Beleidsregel houdende wijziging van de Beleidsregels tegemoetkoming kinderopvang via een Sociaal Medische Indicatie gemeente Almelo 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo besluit:

 

 

Artikel I Wijziging van de beleidsregels tegemoetkoming kinderopvang via een Sociaal medische Indicatie gemeente Almelo 2021

 

Artikel 6, lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

Het college weigert een tegemoetkoming als de ouders aanspraak kunnen maken op een passende voorliggende voorziening zoals opvang via het eigen sociale netwerk, de Zorgverzekeringswet of de Wet kinderopvang.

 

Artikel 7, lid 1 wordt gewijzigd als volgt:

Het college verleent een tegemoetkoming voor het aantal uren opvang dat door de indicatiesteller noodzakelijk wordt geacht.

 

Artikel 10, wordt gewijzigd als volgt:

1. De ouderbijdrage wordt vastgesteld overeenkomstig de methodiek van de tabel kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst, rekening houdend met het toetsingsinkomen van de ouder(s).

2. De kosten waarvoor geen ouderbijdrage wordt verstrekt betreft de gemeentelijke bijdrage.

 

Artikel 11, lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

De ouderbijdrage, zoals bedoeld in artikel 10, betalen de ouders rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie.

 

Artikel 15, lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

Deze beleidsregel is van toepassing op aanvragen voor een tegemoetkoming via een sociaal medische indicatie die zijn ingediend op of na 1 januari 2022.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.

 

 

 

 

 

Burgemeester en Wethouders van Almelo,

de secretaris,

F.W. van Ardenne

de burgemeester,

A.J. Gerritsen

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 6, lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

De tegemoetkoming is bedoeld als een vangnet. Als de informele kinderopvang (opvang door buurt, familie, mantelzorger etc.) of andere voorliggende voorzieningen uitkomst kunnen bieden voor de opvangvraag, dan moet daarvan gebruik worden gemaakt.

Wel zal altijd getoetst moeten worden of de voorliggende voorziening toereikend en passend is gelet op het doel waar deze voor bestemd is. In sommige situaties kan de tegemoetkoming voor de kinderopvang ingezet worden ter aanvulling op de voorliggende voorziening.

Onder een voorliggende voorziening verstaan we in de gemeente Almelo:

a. Opvangmogelijkheden via het eigen sociale netwerk;

b. Opvang via de Zorgverzekeringswet;

c. Opvang via de Wet kinderopvang;

 

Ad A.

Het eigen sociale netwerk zien wij als een voorliggende voorziening op de kinderopvang. Het sociale netwerk is een groep mensen met wie de cliënt een sociale relatie onderhoudt. Daarbij horen mantelzorgers, net als (andere) familieleden, vrienden, buren en collega’s. Bij de aanvraag wordt besproken of de ouder een beroep kan doen op ondersteuning vanuit het sociale netwerk en in welke mate hiervan sprake kan zijn.

Ad B.

Vanuit de aanvullende verzekering kan de zorgverzekeraar een vergoeding verstrekken voor de kinderopvang. Dit kan per verzekeraar verschillen. Bijvoorbeeld wanneer de ouder, partner of een ander kind binnen het gezin wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Mogelijk kan er ook aanspraak worden gemaakt op vergoeding van onder andere speltherapie of psychosociale therapie die bijdragen aan het verbeteren van de gezinssituatie.

Ad C.

Indien de (vergoeding van de) opvang vanuit de Wet kinderopvang kan worden ingezet, gaat dit boven de SMI-regeling. Hiervoor gelden andere criteria en spelregels. De ouder kan dan in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Deze toeslag dekt niet alle kosten voor de kinderopvang. Er resteert een eigen bijdrage.

 

Artikel 7, wordt gewijzigd als volgt:

De omvang van de tegemoetkoming wordt door de indicatiesteller bij de gemeente of GGD vastgesteld. Het betreft maatwerk: de intaker en/of wijkcoach van de gemeente maakt hier, in overleg met de ouders, een afweging die passend is voor iedere afzonderlijke situatie en aansluit op de behoeften van het kind/ouders.

 

Artikel 10, wordt gewijzigd als volgt:

Hiermee wordt bereikt, dat ouders eenzelfde bijdrage betalen voor zowel de reguliere kinderopvang als voor de kinderopvang op sociaal medische indicatie.

Voor de berekening van de ouderbijdrage kan gebruik worden gemaakt van de rekentool op de website van de belastingdienst.

 

 

Naar boven