Gemeenteblad van Asten
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Asten | Gemeenteblad 2021, 443139 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Asten | Gemeenteblad 2021, 443139 | ander besluit van algemene strekking |
Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Asten 2021
Het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Asten;
Gelet op de bepalingen van hoofdstuk 10 “Afvalstoffen” van de wet Milieubeheer en artikel 4, artikel 5, artikel 7, artikel 8, artikel 10, artikel 11, uit de “Afvalstoffenverordening gemeente Asten 2021”:
vast te stellen het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Asten 2021.
In dit besluit wordt verstaan onder:
Acceptatiebeleid: beschrijft de acceptatieprocedure van de verschillende afvalstromen die kunnen worden aangeboden op de milieustraat van Someren-Asten inclusief de 24-uurs brenghoek op de milieustraat. Het acceptatiebeleid is te vinden op www.mijnblink.nl;
Inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of – plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, clusterplaats, containercluster, één of meerdere ondergrondse containers voor ondergrondse opslag van huishoudelijke afvalstoffen, ten behoeve van meerdere huishoudens;
Laagbouw: woningen met een beperkt aantal verdiepingen en die beschikking hebben over een buitenruimte op de begane grond. Onder laagbouw vallen o.a. rijtjeswoningen en vrijstaande huizen. Maar ook op de begane grond gelegen appartementen die beschikking hebben over een buitenruimte vallen onder laagbouw;
Artikel 2. Aanwijzing inzameldienst (uitwerking artikel 3, lid 1 van de verordening)
Als inzameldienst wordt aangewezen: BLINK, gevestigd te Helmond.
Artikel 3. Aanwijzing andere inzamelaars (uitwerking artikel 4, lid 1 van de verordening)
Als andere inzamelaars worden aangewezen voor inzameling van:
Jong Nederland Asten, Harmonie St. Antonius, Muziekvereniging Sancta Maria en Buurtvereniging de Voordeldonk.
Elektrische en elektronische apparatuur
Degene die op grond van de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur de innameplicht heeft voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Producenten van bijvoorbeeld witgoed voor wie op grond van de Wet milieubeheer in algemene maatregelen van bestuur verplichtingen bestaan tot inname van afgedankte producten.
Particulier bouw- en sloopafval, puin, gips, hout, grof snoeiafval, grond, zand, bestrating inboedels en dergelijke
Specifieke categorieën afvalstoffen
Artikel 4. Aanwijzing inzamelplaats (uitwerking artikel 5 van de verordening)
Als inzamelplaats wordt aangewezen de milieustraat als plaats waar huishoudelijk afval zoals grof huishoudelijk afval achtergelaten kan worden.
Artikel 5. Omschrijving van afvalstoffen die afzonderlijk worden ingezameld (uitwerking artikel 7 van de verordening)
Met het oog op de toepassing van artikel 3, lid 1 en artikel 4, lid 1 van de verordening worden de volgende afvalstromen nader gedefinieerd. Iedere fractie is, indien nodig, nader uitgewerkt op www.mijnblink.nl. Daarop is tevens de wel/niet-lijst opgenomen.
Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten GFT+E:
Dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is, beperkt is van omvang en apart wordt ingezameld.
Plantaardige (of organische) afvalstoffen door aard, samenstelling of omvang niet vallend onder gft en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoud of verwijdering van particulier groen (tuinen, particuliere watergangen, particuliere bos- en natuurterreinen), zoals grof loofafval en snoeihout. Boomstobben, (wortel)kluiten, bielzen, tuinhekken of tuinschuttingen behoren niet tot grof tuinafval.
Afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Op kleur gescheiden eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazen verpakkingen.
Huishoudelijk papier en karton zonder kunststof of metalen delen, dat droog en schoon is en niet vervuild met andere afvalfracties.
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons ( pmd )
Verpakkingsafval van kunststof (plastic), verpakkingsafval van blik en metalen folies, en dranken- en zuivelproductkartons dat afkomstig is van huishoudens en zoals bedoeld in het kader van de Raamovereenkomst verpakkingen.
Alle uit huishoudens afkomstige soorten textiel, mits droog; dit kan dus zijn kleding (ook kapotte kleding), beddengoed, dekens, hand-, bad- en theedoeken, tafellakens, gordijnen, lappen stof en dergelijke. Schoeisel, tassen, riemen en knuffels worden in dit verband ook onder textiel geschaard.
elektrische en elektronische apparatuur
De producten die als afgedankte elektrische en elektronische apparatuur van particuliere huishoudens zijn genoemd in de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Afval dat uit asbest bestaat of waarin zich asbest bevindt.
Grof huishoudelijk afval is groot en/of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting en/of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden. De niet-bruikbare deel van het grof huishoudelijk afval (het grof restafval) kan, indien er wordt voldaan aan het Acceptatiebeleid van de milieustraat, worden aangeboden op de milieustraat.
Afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding in andere deelstromen, zoals beschreven in artikel 7 van de Afvalstoffenverordening.
Puin, gips, bouw- en sloopafval
Schoon betonpuin, metselwerkpuin, uitgeharde beton-, specie- en cementresten, gasbeton, kalkzandsteen, tegels, klinkers, gips(platen), grind en andere harde steenachtige materialen, zoals dakpannen. Sloophout, isolatiematerialen en vlakglas (glas dat wordt gebruikt in woning- en utiliteitsbouw) vallen ook onder bouw- en sloopafval.
Hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout.
Banden van motoren en van personenauto’s, zonder velgen.
Dat deel van het huishoudelijk afval dat overblijft na gescheiden inzameling van afvalstromen.
Niet eerder genoemde stromen die een aparte inzameling vragen en op de milieustraat gescheiden worden ingezameld.
Artikel 6. Locatie van aanbieden en wijze van inzamelen bij of nabij elk perceel (uitwerking artikel 7 van de verordening)
Het college stelt de volgende algemene regels vast omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:
Het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container op het voetpad, zo dicht mogelijk bij een weg in eigendom van een openbaar lichaam, of, bij het ontbreken van een voetpad aan deze weg, aan de kant van deze weg, dan wel op een inzamel- of clusterplaats, zodanig dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;
Artikel 7. Vrijstelling gescheiden aanbieden (uitwerking artikel 8, lid 2 van de verordening)
Gebruikers van een perceel waar geen inzamelmiddel is verstrekt of geen inzamelvoorziening is aangewezen, worden vrijgesteld van de gescheiden aanbieding van gft.
Artikel 8. Dag, tijdstip en frequentie van aanbieden (uitwerking artikel 7 van de verordening)
De dagen van inzameling van restafval, GFT en PMD worden elk jaar uiterlijk 31 december voor het jaar daarop op www.mijnblink.nl gepubliceerd.
Het college stelt de volgende tijden vast van aanbieden van afvalstoffen:
Het college stelt de volgende frequenties vast van de volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen die bij of nabij elk perceel worden ingezameld:
Op www.mijnblink.nl en, indien nodig via de lokale media, worden voor de verschillende categorieën huishoudelijke afvalstoffen de bovengenoemde inzameldagen en frequentie vermeld en op welke tijden deze voor inzameling kunnen worden aangeboden.
Artikel 9. Dag, tijdstip en frequentie van aanbieden (uitwerking artikel 10, lid 1 van de verordening)
Voor het inzamelen van afvalstoffen die afzonderlijk worden ingezameld geldt voor wat betreft de inzamelmiddelen en –voorzieningen het volgende.
De inzameling kan plaatsvinden via:
Indien door de gemeente een minicontainer beschikbaar wordt gesteld voor één perceel dan moet deze worden gebruikt. Indien er geen perceel gebonden voorzieningen zijn, dan wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de inzamelvoorzieningen voor meerdere percelen.
De volgende inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen aangewezen:
Het college stelt de volgende regels vast voor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen:
Bij een verhuizing naar een perceel dient de gebruiker van een perceel zich tot de gemeente te wenden indien geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel wordt aangetroffen of bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;
Het college stelt de volgende algemene regels vast voor het gebruik van de via gemeentewege verstrekte afvalpas:
Bij verlies of beschadiging van de afvalpas, waardoor deze niet meer bruikbaar is, kan tegen een vergoeding een nieuwe pas bij de gemeente worden aangevraagd. De kosten hiervoor worden jaarlijks vastgesteld door de gemeente en gepubliceerd op de website van gemeente. Een onbeschadigde pas die het niet doet, wordt kosteloos vervangen.
Op www.mijnblink.nl en, indien nodig, via lokale media worden alle regels gemeld omtrent het gebruik van inzamelmiddelen en afvalpas.
Artikel 10. Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking artikel 10, lid 3 van de verordening)
Als het voor de inzameldienst en/of andere inzamelaars door werkzaamheden of anderszins niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken, kan de gemeente tijdelijke inzamelplaatsen voor inzamelmiddelen aanwijzen voor de duur van de werkzaamheden.
Artikel 11. Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst (uitwerking artikel 11 van de verordening)
De inzameldienst zamelt indien gewenst bedrijfsafvalstoffen in bij basisscholen, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties en wel voor zover het oud papier, gft+e, pmd en huishoudelijk restafval betreft. De betreffende instanties hebben recht op inzameling indien zij voldoen aan heffingen die ieder jaar met de Verordening van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten worden vastgesteld.
Artikel 12. Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst (uitwerking artikel 13 van de verordening)
Het college stelt de volgende regels vast voor het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafval:
De gebruikte inzamelmiddelen dienen na lediging onmiddellijk te worden teruggeplaatst in of op het perceel van de gebruiker overeenkomstig de daarvoor geldende regels. Het bedrijfsafval mag aan de inzameldienst of andere contractueel vastgelegde inzamelaars worden aangeboden maximaal twee uren voor de afgesproken inzameltijd. Hierbij geldt tevens dat het afval niet voor zes uur in de ochtend (06.00u) ter inzameling op of aan de weg mag worden geplaatst.
Het aanbieden dient ordelijk te gebeuren. De plaatsing van het inzamelmiddel dient zodanig te gebeuren dat het verkeer - voetgangers daaronder begrepen - daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het inzamelmiddel dient gesloten te zijn; er mogen geen losse afvalstoffen naast of op worden aangeboden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-443139.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.