Besluit van burgemeester en wethouders van Meppel houdende wijziging van het Havenreglement gemeente Meppel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel;

 

gelezen het ambtelijk advies van 16 augustus 2021, 1470756/1535287;

 

gelet op artikel 160 van de Gemeentewet en artikelen 1.10 en 2.2 van de Havenverordening;

 

B E S L U I T:

Artikel I

Het Havenreglement gemeente Meppel wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1 komt te luiden:

Het havenreglement is van toepassing op het gebied zoals dat is aangegeven volgens de Havenverordening

 

B.

Artikel 2 wordt komt te luiden:

Op de bij dit reglement behorende kaarten (bijlagen I en II) staan de gedeelten van de haven aangegeven die zijn aangewezen voor de ligplaatsen van de beroepsvaart, de pleziervaart (inclusief jaarligplaatsen en ligplaatsen voor passanten)

 

C.

Artikel 3 komt te vervallen.

 

D.

Artikelen 4 tot en met 6 worden vernummerd naar respectievelijk artikel 3 tot en met 5.

 

E.

Artikel 7 wordt vernummerd naar artikel 6. Het lid onder a komt te vervallen. De overige leden b en c worden vernummerd als a en b

 

F.

Artikel 8 wordt vernummerd naar artikel 7. De zin “Nadat het binnenhavengeld op rekening van de gemeente is bijgeschreven wordt een vergunning tot het innemen van een ligplaats toegezonden” komt te vervallen. De zin “Op verzoek van de vergunninghouder kan de havenmeester incidenteel toestaan de vergunningsperiode met maximaal één maand te verlengen” komt te vervallen.

 

G.

De artikelen 9 tot en met 15 worden vernummerd naar 8 tot en met 14.

 

H.

Artikel 17 komt te vervallen.

 

I.

De artikelen 18 tot en met 22 worden vernummerd van respectievelijk 15 tot en met 19

 

J.

Artikel 23 wordt vernummerd naar artikel 20 en komt te luiden als volgt:

Het Havenreglement gemeente Meppel zoals laatstelijk gewijzigd op 6 juni 2013, met kenmerk 183720, komt hiermee te vervallen.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.

Aldus vastgesteld te Meppel op 1 september 2021

de secretaris,

A.J. Kastelein

de burgemeester,

R.T.A. Korteland

Bijlagen I en II ligplaatsenoverzicht beroepsvaart en pleziervaart.

 

Toelichting

Algemeen

Per 2022 treedt een nieuwe Havenverordening in werking. Het Havenreglement is een nadere uitwerking op grond van de artikelen 1.10 en 2.2 van deze verordening. Omdat de oude verordening wordt ingetrokken is voor het Havenreglement aanpassing aan de nieuwe wettelijke grondslag noodzakelijk.

 

De bedoeling van de Havenverordening is om binnen het werkgebied van Port of Zwolle, bestaande uit de gemeenten Meppel, Kampen en Zwolle zoveel mogelijk uniforme regels te hebben voor de beroepsvaart. Om binnen deze doelstelling te blijven is het zaak om in het Havenreglement niet meer dan noodzakelijk te regelen. Wat al in de verordening is geregeld is afgestemd met de andere Port of Zwolle gemeenten. De verordening is bovendien verbeterd zodat deze makkelijker te handhaven is. Bepalingen in het Havenreglement die daarvan afwijken zijn dan onwenselijk.

 

Artikel I

 

  • A.

    Het is van belang dat het werkgebied van het Havenreglement hetzelfde is als die van de Havenverordening. Daarom wordt artikel 1 zodanig gewijzigd dat verwezen wordt naar de gebiedsaanwijzing zoals die in de verordening is opgenomen.

  • B.

    Artikel 2.2. van de Havenverordening geeft een grondslag om ligplaatsen aan te wijzen voor de verschillende soorten schepen die de haven aandoen. In artikel 2 wordt verwezen naar kaarten waarop ligplaatsen zowel voor de beroepsvaart en voor de pleziervaart zijn aangewezen. In de oude redactie ging het alleen over de pleziervaart, en dat is niet volledig.

  • C.

    Artikel 3 kan vervallen omdat artikel 2.3 van de Verordening helemaal regelt waar en op welke manier een schip ligplaats mag innemen. Een nadere regeling is dan niet nodig.

  • D.

    Vernummering is het gevolg van het vervallen van artikel 3.

  • E.

    Het niet langer dan 14 aaneengesloten dagen mogen innemen vloeit rechtstreeks voort uit artikel 2.4 van de verordening en hoeft daarom in het Havenreglement niet te worden herhaald.

  • F.

    Het is onwenselijk om een vergunningsregime te hebben voor een reguliere ligplaats met gebruikmaking van standaardvoorzieningen volgens standaardregels. Er zijn volgens de kaart ligplaatsen aangewezen waar pleziervaartuigen voor langere tijd mogen liggen, als ze daar op aanwijzing van de havenmeester ligplaats innemen. Wanneer de aanslag voor het liggeld wordt betaald beschikt de schipper over een geldig bewijs dat zijn pleziervaartuig in de haven mag liggen. Voor de gemeente is na te gaan of de opgelegde aanslag is betaald. Aan de seizoensligplaats zijn geen voorschriften verbonden die niet al krachtens de verordening gelden. We kunnen dan ook de uitvoeringslasten beperken door niet langer meer een vergunningsaanvraag in te nemen en een vergunning uit te reiken. Aangezien er geen sprake meer is van een vergunning kan deze ook niet verlengd worden. De laatste zin van het artikel is daarom ook geschrapt.

  • G.

    De vernummering is het gevolg van deregulering, het wegvallen van oorspronkelijk artikel 3.

  • H.

    Artikel 17 komt geen zelfstandige betekenis toe. Uit de Havengeldverordening blijkt al dat voor het innemen van een ligplaats havengeld of liggeld verschuldigd is. Een bepaling hieromtrent kan dus in dit reglement worden gemist.

  • I.

    De vernummering is het gevolg van eerdere vernummering. In een eerdere versie was artikel 16 al geschrapt zonder vernummering.

  • J.

    Hiermee wordt geregeld dat de oude nadere regel wordt ingetrokken.

Naar boven