Eerste wijziging Beleidsregels vaststellen vermogen en vaststellen vermogen in eigen woning Participatiewet Voorschoten 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit vast te stellen de volgende Eerste wijziging van de Beleidsregels vaststellen vermogen en vaststellen vermogen in eigen woning Participatiewet Voorschoten 2015:

Artikel I

Artikel 5a Vrijlating van giften wordt toegevoegd en komt te luiden:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

-

  • 1.

    Het college laat maximaal € 1.200 per kalenderjaar en per huishouden aan door belanghebbende ontvangen giften vrij.

  • 2.

    In navolging op lid 1 is belanghebbende, gelet op de inlichtingenplicht zoals opgenomen in artikel 17 van de Participatiewet, verplicht giften te melden die cumulatief het maximaal vrij te laten bedrag overstijgen.

 

De toelichting op artikel 5a Vrijlating van giften luidt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

-

Per huishouden wordt per kalenderjaar cumulatief maximaal € 1.200 aan giften vrijgelaten. Tegenover een gift kan geen tegenprestatie staan. Onder een gift wordt verder verstaan: door de belanghebbende ontvangen bijdragen die niet structureel voorzien in algemeen noodzakelijke bestaanskosten.

 

Conform de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep ECLI:NL:CRVB:2021:1918 worden boodschappen niet aangemerkt als gift. Andere zaken die niet als gift beschouwd worden zijn onder andere het (deels) bekostigen van de huur of zorgverzekering. Deze vormen immers onderdeel van de algemeen noodzakelijke bestaanskosten. Een onderhoudsbijdrage waarover vrijelijk beschikt kan worden, wordt niet gezien als gift.

 

Belanghebbenden zijn op grond van de inlichtingenplicht verplicht giften te melden wanneer deze per huishouden per kalenderjaar tezamen meer waard zijn dan € 1.200.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.

Aldus vastgesteld op 14 december 2021

de gemeentesecretaris,

A.R. de Graaf

de burgemeester,

drs. N. Stemerdink

Naar boven