Ontwerp besluit vaststelling tweede wijziging Nota Bodembeheer gemeente Heusden 2021

 

Op 28 september 2021 heeft de gemeenteraad het ontwerp van de Tweede wijziging Nota bodembeheer vastgesteld. Hierdoor kan een deel van de vrijkomende grond vanwege het project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat worden toegepast onder de nieuwe randwegen / op- en afritten.

 

De uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht) is van toepassing. Dit betekent dat het ontwerpbesluit wordt gepubliceerd en gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd en belanghebbenden hun zienswijzen kunnen indienen. Dit ontwerp was al eerder ter inzage gelegd, maar niet voldoende gepubliceerd. Daarom ligt het ontwerpbesluit met ingang van 25 november 2021 tot en met 5 januari 2022 opnieuw ter inzage.

 

Ontwerp besluit vaststelling tweede wijziging Nota Bodembeheer

 

Achtergrond

Bij bodemonderzoeken in de voorbereiding op de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) zijn er locaties aangetroffen waar de grond de kwaliteitsklasse ‘Industrie’ heeft. Op basis van de huidige kaders is toepassing daarvan alleen mogelijk binnen gebieden met een bodemkwaliteit ‘Industrie’ en/of binnen een gebied met bodemfunctieklasse ‘Industrie’. Het is dus niet mogelijk om deze vrijkomende grond binnen de GOL toe te passen ter plaatse van de toekomstige randwegen/op- en afritten in de gemeente Heusden, waar de grond geclassificeerd is als functieklasse ‘Landbouw-natuur’ en kwaliteitsklasse ‘AW2000’.

Bij ontwikkelingen binnen het project GOL wordt omwille van duurzaamheid zoveel mogelijk gewerkt met een gesloten grondbalans.

 

Beleidsruimte Besluit bodemkwaliteit

Artikel 47 van het Besluit bodemkwaliteit biedt gemeenten de mogelijkheid om in bovengenoemde gevallen binnen bepaalde grenzen en randvoorwaarden gebiedsspecifiek beleid vast te leggen in een Nota bodembeheer. Dit kan voor een deel van het beheergebied, het gehele beheergebied of, in samenwerking met buurtgemeenten voor meerdere beheergebieden. Uitgangspunt is dat de gekozen bodemkwaliteitseisen in harmonie zijn met het (toekomstige) bodemgebruik binnen de zone en in relatie hiermee er voor zorgen, dat geen risico’s voor mens en ecologie optreden.

In haar Nota bodembeheer geeft de gemeente Heusden aan dat zij uit wil gaan van duurzaam bodembeheer, waarbij zoveel mogelijk grond milieuverantwoord wordt hergebruikt binnen de gemeentegrenzen en de bodemkwaliteit is afgestemd op het gebruik, de functie van het gebied.

 

Locaties project GOL

Binnen het project GOL is op een aantal locaties grond met de bodemkwaliteitsklasse ‘Industrie’ aangetroffen. Bij de herontwikkeling en het grondverzet binnen dit project is het uitgangspunt om de binnen de gemeentegrenzen vrijkomende grond ook binnen die gemeentegrenzen te hergebruiken/toepassen en ook binnen het project GOL. De beoogde toepassing gaat plaatsvinden op twee deellocaties van de op- en afritten en nieuwe randwegen van de A59. Dit betreffen in oostelijke richting deelgebied 4 ter hoogte van afrit 45 ‘Ring ’s-Hertogenbosch West’ en in westelijke richting deelgebied 2 ter hoogte van afrit 40 ‘Drunen West’.

 

Gebiedsspecifiek bodembeleid GOL

In het kader van duurzaam bodembeheer wordt met dit besluit voor het project GOL gebiedsspecifiek beleid vastgesteld. Het gebiedsspecifiek beleid betreft het afwijken van het generieke beleid waarbij een dubbele toetsing (toetsing kwaliteit en functie ontvangende bodem) wordt uitgevoerd bij het toepassen van grond.

Binnen de grenzen van project GOL op het grondgebied van de gemeente Heusden wordt de bodemkwaliteit afgestemd op het gebruik en is alleen een toetsing noodzakelijk op de functie van de locatie.

De kwaliteit van de ontvangende bodem wordt in deze situatie buiten beschouwing gelaten. Bij de beoordeling of een partij grond uit het project GOL mag worden toegepast, hoeft alleen naar de functieklasse gekeken te worden. Omdat er sprake is van het gebruik van de gronden binnen het project is er sprake van een ‘standstill-principe’ op projectniveau. Voor wegen inclusief bermen wordt uitgegaan van de functieklasse ‘industrie’.

 

Provinciaal inpassingsplan (PIP)

De GOL bestaat uit een pakket maatregelen waarbij op verschillende plaatsen in het gebied ruimtelijke ingrepen zijn voorzien. Deze zijn niet allemaal te realiseren op grond van de ter plaatse geldende bestemmingsplannen. Vandaar dat een nieuw juridisch-planologisch kader noodzakelijk is om de maatregelen uit te kunnen voeren. In dit geval betreft het een bestemmingsplan dat vanwege het provinciale belang van de GOL is voorbereid en vastgesteld door de provincie Noord-Brabant, ofwel een provinciaal inpassingsplan (PIP).

Op basis van het PIP is het benodigd juridisch-planologisch kader aanwezig om de noodzakelijke omgevingsvergunningen voor de uitvoering van de werkzaamheden te kunnen verlenen.

Vooruitlopend op het definitief worden van het PIP wordt de functie van de twee deelgebieden binnen de toekomstige infrastructuur van de GOL in de gemeente Heusden met dit besluit gewijzigd naar de bodemfunctieklasse ‘Industrie’. Dit betekent dat de gebieden ter plaatse van de deellocaties 2 en 4 binnen de GOL, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende kaarten, onder de bodemkwaliteitsklasse ‘Industrie’ vallen. Binnen deze gebieden is het toepassen van grond met een maximale kwaliteit ‘Industrie’ toegestaan.

 

Gebruiksrisico’s

Het Besluit bodemkwaliteit schrijft voor dat bij het opstellen van gebiedsspecifiek beleid een risicobeoordeling moet worden uitgevoerd. Dit is om uit te sluiten dat de gekozen lokale maximale waarden, en de bijbehorende toegestane verslechtering van de bodemkwaliteit, geen belemmeringen opleveren voor het specifieke gebruik van de bodem ter plaatse. Deze risicobeoordeling moet worden uitgevoerd met de applicatie Risicotoolbox. Deze applicatie berekent voor de lokale maximale waarden de eventuele risico´s voor de verschillende vormen van bodemgebruik. De gemeente besluit voor het project GOL aan te sluiten bij de bijbehorende functieklasse ‘industrie’, waarbij de generieke maximale waarden (Maximale Waarde Industrie) als bovengrens worden gehanteerd, zoals weergegeven op de bodemfunctieklassenkaart . In een dergelijke situatie wordt een risicobeoordeling met de Risicotoolboxbodem niet noodzakelijk geacht. De maximale waarden van de generieke functieklassen zijn namelijk al afgeleid van de meest gevoelige bodemfunctie in het cluster ‘industrie’ (industrie bebouwing, infrastructuur en ander groen). Door aan te sluiten bij deze functieklasse, worden dus geen gebruiksrisico´s verwacht.

 

Samengevat wordt met dit besluit de Nota bodembeheer in die zin gewijzigd dat binnen de grenzen van het project GOL op het grondgebied van de gemeente Heusden wordt uitgegaan van gebiedsspecifiek beleid en dat bij toepassen van grond alleen toetsing plaatsvindt op basis van de functie en de geldende bodemfunctieklasse. Vooruitlopend op het definitief worden van het PIP worden de twee specifieke deelgebieden binnen het project GOL aangemerkt als bodemfunctieklasse ‘Industrie’.

De grond van de bodemkwaliteitsklasse ‘Industrie’ die binnen de gemeente vrijkomt, mag bij de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL), op twee specifieke locaties, aangegeven op de bij dit besluit behorende kaarten, binnen het projectgebied GOL op grond van de bodemkwaliteitsklasse ‘Industrie’, onder de nieuwe randwegen/op- en afritten worden toegepast.

 

 

Naar boven