1e Wijziging Beleidsregels bijzondere bijstand 2020

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen;

 

gelezen het voorstel van de eenheid Maatschappelijke Ondersteuning, nummer Z/21/637659;

 

gelet op artikel 7 lid1 onder b, artikel 35 van de Participatiewet en artikel 4:81 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht,

 

b e s l u i t:

 

vast te stellen “1e Wijziging Beleidsregels bijzondere bijstand 2020

 

Artikel I

In artikel 10 lid 3 worden de woorden “door beslag of” geschrapt. Het nieuwe artikel komt te luiden: “Personen die niet feitelijk de beschikking hebben over hun inkomen doordat ze in de Wet sanering natuurlijke personen (WSNP) zitten, worden in beginsel geacht géén draagkracht te hebben. Dit geldt ook voor personen die een minnelijke schuldregeling hebben getroffen, ofwel in afstemming met de consulent schuldhulpverlening.”

 

Artikel II

Er komt een nieuw artikel 24 a dat luidt:

De kosten voor kinderopvang op grond van een VVE- indicatie (voorschoolse en vroegschoolse educatie) kunnen voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. De hoogte van de vergoeding is gelijk aan de kinderopvangtoeslag die aan werkenden wordt verstrekt door de Belastingdienst.”

 

Artikel III

In artikel 25 lid 1 wordt de “pensioengerechtigde leeftijd” vervangen door de “AOW-gerechtigde leeftijd”. Het nieuwe artikel komt te luiden:

Belanghebbenden in de AOW-leeftijd, met een inkomen tot maximaal 110% van de voor hen geldende bijstandsnorm ontvangen, en geen vermogen hebben boven de genoemde vermogensgrenzen in de wet, kunnen eenmaal per jaar in aanmerking komen voor een tegemoetkoming om maatschappelijke participatie te bevorderen en voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen.”

 

Artikel IV

In artikel 27 wordt aan de slotzin toegevoegd “of een financiële tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten”. Het nieuwe artikel komt te luiden:

Inwoners met een inkomen tot 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm en geen vermogen boven de genoemde vermogensgrenzen in de wet, kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de aanvullende zorgverzekering van een maximum bedrag per volwassene per jaar. Deze vergoeding geldt niet voor personen die een studie volgen waarvoor recht is op studiefinanciering conform de Wet op de studiefinanciering of een financiële tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.”

 

 

Artikel V

BIJLAGE FINANCIËLE UITVOERINGSRICHTLIJNEN 2022

Was:

Maatschappelijke participatie ouderen

  • 1.

    Alleenstaande: € 625,- per alleenstaande per jaar.

  • 2.

    Echtparen: € 745,- per echtpaar per jaar.

Artikel 25

Tegemoetkoming aanvullende zorgverzekering

  • 1.

    maximaal € 175,00 per persoon.

Artikel 27

Wordt:

Maatschappelijke participatie ouderen

  • 1.

    Alleenstaande: € 315,- per alleenstaande per jaar.

  • 2.

    Echtparen: € 375,- per echtpaar per jaar.

Artikel 25

Tegemoetkoming aanvullende zorgverzekering

  • 1.

    maximaal € 185,00 per persoon.

Artikel 27

Artikel VI Slotbepaling

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als ‘1e wijziging Beleidsregels Bijzondere Bijstand Dalfsen 2020’.

  • 2.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen in haar vergadering van 7 december 2021.

Het college voornoemd,

de burgemeester, de gemeentesecretaris/directeur,

drs. E. van Lente ing. S.A.D.C. van Geffen

Naar boven