Wijziging Maasvlakteverordening Rotterdam 2014

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2021 (raadsvoorstel nr. 21bb012993; raadsstuk 21bb013875);

 

gelet op:

  • -

    artikel 149 van de Gemeentewet;

  • -

    de landelijke harmonisatie van milieuzones bij ‘besluit harmonisatie milieuzones’ van 29 oktober 2019, waarmee het RVV 1990, het BABW en het Kentekenreglement zijn gewijzigd (Staatsblad 2019, 398, 11 november 2019);

overwegende, dat het noodzakelijk is de Maasvlakteverordening Rotterdam 2014 op enkele onderdelen te wijzigen;

 

besluit:

 

tot Wijziging van de Maasvlakteverordening Rotterdam 2014

Artikel I

De Maasvlakteverordening Rotterdam 2014 wordt als volgt gewijzigd.

 

A

 

Artikel 1, onderdeel j, komt te luiden:

 

Verkeersbesluit; het ‘Wijzigingsbesluit milieuzone Maasvlakte Rotterdam 2022’, d.d. 28 september 2021, waarmee besloten is dat met ingang van 1 januari 2022 het “Verkeersbesluit Maasvlakte Euro VI 2018” is gewijzigd in die zin dat de geslotenverklaring voor vrachtauto’s met dieselmotor aangegeven door bord C7 (zone en einde zone) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord met de tekst: “Uitgezonderd Euro VI of toelating in de EU niet ouder dan 7 jaar en daterend van voor 2013” te verwijderen en te vervangen door de verkeerborden C22a/z en C22b/ez met als onderbord C22a5 (symbool “vrachtauto” en in een paarse cirkel het getal 6) van bijlage 1 van het RVV 1990;

 

B

 

Artikel 5, vierde lid, onderdeel d, komt te luiden:

 

  • d.

    Het verkeersbesluit door het college is ingetrokken en er geen nieuw verkeersbesluit genomen is dat voorziet in een geslotenverklaring voor vrachtauto's of de invoering van een milieuzone.

C

 

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Voor de tekst wordt aanduiding ‘1’ geplaatst.

  • 2.

    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 2.

      Registraties, in het kader van het vrachtautoverbod op grond van bord C7 (zonaal), tot stand gekomen vóór 1 januari 2022, blijven van kracht voor de met dit besluit ingestelde milieuzone, op basis van bord C22a (met specifiek onderbord).

Artikel II

Aan de Algemene toelichting op de Maasvlakteverordening Rotterdam 2014 wordt toegevoegd:

 

In 2019 zijn het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna: BABW) gewijzigd. De aanleiding voor deze aanpassing was de gegroeide diversiteit aan milieuzones in Nederland. De verschillen in toegangsregimes en bebording leidden tot onduidelijkheid voor weggebruikers. Door weggebruikers en hun belangenorganisaties is regelmatig over deze onduidelijkheid geklaagd. Ook gemeenten gaven aan niet gelukkig te zijn met de toenmalige bebording. Dit heeft er toe geleid dat er een landelijke harmonisatie heeft plaatsgevonden van milieuzones in Nederland. Die harmonisatie uit zich onder andere in de wijzigingen van het RVV 1990 en het BABW.

 

Onderdeel van de harmonisatie is onder andere dat milieuzones voor vrachtauto’s op dezelfde manier worden aangegeven met verkeersbord C22a en een specifiek onderbord. Daarnaast schrijft het RVV 1990 voor dat vanaf 1 januari 2022 de toegangseis voor een milieuzone voor vrachtverkeer wordt aangescherpt naar emissieklasse 6. Door deze harmonisatie is er voor vrachtautochauffeurs eenduidigheid in milieuzones voor vrachtauto’s in heel Nederland.

 

De Euro VI-zone Maasvlakte is wettelijk gezien geen milieuzone maar een geslotenverklaring voor vrachtauto’s, aangegeven met bord C07. De reden hiervoor was dat de toegangseis voor een milieuzone in 2012 niet streng genoeg was om als maatregel op te nemen in het kader van de aanleg en ingebruikname van Maasvlakte II.

Artikel III Overgangsrecht

Indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van dit besluit een aanvraag om een registratie is ingediend dan wordt daarop beslist met toepassing van de verordening zoals die van kracht was ten tijde van het indienen van de aanvraag.

Artikel IV Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Artikel V Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijziging Maasvlakteverordening Rotterdam 2014.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 9 en 11 november 2021.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 17 november 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven