Verordening van de gemeenteraad van de gemeente 's-Hertogenbosch, houdende regels betreffende de heffing en de invordering van markt- en plaatsengeld 2022

De Gemeenteraad van 's-Hertogenbosch in zijn vergadering van 9 november 2021

regnr. 11076965;

gelet op de Gemeentewet;

besluit vast te stellen:

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente 's-Hertogenbosch, houdende regels betreffende de heffing en de invordering van markt- en plaatsengeld 2022

Artikel 1 Belastbaar feit

In de gemeente 's-Hertogenbosch wordt onder de naam marktgeld een recht geheven ter zake van het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten, bestaande uit het ter beschikking stellen van een standplaats voor het uitoefenen van de markthandel en daarmee verband houdende handelingen en/of het gebruik van verstrekte hulpmiddelen.

Artikel 2 Belastingplicht

Belastingplichtig is ieder die openbare grond tot standplaats in gebruik neemt op een markt als bedoeld in de marktverordening, voor het ten verkoop uitstallen, aanbieden of voorradig hebben of verkopen van goederen, eetwaren en andere artikelen.

Artikel 3 Tarieven

1

Het marktgeld bedraagt tijdens de markturen per dag of gedeelte van een dag

a.

voor het plaatsen van een kraam, verkoopwagen, luifels, voorraad, uitstallingen of andere soortgelijke opstallen op of boven gemeentegrond, op een vaste standplaats als bedoeld in artikel 1 van de Marktverordening, per ingenomen vierkante meter op:

- de zaterdagmarkt in de Binnenstad

€1,40

- de zondagmarkt in de Binnenstad

€2,10

- de woensdag- en vrijdagmarkt in de Binnenstad

€ ,25

- de markt in Rosmalen

€1,05

- de markt in Nuland

€0,70

- de overige markten in ’s-Hertogenbosch

€0,90

b.

voor een standwerkersplaats als bedoeld in artikel 1 van de Marktverordening, per plaats

€29,90

2.

In afwijking van het bepaalde in lid 1, onder a kan voor een vaste standplaats een kwartaalabonnement worden verstrekt, voor het plaatsen van een kraam, verkoopwagen, luifels, voorraad, uitstallingen of andere soortgelijke opstallen op of boven gemeentegrond. Het tarief daarvoor bedraagt per kwartaal en per vierkante meter op:

a.

de zaterdagmarkt in de Binnenstad

€14,30

b.

de woensdag- en vrijdagmarkt in de Binnenstad

€12,25

c.

de markten in Rosmalen

€10,75

d.

de markt in Nuland

€ 7,35

e.

de overige markten in ’s-Hertogenbosch

€ 9,25

3.

In afwijking van het bepaalde in lid 2, onder a en b kan na schriftelijk verzoek van de belastingplichtige, een vermindering worden verleend voor een deel van het tarief. Deze vermindering kan worden verleend aan een belastingplichtige die geen gebruik maakt van de door de gemeente beschikbaar gestelde parkeergelegenheid en het vervoer tussen die parkeergelegenheid en de markt. Voor het verkrijgen van de vermindering moet tevens worden aangetoond dat de belastingplichtige niet op openbare parkeerplaatsen binnen de gemeente parkeert met een voertuig waarmee de door de belastingplichtige te verkopen handelswaren zijn vervoerd. Het tarief daarvoor, na verrekening van de vermindering, bedraagt per kwartaal en per vierkante meter op:

a.

de zaterdagmarkt in de Binnenstad

€12,95

b.

de woensdag- en vrijdagmarkt in de Binnenstad

€10,80

4.

Van het marktgeld wordt geen teruggaaf verleend, ongeacht het feit of de belastingplichtige één of meerdere marktdagen de standplaats niet inneemt.

5.

Bij de berekening van het verschuldigde marktgeld worden onderdelen van een vierkante meter voor een gehele meter gerekend.

Artikel 4 Wijze van heffing

Het markt- en plaatsengeld wordt geheven door middel van een kennisgeving in de vorm van een gedagtekende nota of ander gedrukt stuk, waarop het verschuldigde bedrag is vermeld.

Artikel 5 Tijdstip van betaling

    • 1.

      Het markt- en plaatsengeld moet worden betaald op het tijdstip waarop de kennisgeving als bedoeld in artikel 5 wordt uitgereikt.

    • 2.

      In het geval dat de kennisgeving niet wordt uitgereikt doch toegezonden, dient, in afwijking van het eerste lid, betaling plaats te vinden binnen achtentwintig dagen na de dagtekening van de kennisgeving.

Artikel 6 Kwijtschelding

Bij de invordering van het markt- en plaatsengeld wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 7 Inwerkingtreding en citeertitel

    • 1.

      De "Verordening Markt- en plaatsengeld 2021", vastgesteld bij het besluit van de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch d.d. 10 november 2020 wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

    • 2.

      Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking.

    • 3.

      De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2022.

    • 4.

      Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening markt- en plaatsengeld 2022".

De griffier,

Drs. W.G. Amesz,

De voorzitter,

Drs. J.M.L.N. Mikkers

Naar boven