Subsidieregeling Cultuur Waddinxveen 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen;

 

overwegende dat het gemeentebestuur wil dat de basisvoorzieningen op het gebied van cultuur in verhouding tot de gemeentegrootte aanwezig zijn en toegankelijk zijn voor alle inwoners;

 

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Waddinxveen 2021 (ASV);

 

gelet op de beleidsdoelstellingen van het Beleidskader sociaal domein 2019-2023 Waddinxveen samenredzaam;

 

gelet op de beleidsdoelstellingen van het Beleidskader cultuur Waddinxveen 2021-2025;

besluit vast te stellen de Subsidieregeling Cultuur Waddinxveen 2022.

Artikel 1. Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Cultuur: het geheel aan voorzieningen en activiteiten op de terreinen amateurkunst, podiumkunsten, musea, beeldende kunst, film, muziek, letteren, architectuur, historie, design en nieuwe media.

  • b.

    Jaar: een kalenderjaar of een boekjaar dat gelijkgesteld is aan een kalenderjaar.

  • c.

    Positieve gezondheid: een bredere kijk op gezondheid, waarbij gekeken wordt naar lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen én het dagelijks functioneren.

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

Artikel 3. Activiteiten

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt ter bevordering van de deelname van inwoners aan activiteiten die bijdragen de doelstellingen van het cultuurbeleid:

  • a.

    Educatie: iedereen kan kennismaken met kunst en cultuur en; of

  • b.

    Participatie: ieder die cultureel actief wil zijn kan dat zoveel mogelijk lokaal doen en; of

  • c.

    Preventie: kunst en cultuur bevordert positieve gezondheid.

Artikel 4. Doelgroep

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan rechtspersonen die culturele activiteiten organiseren die in overwegende mate zijn gericht op de gemeente Waddinxveen.

Artikel 5. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Voor subsidie komen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking die direct zijn verbonden met de activiteiten als bedoeld in artikel 3.

Artikel 6. Verplichtingen

  • a.

    De aanbieder levert desgevraagd tussentijds gegevens aan die inzichtelijk maken of en in hoeverre de gesubsidieerde activiteiten bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de gemeente Waddinxveen;

  • b.

    De aanbieder verplicht zich de gesubsidieerde activiteiten uit te voeren conform de ingediende aanvraag en de daarbij gevoegde onderbouwing.

Artikel 7. Subsidieplafond en wijze van verdeling

Indien het totaalbedrag van de subsidieaanvragen die voldoen aan de gestelde criteria het subsidieplafond overschrijdt, worden alle te verlenen subsidies boven € 5.000,- gekort met het percentage waarmee het subsidieplafond wordt overschreden. Aanvragen die te laat zijn ingediend worden afgewezen als het subsidieplafond door de aanvragen die op tijd binnen waren reeds is bereikt.

Artikel 8. Aanvraagtermijn

In deze subsidieregeling gelden de regels voor de aanvraag- en beslistermijn voor subsidieverstrekking per kalenderjaar uit de ASV. Het boekjaar is gelijkgesteld met het kalenderjaar.

  • 1.

    In afwijking van artikel 7, eerste lid van de ASV dient een aanvraag om subsidie die per kalenderjaar wordt verstrekt te worden ingediend tussen 1 juni en 1 augustus voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

  • 2.

    Een aanvraag om een subsidie anders dan de periode zoals beschreven in lid 1 wordt ingediend uiterlijk 8 weken voordat de aanvrager voornemens is te beginnen met de activiteiten.

Artikel 9. Beslistermijn

  • 1.

    Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om een subsidie als bedoeld in artikel 8, eerste lid, uiterlijk op 31 december van het jaar waarin de aanvraag is ingediend.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om een subsidie als bedoeld in artikel 8, tweede lid, binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend.

Artikel 10. Aanvullende weigeringsgronden

Overeenkomstig artikel 9, derde lid, aanhef en onder f, van de Algemene subsidieverordening Waddinxveen 2021 kan subsidieverlening worden geweigerd als:

  • a.

    Een andere instelling, een overheidsorganisatie daaronder begrepen, eenzelfde soort activiteit vervult als waarvoor de aanvrager een subsidieaanvraag heeft ingediend;

  • b.

    De kosten van de activiteit of het product niet in redelijke verhouding staan tot het aantal te bereiken personen binnen de desbetreffende doelgroep of het aantal geleverde producten of de verwachtte effecten;

  • c.

    Het percentage van de subsidie dat direct ten goede komt aan de activiteit die wordt gesubsidieerd niet in redelijke verhouding staat tot het percentage dat aan eventuele overhead wordt besteed;

  • d.

    Andere aanvragen voor dezelfde soort activiteit of doelgroep of gericht op een soortgelijk effect, een groter aantal personen binnen de desbetreffende doelgroep kan bereiken of een groter aantal activiteiten of effect kan realiseren.

Artikel 11. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2022.

  • 2.

    Deze regeling wordt aangehaald als: ‘Subsidieregeling Cultuur Waddinxveen 2022’.

     

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Waddinxveen op 14 december 2021,

de secretaris,

de burgemeester

Naar boven