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2021;

gelet op artikel 149 Gemeentewet, artikel 25a en artikel 25e Alcoholwet;

 

besluit

 

vast te stellen:

 

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening;

Artikel I  

De Algemene plaatselijke verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 2:24, eerste lid, onderdeel d, artikel 2:27, eerste lid, onderdeel c, artikel 2:28, achtste lid, het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 8A, artikel 2:34a, onderdeel a, artikel 2:48, tweede lid, onderdelen a en b en artikel 3:5, tweede lid, onder c, wordt telkens ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door: Alcoholwet.

 

B

Na artikel 2:34d wordt een nieuw artikel ingevoegd dat als volgt luidt:

Artikel 2:35 Proeverijen bij slijterijen

  • 1.

    De houder van een Alcoholwetvergunning om een slijtlokaliteit te exploiteren kan een betaalde proeverij organiseren als bedoeld in artikel 25e van de Alcoholwet, mits aan de vereisten in artikel 6.1 van het Alcoholbesluit wordt voldaan.

  • 2.

    De burgemeester kan voorschriften opstellen:

    • a.

      over het tijdstip en de tijdsduur van een betaalde proeverij;

    • b.

      over de wijze waarop de registratie van deelnemers aan een betaalde proeverij plaatsvindt;

    • c.

      dat het organiseren van een betaalde proeverij beperkt wordt tot een slijtlokaliteit die beschikt over een eigen ingang in een openbare plaats, met dien verstande dat die ingang voor het publiek niet te bereiken is vanuit een andere lokaliteit.

C

In het derde lid van artikel 2:48a wordt de volgende zinsnede toegevoegd: ‘deze zaken zodanig zijn ingepakt dat zij niet geschikt zijn voor onmiddellijk gebruik.’

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2021, met dien verstande dat artikel I, onderdeel c, terug werkt tot en met 3 juni 2021.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 november 2021.

Jan Karens

griffier

Frans Backhuijs

voorzitter

Toelichting bij de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Algemeen

De Drank- en Horecawet is gewijzigd. De gewijzigde wet is op 1 juli 2021 in werking getreden. De wet wordt voortaan aangeduid als Alcoholwet door wijziging van de citeertitel in artikel 49 van de wet. De regels in de APV worden daarom aangepast op de Alcoholwet.

 

Artikelsgewijs

A

In dit onderdeel worden de artikels of opschrift waarin verwezen wordt Drank- en Horecawet aangepast in Alcoholwet.

 

B

De Alcoholwet maakt het mogelijk dat slijterijen betaalde proeverijen mogen organiseren (artikel 25e Alcoholwet). Het organiseren van een betaalde proeverij wordt toegestaan voor alle slijterijen, die in Nieuwegein zijn gevestigd. In het nieuwe artikel 2:35 wordt geregeld onder welke voorwaarden de betaalde proeverij mogelijk is. In de bepalingen wordt verwezen naar de vereisten van de Alcoholwet en het Alcoholbesluit.

 

Artikel 25e Alcoholwet

Bij gemeentelijke verordening kan met inachtneming van artikel 3, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vrijstelling worden verleend van het in artikel 3, eerste lid, ten aanzien van het horecabedrijf vervatte verbod en het in artikel 14, eerste lid, vervatte verbod ten behoeve van proeverijen in slijtlokaliteiten buiten de dagen en tijden dat de slijtlokaliteiten regulier zijn opengesteld. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld waaraan een proeverij moet voldoen.

 

De proeverij mag alleen plaatsvinden buiten de normale openingstijden van de slijterij, maar wel binnen de tijden waarop de slijterij bij of krachtens de Winkeltijdenwet geopend mag zijn. De slijterij moet gedurende de proeverij gesloten zijn voor klanten. Er mag per slijterij slechts één proeverij per dag worden georganiseerd en maximaal drie proeverijen per week. De kosten voor deelname moeten voorafgaand aan de proeverij door een leidinggevende bij het slijtersbedrijf zijn vastgesteld. Ook de deelnemers moeten bekend zijn bij het slijtersbedrijf voordat de proeverij plaatsvindt. De slijterij mag tijdens of na afloop van de proeverij alleen die drank voor thuisgebruik verkopen die tijdens de proeverij wordt geschonken. De verkoop van andere soorten drank tijdens of na afloop van de proeverij is dus uitdrukkelijk niet toegestaan. Artikel 6.1 van het Alcoholbesluit luidt als volgt:

 

Artikel 6.1 Alcoholbesluit

  • 1.

    Een proeverij als bedoeld in artikel 25e van de wet voldoet aan de volgende eisen:

    • a.

      in een slijtlokaliteit wordt maximaal één proeverij per dag gegeven en maximaal drie proeverijen per week;

    • b.

      de kosten voor deelname aan een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij door een leidinggevende van het slijtersbedrijf vastgesteld;

    • c.

      de deelnemers van een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij bekend bij een leidinggevende van het slijtersbedrijf; en

    • d.

      de deur van de slijtlokaliteit is gedurende een proeverij gesloten voor publiek anders dan de deelnemers aan de proeverij.

  • 2.

    Tijdens een proeverij is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende en alcoholvrije drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse, met uitzondering van alcoholhoudende en alcoholvrije drank die in het kader van die proeverij is verstrekt voor gebruik ter plaatse aan de deelnemers van de proeverij.

 

In het Alcoholbesluit is de frequentie van het aantal proeverijen bepaald. Om te bewerkstelligen dat betaalde proeverijen ordentelijk verlopen kan de burgemeester voorschriften stellen over het tijdstip en de tijdsduur van een proeverij. De burgemeester kan ook voorschriften opstellen over de wijze waarop de registratie van deelnemers aan een proeverij plaatsvindt.

Het is niet wenselijk dat betaalde proeverijen worden gehouden in slijterijen die direct naast een supermarkt gevestigd zijn of onderdeel zijn van een supermarkt waarbij de proeverijen alleen bezocht kunnen worden als de supermarkt open is.

Als een supermarkt overdag open is lopen daar ook gezinnen met kinderen. Het houden van proeverijen kan in die situatie erop lijken alsof de gemeente aan de jeugd een signaal geeft dat het nuttigen van alcohol overdag naast/in een supermarkt normaal is. Daarom is de burgemeester bevoegd om voorschriften op te stellen dat het organiseren van een betaalde proeverij beperkt wordt tot een slijterij die beschikt over een eigen ingang in een openbare plaats. Een slijterij die alleen vanuit de ingang van een supermarkt bereikt kan worden zal dus een eigen ingang moeten maken (middels een omgevingsvergunning) als het betaalde proeverijen wenst te organiseren.

Deze voorschriften zullen worden opgenomen in de Alcoholwetvergunning van de houder van een slijtlokaliteit.

 

C

Dit betreft een redactionele aanpassing. Bij de wijziging van de APV van 3 juni (2021-184) is in artikel 2:48a in het derde lid een zinsnede abusievelijk weggevallen.

Naar boven