Verkeersbesluit tot het instellen van parkeerplaats(en) met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen aan de Baandersweg nabij huisnummer 16 in de gemeente Deventer, kenmerk: 308246-2021

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer besluit tot:

het instellen van in eerste instantie één, maar bij toenemend gebruik van de oplaadpaal, twee parkeerplaatsen met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen nabij de Baandersweg 16.

De maatregel wordt aangegeven door middel van het plaatsen van het verkeersbord conform model E4 (Parkeergelegenheid) van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met een onderbord, met de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’ en een onderbord waarop met een pijl of pijlen is aangegeven op welke parkeerplaats(en) dit betrekking heeft.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding

Op 13 oktober 2021 is een aanvraag ingediend door de concessiehouder die als professionele marktpartij voor eigen kosten een oplaadpaal wil plaatsen en exploiteren aan de Baandersweg 16.

 

Motivering en belangenafweging

Op 1 juli 2015 is door de gemeenteraad de “E-laadstrategie openbaar opladen van elektrische voertuigen” vastgesteld. Daarnaast heeft het college op 31 maart 2020 de “Beleidsregels oplaadpalen Deventer 2020, openbaar opladen elektrische voertuigen” vastgesteld.

Elektrisch rijden is beter voor het milieu dan rijden met een verbrandingsmotor;

elektrisch rijden is schoner, stiller en duurzamer. De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren zal toenemen. De vraag naar openbare oplaadmogelijkheden zal daarmee ook toenemen.

In de “Beleidsregels oplaadpalen Deventer 2020, openbaar laden elektrische voertuigen” is opgenomen onder welke voorwaarden de gemeente Deventer wel of geen medewerking verleent.

Aan de volgende voorwaarden voor medewerking is voldaan, namelijk;

een aanvraag door de concessiehouder; voldoende laadbehoefte; laden op eigen terrein of semi publiek terrein is niet mogelijk; een oplaadpaal op deze locatie is gewenst vanuit de beoogde spreiding en het betreft geen verlengd private aansluiting met een kabel onder de grond.

Deze aanvraag is getoetst aan de voorwaarden voor de locatie van de oplaadpaal.

Bij het laden van een elektrische auto wordt deze parkeerplaats gebruikt in plaats van een andere in de buurt gelegen parkeerplaats.

De parkeerdruk neemt beperkt toe op momenten dat er niet wordt geladen.

De gebruikers van elektrische voertuigen kunnen de oplaadplaats efficiënt gebruiken door de laadtijden af te stemmen via hiervoor beschikbare mobiele applicaties.

De gemeente verleent medewerking door het nemen van een verkeersbesluit tot instellen van twee parkeerplaatsen specifiek voor het opladen van elektrische voertuigen met een bijbehorend verkeersbord. In eerste instantie zal, conform de beleidsregels, één parkeerplaats worden ingericht als parkeerplaats specifiek voor het opladen van elektrische voertuigen. Bij toename van het gebruik van de oplaadpaal zal een tweede parkeerplaats naast de oplaadpaal worden ingericht voor het opladen van elektrische voertuigen. Het is nu nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn.

Na een zorgvuldige afweging is gekozen voor het instellen van parkeerplaats(en) met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen aan de Baandersweg 16 te realiseren op locatie volgens bijgevoegde tekening. Deze tekening maakt onderdeel uit van dit verkeersbesluit.

Aan het verkeersbesluit ligt het volgende verkeersbelang ten grondslag (art. 2 WVW 1994):

-het bevorderen van een doelmatig en/of zuinig energiegebruik

Het verkeersbesluit wordt daarnaast genomen om de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, te voorkomen of te beperken.

 

Zienswijzen en draagvlak

Omwonenden zijn 8 november 2021 per brief geïnformeerd.

Naar aanleiding van deze bewonersbrief is er een positieve reactie ontvangen.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeersbesluit.

- In artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderen een verkeersbesluit is vereist.

- Op basis van een vooraf vastgesteld werkproces ‘verkeersbesluiten voor het reserveren van parkeerplaatsen ten behoeve van een oplaadpunt voor elektrische auto’s’', heeft overeenkomstig artikel 24 van het BABW overleg plaatsgevonden met de gemandateerde verkeersadviseur van de politie in de eenheid Oost-Nederland. De politie heeft positief geadviseerd.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad van 8 december 2021 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum;

• het kenmerk van ons besluit;

• waarom u het niet eens bent met ons besluit;

• uw handtekening.

 

U moet dit bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 29 november 2021

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R.A.P. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

 

Naar boven