Verkeersbesluit zebrapad zuidelijke tak Nobelrotonde

148768-2021

Burgemeester en wethouders van Assen

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleg zebrapad zuidelijke tak Nobelrotonde

De Nobelrotonde is een kruising tussen vier gebiedsontsluitingswegen. Op drie van de vier takken is een zebrapad aanwezig. Op de zuidelijke tak van de rotonde op de Nobellaan ontbreekt dit zebrapad, er is wel een voetgangersoversteek. Deze oversteek wordt vooral gebruikt door schoolgaande kinderen, bezoekers van het gezondheidscentrum, bewoners van Marturia en als verbinding voor voetgangers tussen de Oude Molenbuurt, Lariks en Noorderpark. Qua eenduidigheid, uniformiteit en veilige oversteek is besloten om hier een zebrapad aan te leggen.

Maatregelen

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

- het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

wordt hiervoor:

- een voetgangersoversteekplaats in de vorm van een zebrapad aangelegd op de zuidelijke tak van de Nobelrotonde

- verkeersborden L2 “voetgangersoversteekplaats” in de zin van het RVV1990 bij het zebrapad geplaatst.

Voor het zebrapad is een verkeersbesluit nodig, niet voor de plaatsing van de borden L2.

Belangenafweging

Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het verbeteren van de berijdbaarheid daarvan.

De voetgangersoversteek op de zuidelijke tak van de Nobelrotonde is een oversteek die onder andere gebruikt wordt door schoolkinderen, bezoekers van het gezondheidscentrum, bewoners van wooncomplex Marturia en is daarmee ook een belangrijke verbinding tussen de wijken Lariks, Noorderpark en Oude Molenbuurt.

In de praktijk geven automobilisten al regelmatig voorrang aan voetgangers, zeker als deze slecht ter been zijn. Dit zorgt niet voor een verslechtering van de doorstroming. Wel draagt het bij een veilige oversteek voor de voetganger. De snelheid op dit punt zal relatief laag zijn omdat de rotonde nadert of de rotonde verlaten wordt. Hiermee is de veiligheid van de voetgangers gewaarborgd.

Doordat er op drie van de vier takken al een zebra aanwezig is, zal het de uniformiteit vergroten. En is het geloofwaardig om op de zuidelijke tak een zebrapad aan te leggen.

Wet- en regelgeving

Voor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegenverkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst/verwijderd.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de eenheidschef van de politie Noord Nederland.

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

BESLUIT

Overeenkomstig de bij dit besluit behorende situatieschets en bijlage 1 van RVV 1990:

  • 1.

    Een voetgangersoversteekplaats in de vorm van een zebrapad aan te leggen op de Nobellaan, de zuidelijke tak van de Nobelrotonde.

29 november 2021

Burgemeester en wethouders van Assen

Namens deze,

R.Dekker

Teammanager Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, team Ruimte, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Naar boven