Voornemen verkeersbesluit voor het inrichten 2 parkeervakken waarvan er één gerealiseerd wordt voor het laden van elektrische auto’s Dautzenbergstraat Geleen

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor het inrichten van twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto’s op de parkeerstrook ter hoogte van Dautzenbergstraat 8. De onderstaande voorgenomen verkeersmaatregel bekend te maken zodat belanghebbenden zienswijzen in kunnen dienen:

  • 1.

    Plaatsen van het bord ‘Parkeergelegenheid’ (bord E4) met het onderbord ‘opladen elektrische voertuigen en onderbord pijl rechts ‘OB504r’

  • 2.

    Aanbrengen van witte belijning ter aanduiding van het vak;

Zoals aangegeven op de bij het besluit behorende foto’s in de aparte bijlage. Wanneer u dit besluit digitaal raadpleegt, treft u de bijlage aan door op de linkerkant van deze pagina onder het kopje ‘Externe bijlagen’ op de blauw gekleurde tekst te klikken.

2. Overwegingen

In Nederland zijn de elektrische voertuigen in opkomst waardoor meer vraag ontstaat naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De gemeente wil het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren waarbij het faciliteren van voldoende oplaadpunten een belangrijke voorwaarde is. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners, maar ook bezoekers van Sittard-Geleen, de gelegenheid hebben elektrische voertuigen op te laden.

De gemeente vindt het belangrijk om de pioniers die besluiten om een elektrische personenauto aan te schaffen zoveel mogelijk te faciliteren. De oplaadpaal wordt geplaatst vanwege het verzoek van een aanvrager die binnen 300 meter van de laadplek woont.

De gemeente wil de parkeerplaatsen ten behoeve van de oplaadpalen uitsluitend reserveren voor elektrische auto’s die aan het opladen zijn. De elektrische auto die oplaadt is duidelijk herkenbaar voor handhavende instanties en andere weggebruikers door de oplaadkabel die bevestigd is aan de oplaadpaal en de elektrische auto.

Aan een laadpunt kunnen in principe twee parkeervakken gekoppeld worden. Op dit moment betreft het een enkele aanvrager daarom is er besloten van de twee parkeervakken, maar één parkeervak te realiseren. Mocht er in de toekomst een aanvrager bijkomen uit de omgeving wordt mogelijk een tweede parkeerplaats gerealiseerd voor elektrisch opladen. Het is echter gezien de wenselijkheid van het stimuleren en bevorderen van elektrisch rijden niet onredelijk om één parkeerplaats in te richten. Andere automobilisten kunnen gebruik maken van de algemene parkeerplaatsen in de buurt.

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 15, lid 1 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer lid 12.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit:

  • Het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik (Wegenverkeerswet 1994 artikel 2, lid 3 onder a)

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer (Wegenverkeerswet 1994 artikel 2, lid 2, onder a)

De Dautzenbergstraat is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 21-09-2021 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 04-11-2021

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Manager Team Inrichting & Planning Openbare Ruimte

Ing. I.G.H. Kengen – Moonen

6. Inzage en zienswijzen

Na besluitvorming wordt dit Voornemen Verkeersbesluit gepubliceerd in het Gemeenteblad. Er wordt een mail verzonden aan de abonnees van overheid.nl met bericht van publicatie en koppeling naar het digitale Gemeenblad.

Het voornemenverkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Van donderdag 18-11-2021 tot en met woensdag 01-12-2021. Over dit voornemenverkeersbesluit kunnen belanghebbenden gedurende deze periode ook een zienswijze geven. Deze kan naar: College van B&W, Postbus 18, 6130 AA SITTARD.

Registratienummer 2021/ 2827570

Ondertekening

Sittard-Geleen, 04-11-2021

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Manager Team Inrichting & Planning Openbare Ruimte

Ing. I.G.H. Kengen – Moonen

Naar boven