Gemeenteblad van Heerhugowaard
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Heerhugowaard | Gemeenteblad 2021, 441236 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Heerhugowaard | Gemeenteblad 2021, 441236 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Uitvoeringsbesluit op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Dijk en Waard 2022
Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerhugowaard
artikel 2 tweede lid, artikel 3 tweede lid en artikel 4 tweede lid van de Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Dijk en Waard 2022
vast te stellen de volgende nadere regels voor de gemeentelijke begraafplaatsen:
Uitvoeringsbesluit op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Dijk en Waard 2022
HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN
In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder:
begraafplaatsen: de gemeentelijke begraafplaatsen Broek op Langedijk aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk, Krusemanlaan aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard, Noord-Scharwoude aan de Kerklaan in Noord-Scharwoude, Oostervaart aan de Oostelijke Randweg in Zuid-Scharwoude, Oudkarspel aan de Dorpsstraat in Oudkarspel, Sint-Pancras aan de Bovenweg in Sint-Pancras, Veenhuizen aan de Kerkweg in Veenhuizen en Zuid-Scharwoude aan de Koog in Zuid-Scharwoude;
HOOFDSTUK 2. BESTEMMINGEN, LIJK- EN ASBEZORGING
Artikel 2. Indeling bestemmingen
Artikel 4. Uitgiftetermijnen bestemmingen
De gelegenheid tot het gebruik van een algemene urnennis wordt uitgegeven voor een termijn van tien of van twintig jaar en kan op aanvraag worden verlengd met een termijn van tien of van twintig jaar, mits de aanvraag maximaal twee jaar voor het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend en indien dit wegens de situatie op de begraafplaats niet bezwaarlijk is.
De gelegenheid tot het gebruik van een algemene gedenkplaats wordt uitgegeven voor een termijn van tien jaar en kan op aanvraag worden verlengd met een termijn van tien jaar, mits de aanvraag maximaal twee jaar voor het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend en indien dit wegens de situatie op de begraafplaats niet bezwaarlijk is.
Artikel 5. Overschrijving van verleende rechten op een bestemming
Na het overlijden van de rechthebbende kan het recht op het particuliere graf worden overgeschreven op naam van een natuurlijk persoon of rechtspersoon, indien de aanvraag daartoe wordt gedaan binnen zes maanden na het overlijden van de rechthebbende. Indien de overleden rechthebbende in het graf dient te worden begraven, of indien de asbus met zijn resten in het graf dient te worden bijgezet, dient het verzoek tot overschrijving daaraan voorafgaand te worden gedaan.
Artikel 6. Afstand doen van rechten op een bestemming
Zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding kan de rechthebbende schriftelijk afstand doen ten behoeve van de gemeente van het recht op een bestemming. Van de ontvangst van zodanige verklaring doen burgemeester en wethouders schriftelijk mededeling aan de rechthebbende.
Artikel 7. Kennisgeving lijk- en asbezorging en plechtigheden
De schriftelijke aanvraag voor een lijk- of bezorging dient uiterlijk om 12:00 uur van de werkdag voorafgaande aan die waarop de lijk- of asbezorging zal plaatsvinden in het bezit te zijn van de beheerder. De zaterdag geldt voor de toepassing van deze bepaling niet als werkdag. Indien de burgemeester toestemming heeft gegeven om het lijk binnen 36 uur na het overlijden te begraven moet de kennisgeving aan de beheerder zo tijdig mogelijk worden gedaan.
Herdenkingsbijeenkomsten, onthullingen van gedenktekens en dergelijke plechtigheden op de begraafplaats kunnen slechts plaatsvinden nadat deze ten minste zes werkdagen tevoren zijn gemeld aan de beheerder. Datum en uur van de plechtigheid en de wijze waarop deze zal plaatsvinden worden in overleg met de aanvrager door de beheerder vastgesteld.
Artikel 10. Uitvoering lijk- en asbezorging
Het openen van een bestemming voor lijk- of asbezorging en het daarna weer sluiten, alsmede het bedienen van de hulpmiddelen daartoe mag uitsluitend geschieden door het personeel van de begraafplaats of op aanwijzingen en onder toezicht van de uitvoerder.
Artikel 11. Voorschriften aan lijkomhulsels voor lijkbezorging
Bij de vervaardiging van lijkkisten zijn voor de volgende onderdelen of bewerkingen de volgende kunststoffen of toepassingen van kunststoffen toegelaten:
Binnenbekleding: Niet geïmpregneerd papier aan de binnenkant van de deksel en de wanden; katoen, zijde, rayon, of cellulose-acetaat dan wel een mengsel van genoemde stoffen, en wel zo dat de stof van de binnenbekleding niet in één stuk over de bodem en wanden van de kist wordt gespreid, maar dat voor de bodem een los stuk stof wordt gebruikt.
Materiaal voor lijkhoezen dient aan de volgende eisen te voldoen:
Biologische afbreekbaarheid: Het materiaal van de lijkhoezen dient binnen 90 dagen voor meer dan 98% te worden afgebroken, gemeten volgens norm ASTM: D 5338-92 of een daarmee vergelijkbare norm. Daarnaast dienen uit de lijkhoezen, zowel bij de biologische afbraak als bij crematie, geen schadelijke stoffen vrij te komen. Voor zware metalen (Pb, Cr, Ni, Cu, Cd, Zn) en gechloreerde koolwaterstoffen dient voldaan te worden aan de Duitse Bundesgütegemeinschaft-norm RAL GZ 251 of een daaraan gelijk te stellen norm. Voor de bepaling hiervan dient gebruik te worden gemaakt van de norm ASTM: D 5152-91 of een vergelijkbare norm.
Andere omhulsels dan lijkkisten en lijkhoezen die op het doel van begraven of verbranden zijn afgestemd, zijn toegestaan bij begraven of verbranden mits zij voldoen aan de hierboven gestelde eisen van doorlatendheid voor lucht en biologische afbreekbaarheid voor zover deze omhulsels dan wel onderdelen daarvan niet verwijderd worden voorafgaand aan het begraven of verbranden.
De rechthebbende van een particulier urnengraf als mede de belanghebbende van een algemene urnennis kan een aanvraag indienen om een asbus uit het graf op te graven om deze elders bij te zetten of om de as te verstrooien.
Artikel 18. Gedenktekens: naamplaatjes voor gedenkplaatsen
Naamplaatjes voor gedenkplaatsen worden door de gemeente geleverd en beletterd. De belettering van een naamplaatje is beperkt tot de voorletters of voornaam, de achternaam, de geboortedatum en de overlijdensdatum van één overledene.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-441236.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.