Vaststelling ‘Reparatie 1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012’

Burgemeester en wethouders van Montfoort maken ingevolge de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Reparatie 1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012’ heeft vastgesteld op 13 december 2021.

De gemeenteraad heeft dit bestemmingsplan vastgesteld om te voldoen aan de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna te noemen: de Afdeling) van 24 mei 2017. Deze uitspraak heeft als kenmerk 201600220/1/R2, ECLI:NL:RVS:2017:1353. De Afdeling vernietigde in deze uitspraak enkele onderdelen van het bestemmingsplan ‘1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012’ en droeg de gemeente op om een nieuw besluit te nemen over deze onderdelen. Het reparatieplan voorziet hierin. Twee vernietigde planonderdelen zijn niet meegenomen in de reparatie omdat voor deze onderdelen afzonderlijke bestemmingsplanprocedures worden doorlopen. Het betreft de locaties Willeskop 77c en Willeskop 85B.

In aanvulling op de reparaties die voortvloeien uit de uitspraak van de Afdeling zijn de volgende andere zaken geregeld in het reparatieplan:

  • 1.

    Het reparatieplan corrigeert ondergeschikte omissies op de plankaart. Bij het tekenen van de verbeelding voor het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2012’ zijn op een aantal locaties de grenzen van de gemeente niet goed overgenomen waardoor zogenaamde witte vlekken zijn ontstaan. Dit zijn in de meeste gevallen stroken agrarische onbebouwde grond langs de gemeentegrenzen. Ter plaatse van een witte vlek geldt geen bestemmingsregeling. Aangezien dit een onwenselijke situatie is, wordt dat met dit bestemmingsplan hersteld.

  • 2.

    Enkele bindende regels uit het provinciaal beleid (thans de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht) waren ten onrechte nog niet overgenomen in het bestemmingsplan voor het buitengebied. Een voorbeeld hiervan is het verbod op dierenstallen met meer dan één bouwlaag. Deze strijdigheden worden in het reparatieplan alsnog weggenomen.

Terinzagelegging

Van 29 december 2021 tot en met 8 februari 2022 ligt het bestemmingsplan inclusief bijbehorende stukken op werkdagen ter inzage bij de publieksbalie van het stadskantoor Kasteelplein 5 te Montfoort. Ook is het plan digitaal raadpleegbaar via de nationale website www.ruimtelijkeplannen.nl (IDN: NL.IMRO.0335.Rep1eherzBG‐VG01) en via de gemeentelijke website. De versie op www.ruimtelijkeplannen.nl is juridisch bindend.

Beroep

Belanghebbenden kunnen met ingang van 29 december 2021 tot en met 8 februari 2022 beroep instellen tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden waarop het beroep rust. Zo mogelijk dient een kopie van het bestreden besluit bijgevoegd te worden. Er wordt een griffierecht geheven.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een voorlopige voorziening worden verzocht bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een voorlopige voorziening kan door de voorzitter worden getroffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Inwerkingtreding

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een beroepschrift is ingediend en een verzoek om een voorlopige voorziening is aangevraagd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact met opnemen met de heer F. Plate via het algemene nummer (0348) 476400 of via RO@Montfoort.nl

Naar boven