Wijzigingsbesluit APV algemeen verbod op het aanbieden van deelmobiliteit in de openbare ruimte zonder vergunning van het college

De raad van de gemeente Nijmegen, 22 december 2021,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 november 2021,

 

Gelet op artikelen: 149 van de Gemeentewet

 

Besluit: Artikel 5.1.2A op te nemen in de APV, inhoudende een algemeen verbod op het aanbieden van deelmobiliteit in de openbare ruimte zonder vergunning van het college.

 

 

Opgenomen wordt:

 

Artikel 5.1.2A Ter gebruik aanbieden van voertuigen op of aan de weg

1. Het is verboden zonder vergunning van het college voertuigen, met inbegrip van de uitgezonderde voertuigen bedoeld in artikel 5.1.1 sub a van deze verordening, die op of aan de weg staan ter gebruik aan derden aan te bieden tegen betaling of anderszins met commerciële doeleinden,

 

2. Het college kan stallingsplaatsen, wegen of weggedeelten of gebieden aanwijzen waar:

a) het niet verboden is om voertuigen of categorieën van voertuigen als bedoeld in het eerste lid te plaatsen, en/of

b) het niet verboden is om voertuigen of categorieën van voertuigen als bedoeld in het eerste lid ter gebruik aan te bieden.

 

3. Het college stelt nadere regels vast ten aanzien van de aanvrager, categorie voertuigen, de toelatingsvoorwaarden, kwaliteitseisen en exploitatievoorwaarden.

 

4. Het college kan de vergunning weigeren indien:

a) als het ter gebruik aanbieden van de voertuigen:

I. gevaar oplevert voor de veiligheid van de gebruikers, de verkeersveiligheid of de doorstroming van het verkeer;

II. hinder veroorzaakt voor het woon- of leefklimaat;

III. een nadelige invloed heeft op het milieu;

IV. onevenredig beslag legt op de openbare ruimte, of

V. afbreuk doet aan het uiterlijk aanzien van de openbare ruimte.

VI. er niet voldaan wordt aan de gestelde nadere regels.

b) een kwantitatieve of territoriale beperking als gevolg van bijzondere omstandigheden in de gemeente of een deel van de gemeente noodzakelijk is in verband met een dwingende reden van algemeen belang. Hierbij kunnen ook beperkingen worden gesteld aan het maximum aantal vergunningen en aantal voertuigen. Het college kan hiervoor nadere regels stellen.

 

5. Op de vergunning is paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

 

Artikel II

Voor bovengenoemd artikel wordt de onderstaande toelichting in de APV opgenomen:

 

Artikel 5.1.2A lid 1

Het artikel heeft betrekking op voertuigen in de breedste zin van het woord. In de in artikel 5.1.1 sub a van deze verordening opgenomen omschrijving van het begrip voertuig worden ook enkele typen (kleinere) voertuigen uitgezonderd. Artikel 5.1.2A heeft nadrukkelijk ook betrekking op deze in artikel 5.1.1 van het begrip uitgezonderde kleine wagens. Het verbod ziet derhalve ook op het aanbieden van segways, steps en andere kleinere voertuigen.

 

Met de in het eerste lid opgenomen zinsnede ‘of anderszins met commerciële doeleinden’ wordt het volgende bedoeld. Ook als het gebruik van het voertuig voor de gebruiker gratis is in de zin dat deze daarvoor niet hoeft te betalen, is het aanbieden niet toegestaan als de aanbieder andere commerciële doeleinden heeft met het gebruik van het voertuig. Bijvoorbeeld door het maken van reclame voor een product of een dienst of het genereren en verzamelen van data.

 

Het aanbieden kan op verschillende wijzen plaatsvinden. De aanbieder kan fysiek aanwezig zijn om het publiek te interesseren voor het gebruikmaken van de voertuigen, maar het aanbod kan ook online gedaan worden of met behulp van een applicatie op een smartphone die de gebruiker in staat stelt het voertuig te gebruiken en deze te ontgrendelen.

 

Artikel 5.1.2A lid 2

Op basis van lid 1 geldt het verbod op het op of aan de weg aanbieden van deelmobiliteit voor alle wegen in de gemeente Nijmegen. Op basis van het tweede lid kan het college gebieden, dan wel wegen of weggedeelten (tijdelijk) uitzonderen, waardoor op die locaties wel deelmobiliteit kan worden aangeboden zonder vergunning van het college.

 

Artikel 5.1.2A lid 4

Gegeven de in het vierde lid, sub a genoemde belangen kan het noodzakelijk zijn grenzen te stellen aan de aantallen deelvoertuigen waarvoor een vergunning kan worden verleend. Het vierde lid, sub b maakt het mogelijk om zowel voor een categorie voertuig (bijvoorbeeld fiets of bromfiets) als een type voertuig (bijvoorbeeld elektrisch of niet) een maximum te stellen aan het aantal vergunningen (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 exploitanten) of het aantal voertuigen. Hiermee gaat het om een schaarse vergunning. In nadere regels worden de onderwerpen zoals de verdelingsprocedure, het vergunningenplafond geregeld.

 

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die van de bekendmaking.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 december 2021,

De raadsgriffier,

Drs. S.J. Ruta

De voorzitter,

Drs. H.M.F. Bruls

Naar boven