Verkeersbesluit 2 parkeerplaatsen voor laden elektrische voertuigen - parkeerterrein nabij Boslaan - Nieuwstraat

Besluit van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2021 over het aanwijzen van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen op het parkeerterrein nabij Boslaan - Nieuwstraat in Son en Breugel.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel;

Gelet op:

- het bepaalde in artikel 15, eerste en tweede lid, en artikel 18 eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders van 6 april 2021;

- artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 op grond waarvan een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

- het mandaatregister van de gemeente Son en Breugel 2021 van burgemeester en wethouders d.d. 6 april 2021 inhoudende dat permanente verkeersbesluiten, voor zover deze vallen binnen de kaders van de door de gemeenteraad en/of het college vastgestelde plannen, zijn gemandateerd aan de beleidsmedewerker van het team Projecten Uitvoering Beheer en Beleid;

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2, lid 1, sub a);

- het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2, lid 1, sub b);

- het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2, lid 1, sub c);

Overwegende:

De provincie Noord-Brabant en de provincie Limburg willen elektrisch rijden bevorderen en vormen samen de NAL regio zuid. NAL staat voor Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Zij hebben namens de gemeente Son en Breugel een contract met Vattenfall afgesloten voor de "Plaatsing en exploitatie van slimme laadinfrastructuur.". De gemeente is via de provincie een concessieovereenkomst aangegaan met Vattenfall voor het verlenen van openbare laaddiensten. De provincies geven met dit contract namens de deelnemende gemeenten invulling aan de doelstellingen en vereisten zoals opgenomen in de NAL. Er is een plankaart opgesteld waari locaties zijn bepaald waar op basis van de geprognotiseerde behoefte een laadpaal kan worden geplaatst. Deze laadlocaties zijn bepaald aan de hand van:

1) toekomstprognoses per wijk tot 2025;

2) de plaatsingscriteria zoals afgestemd tussen Vattenfall, de provincies en deelnemende gemeenten;

3) de lokale kennis vanuit de gemeente Son en Breugel; en

4) de inbreng vanuit de bevolking op de in januari 2021 gecommuniceerde voorgenomen laadlocaties (eerste fase).

De onderstaande verkeersmaatregelen, als bedoeld in artikel 2 WVW 1994, kan leiden tot het beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of nadelige gevolgen voor het milieu, zoals bedoeld in de Wet Milieubeheer. Het is de eigenaar of houder van een elektrische auto toegestaan deze auto te parkeren op een door het college gereserveerde parkeerplaats voor het opladen van een elektrische auto, indien de auto wordt aangesloten aan het oplaadpunt bij de parkeerplaats. De gemeente is bevoegd om met een verkeersbesluit parkeerplaatsen te reserveren uitsluitend bedoeld voor het opladen van elektrische auto's. De parkeerplaatsen zijn gelegen aan een weggedeelte dat in beheer is bij de gemeente Son en Breugel.

De laadpaal kan gelijktijdig twee elektrische voertuigen opladen. Deze laadpaal was oorspronkelijk voorzien aan de weg Markt. Voor deze laadpaal geldt dat dit één van de locaties binnen de gemeente Son en Breugel (eerste fase) is waarbij in de periode tussen 2021 en 2025 afdoende behoefte aan laadcapaciteit is geprognotiseerd. Mede daarom is voorzien bij de plaatsing van deze nieuwe laadpaal, voorzien in 2021 of 2022, direct een tweetal parkeerplaatsen te reserveren.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is over het besluit overleg geweest met de politie.

Belangenafweging

Het reserveren van nog eens twee bestaande parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen (in mei 2021 is de verkeersbesluitprocedure voor een eerste laadpaal met twee te reserveren parkeerplaatsen al doorlopen) zal niet tot een substantiële toe- of afname van de parkeerdruk leiden, aangezien binnen loopafstand tientallen openbare parkeerplaatsen vrij te gebruiken blijven. Voorafgaand aan het verkeersbesluit van mei 2021 heeft in de periode van 19 januari 2021 tot 17 februari 2021 burgerparticipatie plaatsgevonden. Via het lokale weekblad is in week 3 2021 gepubliceerd dat er de komende twee jaar een aantal nieuwe publieke laadpunten bijkomen, waaronder een laadvoorziening op het parkeerterrein nabij Boslaan - Nieuwstraat. Van de mogelijkheid te reageren op deze locatie is geen gebruik gemaakt.

Doelstelling

Dit besluit draagt bij aan de doelstelling zoals verwoord in de Wegenverkeerswet 1994, artikel 2, lid 2 en 3:

1) het verzekeren van de veiligheid op de weg;

2) het beschermen van weggebruikers en passagiers;

3) het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten en gebieden;

4) het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

BESLUIT

Op grond van voorgaande motivering komt de gemeente tot het besluit

 

1) het verkeersbesluit van 25 mei 2021 m.b.t. Markt in te trekken; en

2) twee bestaande openbare parkeerplaatsen te reserveren nabij Boslaan 13b voor het opladen van elektrische voertuigen, door middel van plaatsing van bord E04 uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, voorzien van een onderbord met opschrift “opladen elektrische voertuigen 2x”.

Son en Breugel, 17 november 2021,

namens het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel,

Met vriendelijke groet,

H. Smits - beleidsmedewerker team PUBB

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt vermeld worden, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA te 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

Naar boven