Besluit van burgemeester en wethouders van Meppel houdende wijziging van het Reglement wachthaven gemeente Meppel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel

 

gelezen het ambtelijk voorstel van 16 augustus 2021, 1470756/1535287;

 

gelet op artikel 160 van de Gemeentewet;

 

B E S L U I T:

Artikel I

Het Reglement wachthaven gemeente Meppel wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het artikel wordt onderverdeeld in leden, waarbij de bestaande tekst wordt genummerd als lid 1.

  • 2.

    Er wordt een nieuw tweede lid ingevoegd luidende:

    • 2.

      De geldende bepalingen van de Havenverordening, de Havengeldverordening en daarop gebaseerde nadere regelgeving zijn zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing op het gebruik van de Wachthaven

B.

Artikel 3 komt te vervallen

 

C.

  • 1.

    Artikelen 4, 5 en 6 worden vernummerd naar respectievelijk artikel 3, 4 en 5.

D.

  • 1.

    Na artikel 5 wordt artikel 6 ingevoegd, luidende:

  • Artikel 6. Tarieven

    • 1.

      De tarieven voor het gebruikmaken voor de Wachthaven komen overeen met die van de tarieventabel zoals opgenomen in de Havengeldverordening waarbij uitgegaan wordt van het tarief per maand.

    • 2.

      Voor de bepaling van het in rekening te brengen bedrag wordt bij gebruikmaking van de Wachthaven gedurende een gedeelte van een maand alleen het evenredige gedeelte van het maandtarief in rekening gebracht.

    • 3.

      Voor het gebruik van de Wachthaven wordt door gemeente Meppel een factuur uitgereikt.

E.

  • 2.

    Artikel 9 wordt vernummerd naar artikel 7

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.

Aldus vastgesteld te Meppel op 1 september 2021

de secretaris,

A.J. Kastelein

de burgemeester,

R.T.A. Korteland

Toelichting

Algemeen

 

De gemeenteraad stelt nieuwe verordeningen vast voor het gebruik van de haven van Meppel. De Wachthaven, waarvoor dit reglement geldt, ligt niet op het grondgebied van de gemeente Meppel, waardoor deze verordeningen geen werking hebben voor de Wachthaven. Artikel 149 Gemeentewet geeft de gemeenteraad niet de bevoegdheid om verordeningen vast te stellen buiten de gemeentegrenzen.

 

Het college treedt op als privaatrechtelijk eigenaar en beheerder van de wachthaven en is in die hoedanigheid bevoegd om regels te stellen voor het gebruik van de wachthaven. Omdat de Wachthaven bedrijfsmatig onderdeel uitmaakt van de haven van gemeente Meppel, en in groter verband van de Port of Zwolle is het van belang dat in het hele werkgebied van de haven dezelfde werkwijze, rechten en plichten gelden en dezelfde tarieven.

 

Artikel I

 

B

 

Omdat de Wachthaven een haven is waar geen op en overslag van goederen plaatsvindt mogen schepen hier langere tijd verblijven. Daarom worden de bepalingen daaromtrent in het nieuwe artikel 3 gehandhaafd.

 

C

 

Ook andere regels die specifiek gelden voor de Wachthaven blijven onverminderd van kracht in het nieuwe artikel 5.

 

D

 

Er was geen regeling voor het in rekening brengen van kosten voor het gebruik van de haven. In artikel 6 is daarom nu een regeling opgenomen dat het tarief overeenkomt met het door de gemeenteraad bepaalde tarief voor het gebruik van de haven, met dien verstande dat alleen het maandtarief van toepassing is vanwege de langere verblijfsduur van schepen in de Wachthaven. Omdat het gebruik van de Wachthaven niet krachtens verordening is belast is in artikel 6, derde lid opgenomen dat gemeente Meppel daarvoor een factuur uitreikt (in plaats van een belastingaanslag). Volgens het tweede lid wordt gefactureerd naar werkelijk gebruik, dus het maandbedrag wordt naar rato toegepast als slechts een gedeelte van de maand gebruik is gemaakt van de Wachthaven.

 

Artikel II

De inwerkingtreding van het nieuwe reglement sluit aan bij de inwerkingtreding van de nieuwe havenverordening en de nieuwe havengeldverordening.

Naar boven