Openbare bekendmaking Transitievisie Warmte

De Transitievisie Warmte is een beleidsdocument waarin de gemeente opschrijft hoe we de komende jaren de overstap maken naar alternatieve warmtevoorzieningen. De basis van het beleid is gevormd door onderzoeken naar alternatieven voor aardgas. Waar liggen de kansen? Wat zijn betaalbare alternatieven? Hierbij zijn uitgangspunten gevormd en keuzes gemaakt waarmee het beleid is opgesteld.

De visie

In de kern komt het beleid erop neer, dat de gemeente Oldambt niet direct gaat beginnen met het aanwijzen van dorpen die voor 2030 van het aardgas af moeten. Als landelijke gemeente zijn er niet genoeg alternatieve warmtevoorzieningen betaalbaar voor onze bewoners. Het is voor onze gemeente dus logischer om te beginnen met het besparen van energie. Hier zullen we op inzetten door te beginnen met het verduurzamen van de woningen door bijvoorbeeld te isoleren. Zo zal het in de toekomst gemakkelijker zijn om over te stappen op een alternatief voor aardgas doordat meer alternatieven betaalbaar worden en er meer tijd is om te innoveren. Ook door de focus te leggen op energiebesparingen voorkomen we dat woonlasten en energiearmoede binnen onze gemeente toenemen.

Het college van B&W heeft ingestemd met het ontwerp Transitievisie Warmte: Oldambt Verwarmt (2021) op 2 november 2021. Wat volgt is een periode van informeren en inspraak waarna de gemeenteraad zich er over gaat uitspreken. Volgend jaar zullen concrete plannen worden gemaakt voor de wijken en dorpen die nu zijn aangewezen om te beginnen met de warmtetransitie, waarna de rest van de gemeente zal volgen. Door af te stappen van fossiele brandstoffen wil onze gemeente in de toekomst een duurzame en klimaatbestendige gemeente worden. Hier nemen we de geleerde lessen uit onze proeftuin van het programma aardgasvrije wijken: Nieuwborgen.net in mee.

Ter inzage

Tevens maakt het college van B&W van de gemeente Oldambt bekend, dat de Transitievisie Warmte met ingang van 17 november 2021 gedurende vier weken ter inzage ligt tijdens de openingstijden op het bezoekadres van ons gemeentehuis: Johan Modastraat 6 te Winschoten. Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder naar keuze schriftelijk, per mail of mondeling een zienswijze over de Transitievisie Warmte naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan het college van B&W van Oldambt, Postbus 175, 9670 AD Winschoten. Wilt u per mail een zienswijze geven, dan kunt u mailen naar robert.bekker@gemeente-oldambt.nl. Wilt u een mondelinge zienswijze geven, dan kunt u dhr. Bekker via robert.bekker@gemeente-oldambt.nl mailen voor het maken van een (bel)afspraak, of via het algemene telefoonnummer 0597 482 000 contact met hem zoeken en/of een terugbelverzoek indienen.

Als afronding van de inspraakprocedure zal een eindverslag worden opgesteld. Dit verslag bevat een weergave van de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode schriftelijk en mondeling zijn binnengekomen. Het verslag zal aangevuld worden met reacties op de gemaakte zienswijzen. Met de reacties zal de Transitievisie Warmte kunnen worden aangepast. Het eindverslag zal onderdeel zijn van de definitieve Transitievisie Warmte. Voor degene die een zienswijze hebben ingediend zal informatie worden verstrekt wat de gemeente met hun zienswijze heeft gedaan.

 

Naar boven