Als een kiezer niet in de gelegenheid is zelf te gaan stemmen – bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie – kan hij een andere kiezer machtigen dit voor hem te doen. Dit heet stemmen bij volmacht.
De persoon die wordt gemachtigd, kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. Volmacht regelen kan op twee manieren: de schriftelijke volmacht en de onderhandse volmacht.
Schriftelijke volmacht
De kiezer die bij volmacht wenst te stemmen, kan daartoe een verzoekschrift indienen bij de burgemeester van de gemeente waar hij op de dag van de kandidaatstelling als kiezer is geregistreerd.
De burgemeester van de gemeente Zwartewaterland deelt met toepassing van artikel L7 van de Kieswet mee dat uw verzoek voor een schriftelijke volmacht uiterlijkvrijdag 11 maart 2022 om 17.00 uur moet zijn ontvangen door uw gemeente.
Uw schriftelijke volmacht kunt u op drie manieren regelen:
- 1.
Digitaal: U kunt een schriftelijke volmacht digitaal aanvragen. U moet wel het formulier Verklaring gemachtigde bijvoegen. Uw aanvraag moet uiterlijk 11 maart 2022 om 17.00 uur binnen zijn.
- 2.
Schriftelijk: U kunt een verzoek doen voor een schriftelijk volmacht met het formulier verzoek stemmen bij volmacht . Dit formulier met een kopie geldig identiteitsbewijs moet uiterlijk op 11 maart 2022 om 17:00 uur binnen zijn bij Burgerzaken, Postbus 23 8060 AA Hasselt, of zijn ingeleverd bij de receptie van het gemeentehuis, Telvorenstraat 2, Hasselt.
- 3.
Persoonlijk: U kunt een schriftelijk volmacht persoonlijk aanvragen bij Team Burgerzaken, Telvorenstraat 2 Hasselt tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 om 17.00 uur. U kunt terecht tijdens de openingstijden van Team Burgerzaken. Ook bestaat de mogelijkheid om hiervoor een afspraak te maken via 14 038 of online via www.zwartewaterland.nl Neem uw eventuele stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. Ook moet het formulier Verklaring gemachtigde worden meegenomen.
Een schriftelijke volmacht kan zonder het tonen van een identiteitsbewijs van de volmachtgever worden aangevraagd en uitgebracht. Dit is een oplossing voor mensen die niet beschikken over een maximaal vijf jaar verlopen identiteitsbewijs. De persoon die wordt gemachtigd, de gemachtigde, mag maximaal 2 volmachten aannemen. Hij kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. De gemachtigde overhandigt het volmachtbewijs aan het stembureau. Ook controleert het stembureau zijn identiteit en stempas voordat hij mag stemmen. Het is niet mogelijk een schriftelijke volmacht in te trekken.
Volmacht op de stempas (onderhands)
Een andere optie is een onderhandse volmacht. Hiervoor is de termijn van 11 maart 2022 om 17.00 uur niet van toepassing. Op de achterkant van uw stempas vult u bij volmachtsbewijs de gegevens in van de persoon die voor u gaat stemmen. De persoon die u machtigt moet zelf ook een kiezer uit gemeente zijn. Ook geeft u een kopie van uw identiteitsbewijs aan de persoon die u heeft gemachtigd. Deze mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag niet meer dan twee volmachten hebben en deze stemmen moeten tegelijkertijd met zijn eigen stem uitgebracht worden.