Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 50 - 2021

 

 

Afvalkalender 2022 is beschikbaar

De afvalkalender 2022 kunt u vinden op www.bladel.nl (digitaal loket). Daarin zijn o.a. de inzameldata te vinden voor GFT, PMD en restafval. Deze kalender wordt niet huis-aan-huis verspreid. Op verzoek wordt de kalender wel per post naar u toegestuurd. Daarvoor kunt u telefonisch contact opnemen met het Klant Contact Centrum (0497 – 36 16 36) of een e-mail sturen naar: info@bladel.nl.

U kunt (op adresniveau) ook alle afvalinformatie vinden via de afvalapp: AfvalWijzer. Deze app kunt u installeren via de app-stores van Apple en Android. Daarnaast is er ook een versie beschikbaar voor Windows Phone-gebruikers. Verder is het in deze app mogelijk om de ophaaldagen als afspraak toe te voegen aan uw eigen digitale agenda.

 

Einde proefperiode Mobiel Scheidingsstation

Afgelopen half jaar hebben de Kempengemeenten een proef uitgevoerd met een mobiel scheidingsstation. Eén keer in de maand werd in elke woonkern de mogelijkheid geboden kleine hoeveelheden recyclebaar afval dicht bij huis in te leveren.

Aan deze proef komt nu een einde. Op dinsdag 28 december staat het mobiel scheidingsstation voor de laatste keer aan de Hoeve in Netersel (tegenover MFA “De Poel”) van 13.30 tot 16.30 uur.

Begin 2022 wordt de proef geëvalueerd, waarna de Kempengemeenten een besluit nemen over het al dan niet doorgaan met een mobiel scheidingsstation.

Grof huishoudelijk afval kunt u (blijven) inleveren bij de milieustraat. Vanaf 2022 bent u weer welkom op onze milieustraat. Kleine elektrische apparaten (mobiele telefoon, scheerapparaat, föhn, gereedschap, cartridges, spaarlampen, tl-lampen, ledlampen, etc.) kunt u ook inleveren bij een aantal speciale inzamelpunten bij u in de buurt. Die inzamelpunten vindt u op www.wecycle.nl.

 

Op weg naar een aardgasvrije gemeente

Om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering is onder andere bepaald dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Er is daarom afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) moeten vaststellen. In deze visie staat wanneer welke buurt aan de beurt is om van het aardgas af te gaan. Voor de buurten die voor 2030 gepland staan, is ook aangegeven welke duurzame alternatieven voor aardgas mogelijk zijn. De gemeenteraad van Bladel stelt op 16 december de Transitievisie Warmte vast.

Wat gaat er gebeuren?

De gebieden Hapert-Noord, Hapert Centrum en Casteren zijn aangewezen als focusbuurten. Deze buurten zijn het meest kansrijk om voor 2030 geheel of gedeeltelijk aardgasvrij te worden. De gemeente Bladel maakt voor deze buurten een Wijkuitvoeringsplan (WUP). In dit plan is uitgewerkt hoe en waar daadwerkelijk wordt gestart met het aardgasvrij maken van woningen. Er is nog niet besloten in welke focusbuurt de pilot start. Dit wordt bepaald na gesprekken met de bewoners van deze buurten. Op basis van de ervaringen uit de pilot worden plannen gemaakt voor de andere twee focusbuurten.

Daarnaast gaat de gemeente inwoners nog meer stimuleren om hun woningen (verder) te isoleren om het energieverbruik te verminderen en woningen al aardgasvrij-ready te maken. Ook worden onderzoeken gedaan naar de mogelijkheid om de rioolwaterzuivering aan de Castersedijk als warmtebron te gebruiken voor het verwarmen van een deel van de kern Bladel en de mogelijke toepassing van zonnepanelen op bedrijfsdaken van bedrijventerrein De Sleutel en het Kempisch Bedrijvenpark.

Het is belangrijk dat de informatie in de TVW voor iedereen toegankelijk is. In de online storymap op www.bladel.nl/tvw is in één oogopslag op een interactieve kaart te zien wat er in uw buurt speelt voor de warmtetransitie.

 

Nieuwe zorgverzekering 2022

De nieuwe premiebedragen voor de zorgverzekering in 2022 zijn inmiddels bekend gemaakt door de verschillende zorgverzekeraars. Tot en met 31 december 2021 kunt u overstappen van zorgverzekering en/of wijzigingen in uw polis aanbrengen. Voor inwoners van de Kempen met een laag inkomen en weinig vermogen hebben de Kempengemeenten een collectieve zorgverzekering afgesloten bij de zorgverzekeraar CZ.

Wat is het voordeel van deze collectieve zorgverzekering?

Binnen het aanbod van de collectieve zorgverzekering heeft u boven op de basisverzekering de keuze uit drie verschillende aanvullende pakketten. Vanuit de gemeente kunt u een tegemoetkoming ontvangen voor het door u gekozen aanvullende pakket. Dit wordt verrekend met de premie die u maandelijks betaalt. Door deel te nemen aan de collectieve zorgverzekering bent u dan ook uitgebreider verzekerd voor de prijs van een basis zorgverzekering.

Wanneer komt u in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering?

Om hiervoor in aanmerking te komen, mag uw inkomen niet hoger zijn dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm. Dit betekent dat ook werkenden en zelfstandigen met een laag inkomen en weinig vermogen hiervoor in aanmerking kunnen komen. Meer informatie over de voorwaarden kunt u terugvinden op de website van Samenwerking Kempengemeenten www.kempengemeenten.nl/collectieve-ziektekostenverzekering

Waar kunt u meer informatie vinden?

Indien u aan de slag gaat met het zoeken en vergelijken van zorgverzekeringen, vergeet niet om eens te kijken wat de collectieve zorgverzekering via de Kempengemeenten u kan bieden. Dit kan gemakkelijk via de keuzehulp op de website www.gezondverzekerd.nl. Op deze website kunt u zien welke pakketten via uw gemeente worden aangeboden en welk pakket het beste bij u past. Vervolgens kunt u eenvoudig een aanvraag indienen.

Bij vragen over de collectieve zorgverzekering of indien u hulp nodig hebt bij het aanvragen van een zorgverzekering kunt u contact opnemen met de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening van Samenwerking Kempengemeenten via telefoonnummer 0497 - 74 55 44 of per e-mail via md@kempengemeenten.nl.

 

TRIPPEN OF SKIPPEN? Jouw mening telt!

Voor het grote drugsonderzoek ‘Trippen of Skippen’ zoeken 37 gemeenten in Brabant jongeren tussen 16 en 27 jaar die hun mening willen geven over drugs(gebruik). Ben of ken je iemand die binnen deze leeftijdsgroep valt, lees dan verder!

Lachgas in de auto? XTC op een festival? Vind jij dat (niet) normaal? Het zijn een aantal vragen die we stellen tijdens het grote drugsonderzoek ‘Trippen of Skippen?’

Vul anoniem de vragenlijst in (max. 10 minuten van je tijd) en maak kans op het winnen van vette trips, zoals skydiven, dagje pretpark, karten of een wellness bezoekje!

Hoe vul je de vragenlijst in?

Ga naar www.trippenofskippen.nl en vul de vragenlijst in vóór 1 januari 2022.

Belangrijk om te weten

Ook als je nog nooit drugs gebruikt hebt, is het voor ons waardevol als je meedoet aan dit onderzoek. En gun je jouw vrienden, collega’s, of familieleden tussen 16 en 27 jaar ook een vette trip? Verwijs hen dan naar de website!

 

Kick-off Wet inburgering 2021 Kempengemeenten

Donderdag 25 november vond de feestelijke kick-off van de nieuwe Wet inburgering plaats voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Per 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering van kracht. Belangrijkste doel van deze nieuwe wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk mee doen in de samenleving en dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. De gemeenten hebben hierin een belangrijke rol gekregen. Zij hebben de regie over de inburgering.

Betrokkenen werden tijdens de kick-off geïnformeerd over hoe de vier Kempengemeenten samen uitvoering geven aan deze wet. Daarnaast vond er uitwisseling tussen partijen plaats over hoe de samenwerking in het kader van inburgering opgestart of verbeterd kan worden.

 

Gewijzigde openingstijden gemeentehuis

In verband met de kerstvakantie is er geen avondopenstelling op woensdag 29 december. Het Klant Contact Centrum (KCC) is, op afspraak, geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Het gemeentehuis is dan tot 17.00 uur geopend.

Op maandag 3 januari 2022 is het gemeentehuis later open dan gebruikelijk is. U kunt deze dag vanaf 10.30 uur in het gemeentehuis terecht.

 

Milieustraat Bladel op kerstavond en oudejaarsdag eerder dicht

Op vrijdag 24 december 2021 (kerstavond) en vrijdag 31 december 2021 (oudejaarsdag) is de milieustraat Bladel gesloten vanaf 15.00 uur.

De normale openingstijden in 2022 zijn:

• Dinsdag en woensdag: van 13.00 – 17.00 uur

• Vrijdag: van 09.00 – 17.00 uur

• Zaterdag: van 09.00 – 16.00 uur

Tijdens vakanties normaal geopend. Gesloten op maandag, donderdag, zondag en feestdagen.

Vergeet uw milieupas niet! Betalen is alleen mogelijk met uw pinpas.

 

Bladbakken worden weer verwijderd

De meeste bomen hebben hun bladeren inmiddels verloren. Daarom worden de gemeentelijke bladbakken vanaf maandag 20 december 2021 weer verwijderd.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Klimaatmaatregelen fase 1 Hoogeloon.

Periode: week 09-2021 t/m week 09-2022

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel).

 

Werk: Verzwaren van het netwerk, parallel aan de N284

Periode: week 42-2021 t/m week 3-2022

Uitvoering: Hurkmans B.V. voor Enexis

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-36 16 36.

Naar boven