Tweede wijziging afvalstoffenverordening Vlaardingen

De gemeenteraad van Vlaardingen,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 september 2021;

 

Overwegende:

Het feit dat op 19 december 2019 de motie 'Papierafval voorkomen middels Ja/Ja sticker' unaniem is aangenomen door de raad bij de behandeling van het Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2021 waarin de Ja/Ja sticker reeds als wenselijke, maar nog nader te onderzoeken, maatregel was opgenomen.

 

Het feit dat de verwachte kosten voor introductie van een Ja/Ja sticker (opt-in systeem) worden gecompenseerd door de vermeden verbrandingskosten voor restafval. De maatregel heeft derhalve geen verhoging van de afvalstoffenheffing voor inwoners tot gevolg.

 

Het feit dat in de huidige situatie de juridische rechtmatigheid van een opt-in systeem voldoende bewezen is.

 

Het feit dat een wijziging van de Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014 nodig is voor de introductie van een Ja/Ja sticker (opt-in-systeem) voor ongeadresseerd reclamedrukwerk in Vlaardingen.

 

Het feit dat de gevolgde procedure de samenleving voldoende in de gelegenheid heeft gesteld om zich uit te spreken over de voorgenomen wijziging en de raad kennis heeft genomen van de ingediende zienswijzen.

 

Besluit:

Tot het vaststellen van de ‘Tweede wijziging afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014’

Artikel I  

Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014 wordt gewijzigd als volgt:

 

A. Artikel 1 begripsomschrijvingen wordt uitgebreid met de begrippen r en s

  • r.

    ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of samples die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

    • i)

      een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners/gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in die buurt van belang zijn om te weten;

    • ii)

      drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties.

  • s.

    Huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied en waarvan tenminste 30% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame.

B. Artikel 24a wordt toegevoegd:

Artikel 24a. Verbod ongewenst ongeadresseerd drukwerk te bezorgen

  • 1.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag uitsluitend bezorgd worden of bezorgd laten worden bij een woning, bedrijf of woonschip als de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 2.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een woning, bedrijf of woonschip, tenzij de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

C. Aan de ‘Toelichting op de Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014’ wordt de volgende toelichting op artikel 24a toegevoegd:

Artikel 24a. Verbod ongewenst ongeadresseerd drukwerk te bezorgen

In de motie Papierafval voorkomen middels Ja/Ja sticker van 19 december 2019 heeft de gemeenteraad verzocht een Ja/Ja sticker (opt-in systeem) voor ongeadresseerd reclamedrukwerk in te voeren om daarmee ongewenste verspreiding van dit drukwerk te voorkomen. Dit is uitgewerkt in artikel 24a. Aangezien een substantieel deel van het ongeadresseerde reclamedrukwerk in het restafval belandt, draagt een Ja/Ja sticker bij aan de doelstelling in het Actieplan halvering restafval 2019 dat in december 2019 door de gemeenteraad is vastgesteld.

 

Inwoners van Vlaardingen hebben met de komst van de Ja/Ja sticker de volgende mogelijkheden om hun voorkeur ten aanzien van de ontvangst van commercieel reclamedrukwerk en/of de huis-aan-huisbladen kenbaar te maken.

Tabel 1: Overzicht type stickers

 

Type sticker

Ongeadresseerd reclamedrukwerk

Ongeadresseerde huis-aan-huisbladen

Ja/Ja sticker

Ja

Ja

Geen sticker of (bestaande)

Nee/Ja sticker

Nee

Ja

(bestaande) Nee/Nee

sticker

Nee

Nee

 

In de begripsomschrijving in artikel 1 van deze verordening zijn de definities opgenomen met het onderscheid tussen ongeadresseerd reclamedrukwerk voor commerciële doeleinden en drukwerk van vrijwilligers- en overige niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen en huis-aan- huisbladen.

Met ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt in deze verordening bedoeld al het reclamedrukwerk dat zonder adres wordt aangeboden. Onder deze definitie vallen alle aanduidingen zonder toevoeging van een feitelijk adres, zoals bijvoorbeeld ‘aan de bewoners van dit pand of gebouw’.

Drukwerk van vrijwilligers- en niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen, valt niet onder de definitie ‘ongeadresseerd drukwerk’. De gemeente kiest voor dit onderscheid omdat de huis- aan-huisbladen en pamfletten een belangrijke functie voor onder meer de nieuwsverspreiding op lokaal niveau en de sociale cohesie in de buurt hebben. Daarbij hebben deze bladen een lage verspreidingsfrequentie.

 

In de definitie van ‘huis-aan-huisblad’ is een norm gehanteerd van 30% aan inhoudelijk buurtgericht nieuws. Hiermee wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen een redactioneel huis-aan-huis blad en een advertentieblad dat voornamelijk bestaat uit reclamemateriaal. Het betreft hier een minimumeis. Dat wil zeggen dat een huis-aan-huis blad niet minder dan 30% inhoudelijke content bevat. Het minimumpercentage geldt voor het huis-aan huis- blad als geheel, inclusief eventuele bijlagen en/of inlegvellen.

 

In het eerste lid van artikel 24a is bepaald dat de gemeente bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk uitsluitend toestaat als de ontvanger onmiskenbaar met een Ja/Ja sticker duidelijk heeft gemaakt dat hij het ongeadresseerde reclamedrukwerk wil ontvangen. Daarbij gaat het niet alleen om de bezorging maar ook om het laten bezorgen. De adverteerders dienen zich ook aan het opt–in systeem te houden.

 

In het derde lid is bepaald dat huis-aan-huisbladen bezorgd mogen worden, tenzij de ontvanger onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt deze bladen niet te willen ontvangen.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijziging van de afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014 treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Artikel III  

Deze wijziging wordt aangehaald als: ‘Tweede wijziging Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014’.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Vlaardingen, gehouden op

10 november 2021

De griffier,

drs. J. Mimpen

De voorzitter,

drs. B. Wijbenga- Van Nieuwenhuizen

Naar boven