Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Vught

Het college van burgemeester en wethouders;

 

Gelet op artikel 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;

Besluit:

 

Vast te stellen het Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Vught

I.

In artikel 1.c de woorden “een natuurlijk persoon” vervangen door de woorden “belanghebbende”

In artikel 1.e de woorden “aanvrager” vervangen door de woorden “belanghebbende”

Artikel 1.f toevoegen met een bullit en de woorden “plan van aanpak: : het individuele plan van aanpak na de intake en analyse fase wordt opgesteld en waarin wederzijdse afspraken en aangeboden dienstverlening wordt beschreven”.

Artikel 1.g toevoegen met een bullit en de woorden “Recofa: landelijk overlegorgaan van rechter-commissarissen in Faillissementen”.

 

II.

Artikel 3 wordt artikel 4.

Artikel 3 vervangen met de woorden “Artikel 3. De procedure melding, intake en aanvraag”

Toevoegen artikel 3.1 en de woorden “Inwoners van de gemeente Vught kunnen zich voor ondersteuning bij (dreigende) financiële vragen en problemen melden bij Wegwijs+. De hulpvraag kan mondeling, digitaal en schriftelijk worden ingediend”

Toevoegen artikel 3.2 en de woorden “Binnen vier weken na de dag dat de inwoner zich heeft gemeld bij het meldpunt Schuldhulpverlening (SHV) vindt er een het eerste gesprek plaats (intakegesprek). In het eerste gesprek wordt de schriftelijke of mondelinge hulpvraag van de inwoner vastgesteld. (Dat kan een gesprek zijn bij Wegwijs+ of een gesprek naar aanleiding van een signaal bij vroegsignalering)”

Toevoegen artikel 3.3 en de woorden “Na het eerste gesprek waarin de hulpvraag is vastgesteld (=melding), wordt de beschikking tot schuldhulpverlening of weigering ervan, binnen een termijn van acht weken, afgegeven. Bij de toegang tot schuldhulpverlening wordt een plan van aanpak toegevoegd”.

 

III .

Artikel 4

Onder punt 1. de woorden “aanvrager” vervangen door de woorden “belanghebbende”

Onder punt 2a. toevoegen het woord “Aard”, voor het woord “zwaarte”

Bij punt 2b. toevoegen het woord “belanghebbende” na het woord “situatie”

Bij punt 2c. toevoegen de woorden “en vaardigheden" na het woord “gedrag” en vervangen van woord “en” na het woord “houding” door een komma.

en de woorden “verzoeker” vervangen door de woorden “belanghebbende”.

Bij punt 2d. vervangen van de woorden “het inkomen van de aanvrager” door de woorden “Totale financiële situatie (huidige en verwachtingen in de toekomst) o.a. het inkomen”

Punt 2f. toevoegen met een bullit en de woorden “Sprake van een crisissituatie”.

 

Toevoegen punt 3. met de woorden “Het aanbod van de gemeente kan bestaan uit:”

Toevoegen 3a. met de woorden “Vroegsignalering en preventie”

Toevoegen 3b. met de woorden “Crisisinterventie”

Toevoegen 3c. met de woorden “Informatie en advies bij het zelfstandig oplossen van schulden”

Toevoegen 3d. met de woorden “Stabilisatie: begeleiding bij het in evenwicht brengen van inkomen en uitgaven en inzicht krijgen in de financiële situatie”

Toevoegen 3e. met de woorden “Schuldregeling: het bemiddelen met schuldeisers en het komen tot een afbetalingsvoorstel, eventueel met verstrekking van een saneringskrediet”

Toevoegen 3f. met de woorden “Langdurig budgetbeheer- en coaching”

Toevoegen 3g. met de woorden “Nazorg: het hebben van een of meerdere contactmomenten met belanghebbende na afloop van een traject schuldhulpverlening”

 

Toevoegen punt 4. met de woorden “De bovengemelde diensten worden aangeboden en uitgevoerd conform de gedragscode, richtlijnen en modulen van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK)”.

 

Toevoegen punt 5. met de woorden “Het college kan nadere voorwaarden stellen bij het komen tot het aanbod Schuldhulpverlening via het plan van aanpak of de schuldregelingsovereenkomst”

 

IV .

Artikel 4 wordt artikel 5

Onder punt 1 de woorden “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende”

Onder punt 2 de woorden “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende”

Onder punt 2a toevoegen het woord “tijdig” na het woord “het” en toevoegen de woorden “en opgelegde voorwaarden” na het woord “afspraken”

Onder punt 2c het woord “het” vervangen door de woorden “Meewerken aan het tot stand komen van een plan van aanpak of een overeenkomst in het kader van de schuldhulpverlening zoals budgetbeheer en/of coaching”.

Toevoegen punt 3 en de woorden “De belanghebbende is verplicht om zich maximaal in te spannen om het inkomen te verhogen, dan wel de lasten te verminderen. Te denken valt hierbij aan:”

Toevoegen “a.” met de woorden “Meewerken aan re-integratie, inburgering”

Toevoegen “b.” met de woorden “Werk te vinden of meer uren te gaan werken. Dit geldt ook, voor zover van toepassing, voor de partner”

Toevoegen “c.” met de woorden “Meerderjarige (niet studerende/zelfstandig/financieel onafhankelijk) inwonende kinderen leveren een financiële bijdrage aan de huishouding”

Toevoegen “d.” met de woorden “Autobezit te verkopen, in te ruilen voor een goedkoper exemplaar of de waarde te vergoeden aan de schuldeisers indien het bezit niet noodzakelijk is. Hiervoor wordt gehandeld volgens het VTLB-rapport van de Recofa”

Toevoegen “e.” met de woorden “Overige acties om de financiële ruimte te vergroten”

 

V.

Artikel 5 wordt artikel 6

Vervangen van de letter “a” in cijfer “1”

Vervangen van de letter “b” in cijfer “2” en het woord “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende”

Vervangen van de letter “c” in cijfer “3” en het woord “schuldenaar” vervangen door het woord “belanghebbende”

Vervangen van de letter “d” in cijfer “4” en het woord “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende” en vervangen van het woord en cijfer “artikel 4” in de woorden “Artikel 6 en 7 van de Wgs en/of van de verplichtingen te voldoen”

Vervangen van de letter “e” in cijfer “5”

Vervangen van de letter “f” in cijfer “6”

Vervangen van de letter “g” in cijfer “7” en het woord “schuldenaar” vervangen door het woord “belanghebbende”

Vervangen van de letter “h” in cijfer “8” en het woord “schuldenaar” vervangen door het woord “belanghebbende”

Toevoegen cijfer “9” met de woorden “Belanghebbende niet in staat is om zijn financiën of schulden zelf te regelen dan wel in staat is deze zelfstandig te beheren en geen ondersteunende hulp (budgetbeheer) accepteert”

Toevoegen cijfer “10” met de woorden “Als de belanghebbende niet instemt met het individuele plan van aanpak”

Toevoegen cijfer “11” met de woorden “Belanghebbende niet beschikt over een verblijfstatus”

Toevoegen cijfer “12” met de woorden “Op verzoek van de belanghebbende zelf.”

 

VI.

Artikel 6 wordt artikel 7

Onder punt 1 het woord “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende” en achter het woord “artikel” het cijfer “4” vervangen door “5”

Onder punt 2 het woord “aanvrager” vervangen door het woord “belanghebbende”

Onder punt 3 het laten vervallen van de woorden “Het college weigert” en toevoegen de woorden “kan geweigerd worden” na het woord “schuldhulpverlening”. Vervallen van de woorden “een fraudeschuld heeft. Zodra de schuld is afgelost kan belanghebbende in principe deelnemen aan een traject voor schuldhulpverlening, mits hij aan de overige voorwaarden voldoet” en vervangen door de woorden “zich ten opzichte van de medewerkers, belast met werkzaamheden die voortkomen uit het schuldhulpverleningstraject, misdraagt”

Punt 4 de gehele tekst te laten vervallen en te vervangen met de woorden “Belanghebbende niet beschikt over een verblijfstatus”

Toevoegen punt 5 met de woorden “Als een eerder schuldhulpverleningstraject is beëindigd op grond van artikel 6 lid, 3, 4, en 6 weigert het college schuldhulpverlening. Belanghebbende kan dan niet binnen 1 jaar na beëindiging opnieuw om schuldhulpverlening vragen”.

 

VII.

Artikel 7 wordt Artikel 11.

 

VIII.

Toevoegen Artikel 8 Middelen en inkomen

Toevoegen de tekst “Voor de schuldhulpverlening worden middelen van belanghebbende in aanmerking genomen. Tot de middelen worden alle vermogens- en inkomensbestanddelen gerekend waarover de aanvrager beschikt of redelijkerwijs kan beschikken”

 

VIIII.

Toevoegen Artikel 9 Nazorg

Toevoegen de woorden “Bij beëindiging van de Schuldhulpverlening beoordeelt het college in welke vorm nazorg wordt aangeboden ter voorkoming van nieuwe schulden”

 

X.

Toevoegen Artikel 10. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

Toevoegen punt 1 en de tekst “Het college kan in zeer bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot disproportionele onredelijkheid of onbillijkheid”

Toevoegen punt 2 en de tekst “In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college”

 

XI .

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

En dient vervangen te worden met de woorden “Dit besluit tot wijziging van de beleidsregels treedt in werking de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2021, en wordt aangehaald als ‘Beleidsregels Schuldhulpverlening Vught 2021”.

 

XII.

De “Toelichting” kan in zijn geheel komen te vervallen.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught in de vergadering van 19 januari 2021.

De secretaris,

drs. H.C. de Visch Eybergen

de burgemeester,

R.J. van de Mortel

Naar boven