Verkeersbesluit voor wijziging voorrangssituatie (brom)fietspad langs Nieuwe Daarlerveenseweg bij Akker te Vriezenveen

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand hebben besloten om de voorrangssituatie van de (brom)fietser bij de Nieuwe Daarlerveenseweg, ten opzichte van Akker, te veranderen.

Inleiding

Voorheen lag het twee richtingen (brom)fietspad bij deze aansluiting op behoorlijke afstand van de Nieuwe Daarlerveenseweg. Het was toen logisch om dit (brom)fietspad ‘buiten de voorrang’ te hou-den. Inmiddels is er een nieuw (brom)fietspad aangelegd dat bewust dichter bij de Nieuwe Daarler-veenseweg is gesitueerd. Zowel de Nieuwe Daarlerveenseweg als het naastgelegen (brom)fietspad liggen nu ’in de voorrang’.

Door deze aanpassing heeft de (brom) fietser, langs het hele traject van Nieuwe Daarlerveenseweg, Aadorpweg en fietssnelweg F 35, voorrang op het overige verkeer. Dit geeft duidelijkheid en vergroot de verkeersveiligheid van deze kwetsbare groepen verkeersdeelnemers.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER

Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handels-wijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van ver-keersborden. Artikel 8 van het BABW en artikel 67 van het RVV gaan over het plaatsen en aanbren-gen van onderborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeersborden specifiek omschreven.

Bevoegdheid

Het college van Burgemeester en Wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de wethouder verkeer en vervoer.

Advisering 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

Hij heeft aangegeven geen bezwaar tegen dit besluit te hebben.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te motiveren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen belang(en) van het verkeersbesluit te noemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN

De doelstelling van het besluit is gelegen in het (beter) reguleren van het verkeer. Met name voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en bromfietsers. Het belang van het besluit is gelegen in het ‘in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan’. Verder zal dit besluit bijdragen aan ‘het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik’. Door dit besluit wordt het gebruik van de totale route immers aantrekkelijker gemaakt voor (brom)fietsers.

Uitvoering

Herinrichting van deze kruising gebeurt door het verleggen van het (brom)fietspad. De voorrangs-bebording wordt verplaatst. Ter verduidelijking worden haaientanden aangebracht. In de eerste weken worden tijdelijke borden geplaatst met de tekst ‘voorrang gewijzigd’.

Besluit

Wij hebben besloten om:

  • 1.

    Over te gaan tot verplaatsing van de borden RVV B6 (voorrang verlenen) zodat verkeer op het (brom)fietspad nu voorrang krijgt op het overige verkeer.

  • 2.

    Haaientanden aan te brengen om de voorrangssituatie te accentueren. De oude markering wordt verwijderd.

  • 3.

    Het besluit algemeen bekend te maken en te wijzen op de rechtsbeschermingsmogelijkheden op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 17 december 2021

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand

namens dezen,

wethouder verkeer en vervoer

B J Harmsen

Ter inzage

Het besluit ligt vanaf woensdag 22 december ter inzage. U kunt de stukken inzien in het gemeentehuis, Manitobaplein 1 in Vriezenveen. Dit kan tijdens openingstijden.

B ezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Naar boven