Ontwerpbestemmingsplan ‘Leeuwarden – Partiële herziening woningsplitsing en woonzorgfuncties’

Van 2 december 2021 tot en 13 januari 2022 ligt dit ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken ter inzage.

Plangebied

Het plangebied betreft het grondgebied van de gehele gemeente Leeuwarden.

Ontwikkeling

Op 25 februari 2021 is het voorbereidingsbesluit ‘Leeuwarden – Woningsplitsing en woonzorgfuncties’ in werking getreden. Hiermee is verboden ‘’het bestaande gebruik van gebouwen, gelegen binnen de aangegeven gronden, te wijzigen naar één of meer woningen, wooneenheden of naar een woonzorgfunctie’’. Dit voorbereidingsbesluit heeft tot doel te bewerkstelligen dat de gemeente meer grip krijgt op (zorg)woningsplitsing. Op veel plaatsen binnen de gemeente zijn woningen toegestaan zonder dat daarbij is bepaald hoeveel dat er mogen zijn. In de praktijk leidt dit tot het splitsen van panden in steeds kleinere wooneenheden.

Dit bestemmingsplan is een uitwerking van het voorbereidingsbesluit en brengt verandering in de huidige situatie door binnen bestaande gebouwen het aantal woningen te maximaliseren op het huidig aantal woningen. Om ruimte te kunnen blijven bieden aan bouwplannen die in overeenstemming zijn met het gemeentelijk woonbeleid en niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening is een afwijkingsgrondslag in deze herziening opgenomen. Deze afwijkingsgrondslag dient als toetsingskader voor aanvragen voor een omgevingsvergunning die voorzien het in het toevoegen van extra (zorg)woningen in een bestaand gebouw.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:

Reageren

In de periode waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u uw zienswijze over het plan indienen. Dat kan schriftelijk, elektronisch of mondeling. In een zienswijze beschrijft u met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kan de gemeenteraad dan nog meenemen in het definitieve besluit.

  • Schriftelijk/elektronisch:

    • schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. de gemeenteraad, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden.

    • stuur een mail naar gemeente@leeuwarden.nl, t.a.v. de gemeenteraad.

      Vermeld in uw brief/mail:

      • ontwerpbestemmingsplan ‘Leeuwarden – Partiële herziening woningsplitsing en woonzorgfuncties’

      • waarom u een zienswijze indient

      • de datum

      • uw naam en adres

      • in geval van een brief uw handtekening

  • mondeling: maak een afspraak via 14 058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur).

Naar boven