Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 4:23, eerste lid van de Algemene Wet Bestuursrecht en artikelen 3 en 4 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013,

 

besluit de volgende regeling vast te stellen:

 

Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a)

    adres: het adres als geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG);

  • b)

    college: het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam;

  • c)

    eigenaar-bewoner: een natuurlijke persoon die eigenaar is van een woonruimte in de gemeente Amsterdam en deze woonruimte als hoofdverblijf heeft;

  • d)

    huurder: een natuurlijke persoon die in ruil voor geld een woonruimte als hoofdverblijf heeft in Amsterdam;

  • e)

    voucher: subsidie in de vorm van een waardebon waarmee bewoners van woonruimten in Amsterdam bepaalde energiebesparende producten kunnen kopen.

Artikel 2 Toepasselijkheid Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013

De Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 is van toepassing, tenzij daarvan in deze regeling uitdrukkelijk wordt afgeweken.

Artikel 3 Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is het verstrekken van vouchers aan eigenaar-bewoners en huurders om daarmee eenvoudige energiebesparende maatregelen te treffen in de eigen woning.

Artikel 4 Subsidiabele activiteit

  • 1.

    Het college kan eenmalig een voucher ter waarde van 70 euro verlenen aan eigenaar-bewoners en huurders in Amsterdam ten behoeve van het kopen van kleine energiebesparende maatregelen.

  • 2.

    Het college verstrekt per adres slechts één voucher.

  • 3.

    Onder energiebesparende maatregelen worden onder meer verstaan:

    • -

      Radiatorfolie;

    • -

      Tochtstrippen of kitartikelen;

    • -

      Isolatie van verwarmingsbuizen;

    • -

      Ledlampen;

    • -

      Contactschakelaar;

    • -

      Radiatorventilatoren;

    • -

      Energiemanagers;

    • -

      Waterbesparende (douche)koppen.

Artikel 5 Subsidieplafonds

  • 1.

    Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt voor huurders 2.107.000 euro.

  • 2.

    Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt voor eigenaar-bewoners 903.000 euro.

  • 3.

    Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Artikel 6 Aanvraag Vouchers

  • 1.

    De voucher wordt aangevraagd via een door college en burgemeester vastgesteld digitaal formulier.

  • 2.

    Artikel 5, tweede lid, van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 is niet van toepassing.

Artikel 7 De aanvrager en aanvraagperiode

  • 1.

    De voucher kan uitsluitend worden aangevraagd door huurders en eigenaar-bewoners in de gemeente Amsterdam.

  • 2.

    De voucher kan worden aangevraagd tot 30 juni 2022.

Artikel 8 Weigeringsgronden

  • 1.

    In aanvulling op artikel 9, eerste lid, van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 weigert het college de aanvraag voor een voucher indien:

    • a.

      het subsidieplafond als bedoeld in artikel 5 anders wordt overschreden;

    • b.

      de aanvrager geen huurder of eigenaar-bewoner in de gemeente Amsterdam is;

    • c.

      al eerder een voucher op grond van deze regeling is verstrekt aan een bewoner van hetzelfde adres .

  • 2.

    Artikel 9, tweede lid, onderdelen d, f en g van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 zijn niet van toepassing.

Artikel 9 Algemene verplichtingen

  • 1.

    Op de voucher zijn de algemene actievoorwaarden van het Regionaal Energieloket van toepassing.

  • 2.

    Artikel 10 en artikel 11 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 zijn niet van toepassing.

  • 3.

    De voucher kan verzilverd worden bij deelnemende webshops of bouwmarkten binnen een termijn van een maand na de dag waarop de voucher is uitgegeven.

Artikel 10 Geldigheidsduur regeling

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad en vervalt op 30 juni 2022 of indien het subsidieplafond is bereikt.

Artikel 11 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 30 november 2021.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

I Algemeen

De gemeente Amsterdam wil in 2050 CO2-neutraal zijn en wil dat deze transitie klimaatrechtvaardig gebeurt. Tegelijkertijd leven er in Amsterdam nu al huishoudens in energiearmoede en wil de gemeente deze huishoudens helpen om de hoge energielasten terug te dringen. De gemeente Amsterdam zet daarom in op renovatie, kleine energiebesparende maatregelen en het simuleren van energiezuinig gedrag. De Regeling reductie energiegebruik woningen (hierna: RREW) is een rijksregeling gericht op kleine energiebesparende maatregelen en het stimuleren van energiezuinig gedrag door bewoners om zo de energierekening te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen. Op 8 maart 2021 is aan de gemeente Amsterdam € 5.941.375,80 toegekend vanuit deze regeling. Dit bedrag is toegekend om in de periode tot 31 juli 2022, 60.000 Amsterdammers te ondersteunen bij energiebesparing. Eén van de activiteiten binnen de Amsterdamse RREW-aanpak is de verspreiding van vouchers waarmee bewoners kleine energiebesparende maatregelen kunnen aanschaffen, zoals LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Met deze maatregelen zet de gemeente in op activiteiten die zich bewezen hebben in de Amsterdamse praktijk, aansluiten bij de behoeften van de inwoners van Amsterdam en bewezen effectief zijn in het terugdringen van CO2-emmissies.

 

De Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen (hierna: subsidieregeling) regelt de voorwaarden voor bewoners van Amsterdam om in aanmerking te komen voor deze vouchers.

 

II Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1 bevat definities van begrippen die op meerdere plaatsen in de subsidieregeling worden gebezigd. Indien een begrip uit artikel 1 in een bepaling wordt gebruikt dient deze met inachtneming van de definitie in artikel 1 te worden toegepast.

 

a. Adres

De term adres in de subsidieregeling verwijst naar de adressen zoals deze zijn geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

 

b. College

Met college wordt in deze subsidieregeling bedoeld het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

 

c. Eigenaar-bewoner

Met eigenaar-bewoner wordt in deze subsidieregeling bedoeld een natuurlijke persoon die eigenaar is van een woonruimte in de gemeente Amsterdam en deze woonruimte als hoofdverblijf heeft en deze dus ook daadwerkelijk bewoond. De eigenaar die zijn woonruimte verhuurt aan een ander valt niet onder dit begrip.

 

d. Huurder

Een huurder zoals bedoeld in deze subsidieregeling is een natuurlijke persoon die in ruil voor geld een woonruimte als hoofdverblijf heeft in Amsterdam en deze dus ook daadwerkelijk bewoond. Meestal wordt hiervoor een schriftelijke huurovereenkomst gesloten door de huurder en verhuurder.

 

e. Voucher

Een voucher zoals bedoeld in deze subsidieregeling is een subsidie in de vorm van een waardebon waarmee bewoners van woonruimten in Amsterdam energiebesparende producten kunnen kopen.

 

Artikel 2 Toepasselijkheid Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013

Dit artikel regelt dat de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 van toepassing is, tenzij in de subsidieregeling daarvan wordt afgeweken. In de subsidieregeling worden uitdrukkelijk bepaalde artikelen van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 buiten toepassing verklaart.

 

Artikel 3 Doel subsidieregeling

Dit artikel regelt het doel van de subsidieregeling. Het doel van deze subsidieregeling is het verstrekken van vouchers aan eigenaar-bewoners en huurders om daarmee eenvoudige energiebesparende maatregelen te treffen in de eigen woning.

 

Artikel 4 Subsidiabele activiteit

Dit artikel regelt dat het college eenmalig een voucher ter waarde van 70 euro kan verlenen aan eigenaar-bewoners en huurders in Amsterdam ten behoeve van het kopen van kleine energiebesparende maatregelen. Het college verstrekt per adres slechts één voucher. De voucher kan verzilverd worden bij deelnemende webshops of bouwmarkten binnen een termijn van een maand na de dag waarop de voucher is uitgegeven door het Regionaal Energieloket. Wanneer de voucher verloopt, wordt de code voor digitale vouchers, en de barcode voor fysieke vouchers ongeldig gemaakt. Vanaf dit moment wordt de voucher niet langer geaccepteerd door het kassasysteem van deelnemende verkooppunten. Op de website van het Regionaal Energieloket staat een link naar de actuele versie van de lijst met deelnemende webshops en bouwmarkten. Onder energiebesparende maatregelen worden onder meer verstaan:

  • -

    Radiatorfolie;

  • -

    Tochtstrippen of kitartikelen;

  • -

    Isolatie van verwarmingsbuizen;

  • -

    Ledlampen;

  • -

    Contactschakelaar;

  • -

    Radiatorventilatoren;

  • -

    Energiemanagers;

  • -

    Waterbesparende (douche)koppen;

De lijst met maatregelen is niet uitputtend bedoeld. Op de website van het Regionaal Energieloket staat een link naar de actuele versie van de lijst met energiebesparende maatregelen. Met deze kleine energiebesparende maatregelen kunnen bewoners op een eenvoudige manier zelf doen aan energiebesparing. Dit helpt ook de bewustwording bij bewoners van het belang van energiebesparing en dit stimuleert hen wellicht om op andere wijze aan energiebesparing te doen.

 

Artikel 5 Subsidieplafonds

Artikel 5 stelt de subsidieplafonds voor deze regeling vast. Het subsidieplafond is het maximale bedrag dat beschikbaar is gesteld door de gemeente voor het doel als vermeld in deze subsidieregeling. Er geldt een plafond van 2.107.000 euro voor huurders en een plafond van 903.000 euro voor eigenaar-bewoners. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

 

Artikel 6 Aanvraag Vouchers

Vouchers kunnen worden aangevraagd via de volgende websitelink: https://regionaalenergieloket.nl/amsterdam/cadeaubon.

Klikken op ‘cadeaubon aanvragen’ brengt de inwoner naar het cadeaubon aanvraag formulier.

Klikken op ‘cadeaubon gebruiken’ brengt de inwoner naar een webpagina met een overzicht van de aangesloten verkooppunten. Bewoners die niet digitaal vaardig zijn kunnen ondersteund worden bij hun aanvraag door te bellen naar het Regionaal Energieloket. Een telefoniste neemt de bewoner dan telefonisch mee door het digitale aanvraagformulier.

 

Artikel 7 De aanvrager en aanvraagperiode

Dit artikel regelt dat de voucher uitsluitend kan worden aangevraagd door huurders en eigenaar-bewoners in de gemeente Amsterdam. De eigenaar die zijn woonruimte verhuurt aan een ander komt niet in aanmerking voor de voucher. De vouchers kunnen worden aangevraagd tot 30 juni 2021.

 

Artikel 8 Weigeringsgronden

Artikel 8 regelt de weigeringsgronden. Het college weigert een aanvraag voor een voucher als het subsidieplafond is bereikt. Er gelden twee subsidieplafonds, een plafond van 2.107.000 euro voor huurders en een plafond van 903.000 euro voor eigenaar-bewoners (zie artikel 5 van deze regeling). Als een eigenaar-bewoner de voucher aanvraagt, maar het plafond voor eigenaar-bewoners is bereikt, wordt de aanvraag geweigerd. Dit geldt ook voor huurders als het plafond voor huurders is bereikt. Daarnaast weigert het college de aanvraag als er al een bewoner van hetzelfde adres een aanvraag voor een voucher heeft gedaan. Tot slot weigert het college een aanvraag voor een voucher indien de aanvrager geen huurder en geen eigenaar-bewoner is van Amsterdam.

 

Artikel 9 Algemene verplichtingen

Dit artikel regelt dat op de voucher de algemene actievoorwaarden van het Regionaal Energieloket van toepassing zijn. Deze zijn te lezen op de website van het Regionaal Energieloket:

https://regionaalenergieloket.nl/actievoorwaarden-cadeaubonnen-rrew-regeling-regionaal-energieloket/

Het derde lid van artikel 9 bepaalt dat de voucher verzilverd kan worden bij deelnemende webshops of bouwmarkten binnen een termijn van een maand na de dag waarop de voucher is uitgegeven door het Regionaal Energieloket.

Naar boven