Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (8e wijziging)

De raad van de gemeente Meierijstad;

Overwegende, dat op 1 juli 2021 de wijziging van de Drank- en horecawet in werking is getreden, waardoor die wet voortaan wordt aangeduid als Alcoholwet;

dat in verband daarmee de APV Meierijstad dient te worden gewijzigd, in die zin dat de daarin opgenomen verwijzingen naar de Drank- en horecawet worden vervangen door een verwijzing naar de Alcoholwet;

dat voorts het verzoek is ontvangen om gebruik te maken van de mogelijkheid die de Alcoholwet biedt om betaalde proeverijen in slijterijen mogelijk te maken;

dat inwilliging van dit verzoek past in het beleid om retail en horeca in onze centra de mogelijkheid te bieden om hun bedrijfsactiviteiten zo breed mogelijk in te zetten. Dat vergroot immers de diversiteit, en daarmee de aantrekkelijkheid van onze kernwinkelgebieden als verblijfsgebied;

gelezen het voorstel van college van burgemeester en wethouders van 21 september 2021;

gelet op artikel I, onderdelen H, J en EE van) de Wet van 16 december 2020 tot wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet (Stb.2021, 26); en artikel 149 van de Gemeentewet,

gezien het advies van de raadscommissie;

b e s l u i t :

vast te stellen de

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (8e wijziging).

I Wijziging Algemene plaatselijke verordening gemeente Meierijstad

 

De Algemene plaatselijke verordening Meierijstad wordt als volgt gewijzigd:

A

In de considerans wordt ‘de artikelen 4, 25a, 25b, 25c en 25d van de Drank- en Horecawet’,

vervangen door ‘de artikelen 4, 25a t/m 25g van de Alcoholwet’.

B

In de artikelen 2:24, eerste lid, onder d, 2:28, vijfde lid, aanhef, 2:34a, 2:34c, aanhef, 2:48, tweede lid, onder a, 2:48, tweede lid, onder b, en 3:7, eerste lid, onder i, onderdeel 1, wordt ‘Drank- en Horecawet’ of ‘DHW’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

C

Artikel 2:34 (vervallen) komt te luiden:

Artikel 2:34 Algemene vrijstelling proeverijen in slijterijen als bedoeld in artikel 25e van de Alcoholwet

  • 1.

    1Voor de in artikel 3, eerste lid en artikel 14, eerste lid van de Alcoholwet vervatte verboden geldt ten aanzien van het houden van proeverijen in slijterijen een algemene vrijstelling, als bedoeld in artikel 25e van de Alcoholwet.

  • 2.

    De burgemeester kan beperkingen opleggen ten aanzien van de in lid 1 genoemde algemene vrijstelling.

D

In het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 5, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

E

In artikel 2:34d, tweede lid, wordt ‘artikel 20, vierde lid, van de Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘artikel 20, derde lid, van de Alcoholwet’.

II Inwerkingtreding

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2021.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 4 november 2021

De griffier,

A.F.J. Franken,

De burgemeester,

Ir. C.H.C. van Rooij

Toelichting op de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (8e wijziging)

Op 1 juli 2021 is de wijziging van de Drank- en horecawet in werking getreden. De wet is op dat moment hernoemd tot Alcoholwet. De huidige APV bevat op een aantal plaatsen verwijzingen naar de Drank- en horecawet. Deze verwijzingen dienen te worden vervangen door verwijzingen naar de Alcoholwet. Deze wijzigingsverordening voorziet hierin.

Het betreft hier, met uitzondering van het hierna te bespreken artikel over betaalde proeverijen in slijterijen, een louter technisch-juridische aanpassing.

Betaalde alcoholproeverij in slijterijen

Van enkele ondernemers is het verzoek ontvangen om gebruik te maken van de mogelijkheid genoemd in het nieuwe artikel 25e van de Alcoholwet om bij verordening een algemene vrijstelling te geven voor het houden van betaalde proeverijen. Inwilliging van dit verzoek past in het beleid om retail en horeca in onze centra de mogelijkheid te bieden om hun bedrijfsactiviteiten zo breed mogelijk in te zetten. Dat vergroot immers de diversiteit, en daarmee de aantrekkelijkheid van onze kernwinkelgebieden als verblijfsgebied; KHN Afdeling Meierijstad kan ook instemmen met het verzoek.

Artikel 25e van de Alcoholwet maakt het mogelijk om ten behoeve van het houden van betaalde proeverijen aan slijterijen een algemene vrijstelling te verlenen van het verbod als bedoeld in:

  • a.

    artikel 3 van de Alcoholwet, zijnde het verbod om zonder vergunning alcoholhoudende drank te verkopen voor gebruik ter plaatse;

  • b.

    artikel 14 van de Alcoholwet, zijnde het verbod om een slijtlokaliteit gelijktijdig in gebruik te hebben voor het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten dan die welke tot het slijtersbedrijf behoren.

Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat cursussen gerelateerd aan alcoholhoudende drank ook onder deze regeling vallen.

Omdat een slijterij een winkel is in de zin van de Winkeltijdenwet mag een proeverij alleen gehouden worden op het moment dat deze op grond van de Winkeltijdenwet en de daarop gebaseerde Winkeltijdenverordening Meierijstad geopend mag zijn. De Winkeltijdenverordening Meierijstad kent de mogelijkheid dat winkels tot 22.00 uur geopend mogen zijn. Het college kan op grond van artikel 3 van de Winkeltijdenverordening in individuele gevallen ook nog ontheffing verlenen van de sluitingstijden.

Een proeverij mag niet gehouden worden op dagen en tijden dat een slijterij regulier is opengesteld. Tijdens een proeverij mag de slijterij niet voor overig publiek geopend zijn. Een proeverij zal dus mogelijk zijn in de tijd gelegen tussen de reguliere sluitingstijd van de slijterij en de tijd waarop deze op grond van de Winkeltijdenverordening gesloten moet zijn. Veelal zal deze periode liggen tussen 18.00 uur en 22.00 uur.

Proeverijen in slijterijen moeten tenslotte voldoen aan de eisen die artikel 6.1 het Alcoholbesluit stelt. Die eisen zijn:

  • a.

    in een slijtlokaliteit wordt maximaal één proeverij per dag gegeven en maximaal drie proeverijen per week;

  • b.

    de kosten voor deelname aan een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij door een leidinggevende van het slijtersbedrijf vastgesteld;

  • c.

    de deelnemers van een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij bekend bij een leidinggevende van het slijtersbedrijf; en

  • d.

    de deur van de slijtlokaliteit is gedurende een proeverij gesloten voor publiek anders dan de deelnemers aan de proeverij.

Tijdens een proeverij is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende en alcoholvrije drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse, met uitzondering van alcoholhoudende en alcoholvrije drank die in het kader van die proeverij is verstrekt voor gebruik ter plaatse aan de deelnemers van de proeverij.

In het tweede lid van het voorgestelde artikel is bepaald dat de burgemeester beperkingen kan opleggen. Te denken valt dan bijv. aan een meldplicht.

Inwerkingtreding

Aan een strafverordening mag in beginsel geen terugwerkende kracht worden toegekend. Omdat bij deze wijziging van de APV alleen sprake is van een technisch wijziging en geen nieuwe strafbepaling wordt ingevoerd (er wordt juist meer mogelijk) is terugwerkende kracht hier wel toegestaan. Hierom is in artikel II van deze wijzigingsverordening bepaald dat deze terugwerkt tot de datum van inwerkingtreding van de Alcoholwet.

Naar boven