Ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan “Voormalig Acmesa-terrein” inclusief ontwerp beeldkwaliteitsplan en ontwerpbesluit hogere grenswaarden

Inleiding

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat vanaf 24 november 2021 gedurende een termijn van 6 weken bij de balie Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis het volgende plan ter inzage ligt:

  • 1.

    het ontwerpbestemmingsplan “Voormalig Acmesa-terrein” met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.00BP20209000B-B001 met bijbehorende stukken;

  • 2.

    het ontwerp-beeldkwaliteitsplan Voormalig Acmesa-terrein;

  • 3.

    het ontwerpbesluit hogere grenswaarden.

Korte beschrijving beoogde ontwikkeling

Aanleiding en planvoornemen

Ter plaatse van het Acmesa-terrein was vanaf 1908 tot 2005 melkfabriek de ‘Asser Coöperatieve Melkinrichting en Stoomzuivelfabriek’ gevestigd. De fabriek is in 2007/2008 gesloopt. Sindsdien ligt de locatie braak. Gezocht is naar een passende nieuwe functie voor deze locatie in de Oranjebuurt, gelegen tussen het recent heringerichte stationsgebied en de binnenstad van Assen.

De eigenaar van de gronden heeft het plan om een woonwijk te realiseren waarbij sprake is van een gevarieerd woningbouwprogramma passend binnen de Visie Oranjebuurt. Acmesa is één van de ontwikkellocatie vanuit de visie. Het plan omvat een mix van stadswoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Daarnaast zullen in een appartementencomplex en een woontoren langs de Rolderstraat sociale huurappartementen gerealiseerd worden. De toevoeging van sociale huur zorgt voor een gevarieerde wijk en bijdrage in de woonbehoefte op het vlak van sociale huur.

Ligging

Het plangebied wordt ingesloten door de Rolderstraat, Hendrik de Ruiterstraat, (de woonpercelen aan de) Oranjestraat en de woonpercelen aan de Julianastraat.

Beeldkwaliteit

Bij de uitwerking van de plannen is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit, zowel van de panden als het openbaar gebied. De bebouwing sluit qua uitstraling, bouwhoogtes, dakvormen en dergelijke aan bij de Oranjebuurt. Dat betekent een afwisseling in vormgeving maar het vormt wel een eenheid. Wel is er sprake van eigentijdse architectuur.

Ook is er veel aandacht voor een groene sfeer in het gebied. Om dit te bereiken zijn de bomen in het gebied bij aanplant zoveel mogelijk van orde 1 en orde 2. Daarnaast worden er hagen als erfafscheiding geplaatst en wordt er centraal in het plangebied een wadi gerealiseerd met tevens ruimte voor een speel- en ontmoetingsplek zoals afgesproken met de bewoners van de Oranjebuurt. Deze vervangt de bestaande speelplek op de hoek Oranjestraat-Prins Hendrikstraat.

Waar kunt u het plan inzien

De digitale versie van het bestemmingsplan met planidentificatienummer NL.IMRO.0106.00BP20209000B-B001 is in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Daarnaast ligt het bestemmingsplan met bijbehorende stukken met ingang van 24 november 2021 in papiervorm ter Inzage bij de Infobalie van het stadhuis, Noordersingel 33 te Assen. Gezien het coronavirus en de maatregelen die momenteel van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken heeft het onze voorkeur om telefonisch of via de mail contact met ons op te nemen. Dan kunnen wij u de stukken via de mail doen toekomen. Voor vragen ten aanzien van het bestemmingsplan kunt u terecht bij de heer J. Huizing, via het telefoonnummer 14 0592 of via info@assen.nl.

Mocht u niet in staat zijn om de stukken via www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien en indien het ook niet mogelijk is de stukken via de mail te ontvangen dan kunt u alleen op afspraak langskomen om de stukken in te zien. Dit kunt u doen via het algemene nummer 14 0592 of via info@assen.nl. Voor de actuele openingstijden verwijzen wij u naar www.assen.nl.

Hoe kunt u reageren

Gedurende de bovengenoemde termijn kan eenieder op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zienswijzen inbrengen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan.

Op grond van eerdergenoemd artikel uit de Awb in combinatie met artikel 110c van de Wet geluidhinder kunnen binnen de bovengenoemde termijn zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarden worden ingediend.

Zienswijzen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van Assen. Zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarden kunnen worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Assen. In beide gevallen moeten de zienswijzen worden geadresseerd aan Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze schriftelijk. Het indienen van een mondelinge zienswijze is ook mogelijk. Hiervoor moet uiterlijk een week voor het einde van de terinzagelegging een telefonische afspraak worden gemaakt met de heer J. Huizing, via het telefoonnummer 14 0592.

Zienswijzen gericht tegen een ontwerpbestemmingsplan worden betrokken bij de vaststelling van het plan door de gemeenteraad. Zienswijzen gericht tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarden worden betrokken bij de besluitvorming hierover door het college van burgemeester en wethouders.

Naar boven