Gemeenteblad van Moerdijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2021, 407768 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2021, 407768 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
VERORDENING winkeltijden gemeente Moerdijk
In deze verordening wordt verstaan onder:
Artikel 2 Vrijstellingen zon- en feestdagen
Van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden zijn op zon- en feestdagen vrijgesteld:
winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde videobanden en andere voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen worden te koop aangeboden of verkocht dan videobanden en andere beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment.
Artikel 3 Individuele ontheffingen
Artikel 5 Intrekken of wijzigen ontheffing
Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.
1. Een krachtens de Verordening winkeltijden gemeente Moerdijk, vastgesteld op 16 februari 2017, verleende ontheffing of vrijstelling geldt als ontheffing of vrijstelling verleend krachtens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing of vrijstelling krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 4 november 2021
De griffier,
A. Goslings
De burgemeester,
A.J. Moerkerke
Toelichting Verordening winkeltijden gemeente Moerdijk
Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van deWinkeltijdenwet. Deze wetswijziging zal naar verwachting op 1 juli 2013 in werking treden.Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkelsop zon-, feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelfbestaan. Gemeenten kunnen na de wetswijziging echter zelf bepalen of – en in hoeverre– zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden.
De bevoegdheid van gemeenten wordt zo ruim dat zowel algehele handhaving van de verboden als het volledig terzijde stellen daarvan tot de mogelijkheden behoort. Hetzelfde geldt voor alle opties die daartussen zitten. De beperkingen voor het gemeentelijk beleid – en de gemeentelijke regels – voor de zondags- en avondopenstelling kunnen alleen nog gevonden worden in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet (de daarin opgenomen vrijstellingen gelden zondermeer) en ander hoger recht. Met betrekking tot dat laatste zijn, zoals hieronder uiteengezet zal worden, met name de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van belang, vooral waar deze een zorgvuldige belangenafweging voorschrijven.
Binnen de gemeente Moerdijk is in 2013 een belangenafweging gemaakt door de gemeenteraad. Hierbij is aan de hand van een onderzoek onder de inwoners en ondernemers van de gemeente het draagvlak gemeten voor zondagsopenstelling. Mede aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de gemeenteraad er voor gekozen een reguliere zondagsopenstelling te realiseren. In 2016 heeft een aanvullend onderzoek plaatsgevonden voor draagvlaak voor ruimere openingstijden op zondag. In 2021 is een concrete aanvraag ingediend voor ruimere openstelling op zon- en feestdagen en is een peiling gehouden onder inwoners en ondernemers. De afweging voor ruimere openingstijden is gebaseerd op:
Hieronder is per artikel een korte toelichting weergegeven.
Voor de definitie van winkel wordt verwezen naar artikel 1 van de Winkeltijdenwet. Daarin is een winkel gedefinieerd als: een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin goederen aan particulieren plegen te worden verkocht. Voor de omschrijving van het begrip feestdagen is aansluiting gezocht bij artikel 2 eerste lid onder b. van de Winkeltijdenwet. In de wet is geen definitie opgenomen van feestdag, maar (naast de zondag): Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag. Deze dagen zijn in artikel 1 van de verordening gedefinieerd als feestdag.
Door in de verordening het begrip feestdag te definiëren, kan waar nodig worden volstaan met het woord “feestdag” of “feestdagen” en hoeven niet steeds alle dagen bij naam genoemd te worden. Koningsdag en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn, voor zover deze dagen niet op zondag vallen, in de wet niet aangemerkt als een dag waarop de winkels gesloten moeten zijn.
Artikel 2 Vrijstellingen zon- en feestdagen
Er geldt een algemene vrijstelling voor winkels op zon- en feestdagen 8 tot 22 uur. Openstelling buiten deze tijden is niet toegestaan.
Voor de genoemde categorieën in dit lid geldt een algemene vrijstelling op zon- en feestdagen. Hierbij gelden geen tijdsbeperkingen.
Artikel 3 Individuele ontheffingen
Een eventuele ontheffing kan uitsluitend worden verleend voor feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen en speciale (verkoop) acties.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-407768.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.