Gemeenteblad van Rotterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2021, 405578 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2021, 405578 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
De Raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Rotterdam, elk voor zover het zijn bevoegdheden betreft,
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 september 2021 (raadsvoorstel nr. 21bb011015); raadsstuk 21bb012781;
gelet op artikel 7 van de Verordening op de Wijkraden 2022 en artikel J6 van de Kieswet;
overwegende, dat het noodzakelijk is om met het oog op de verkiezingen van de leden van de wijkraad een kiesreglement vast te stellen;
Artikel 2 Verkiezing wijkraden
De verkiezing van de leden van de wijkraden vindt plaats op dezelfde dag als de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Rotterdam.
De leden van de wijkraden worden gekozen door degenen die op de dag van de kandidaatstelling van de verkiezing van de leden van de gemeenteraad ingezetenen zijn van de wijk en voldoen aan de eisen die gelden voor het uitoefenen van het actieve kiesrecht voor de gemeenteraad van Rotterdam met dien verstande dat op de dag van de stemming de leeftijd van zestien jaar is bereikt.
Artikel 5 Vervulling opengevallen plaats
Degene die ter vervulling van een opengevallen plaats tot lid is benoemd, treedt af op het tijdstip waarop degene in wiens plaats hij is benoemd, zou hebben moeten aftreden.
De op grond van artikel E4 van de Kieswet door het college benoemde leden alsmede plaatsvervangende leden van elk stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Rotterdam worden geacht tevens benoemd te zijn als leden dan wel plaatsvervangende leden van elk stembureau voor de verkiezing van de leden van de wijkraad, tenzij het college per stembureau anders bepaalt.
Voor de verkiezing van de leden van de wijkraad geldt dat het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Rotterdam tevens optreedt als hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de wijkraad.
De kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de wijkraden vangt aan vier weken voorafgaand aan de maandag waarop de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad plaatsvindt en eindigt twee weken voorafgaand aan de maandag waarop de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad plaatsvindt om vijftien uur.
Artikel 10 Opgave tot kandidaatstelling
Een ieder die blijkens de Basisregistratie Personen woonachtig is in de wijk en die voldoet aan de vereisten zoals gesteld in artikel 4 van de Verordening op de Wijkraden 2022, met dien verstande dat op de dag van de stemming de leeftijd van 16 jaar is bereikt en op de dag van de kandidaatstelling wordt voldaan aan artikel 10, tweede lid, van de Gemeentewet, heeft het recht een opgave tot kandidaatstelling te doen. De opgave tot kandidaatstelling bevat de naam van één kandidaat.
De opgave kan tevens bevatten de naam van een tijdelijke vervanger of de aanduiding van een instelling, groepering of andersoortig collectief dat de kandidaat wenst te vertegenwoordigen, tenzij sprake is van een onbetamelijke of discriminatoire aanduiding of een aanduiding die geheel of in hoofdzaak overeenstemt met die van een rechtspersoon die bij onherroepelijke rechterlijke uitspraak verboden is verklaard en deswege is ontbonden.
Op de bij de verkiezingen te gebruiken stembiljetten kunnen kiezers een keuze maken uit de kandidaten over wie de stemming plaatsvindt. De stembiljetten zijn voorzien van de handtekening van de voorzitter van het centraal stembureau alsmede van de naam van de wijkraad waarop de verkiezing betrekking heeft.
Artikel 18 Stemmen bij volmacht
De bepalingen uit hoofdstuk L van de Kieswet zijn, met uitzondering van artikel L 9, van overeenkomstige toepassing.
Artikel 21 Uitslag door centraal stembureau en opvolging
Op de tweede vrijdag na de dag van de stemming stelt het centraal stembureau de uitslag van de verkiezing vast in een openbare zitting en rangschikt het centraal stembureau de kandidaten naar het aantal behaalde stemmen. Degene met de meeste stemmen wordt als eerste vermeld en vervolgens vindt vermelding plaats in aflopende volgorde van het aantal behaalde stemmen. De kandidaten met de meeste stemmen zijn benoembaar voor de beschikbare zetels.
Artikel 22 Begin lidmaatschap en beëindiging lidmaatschap
In afwijking van hoofdstuk V van de Kieswet, geschiedt het onderzoek van de geloofsbrieven en de beslissing over de toelating van het benoemde lid door een door de gemeenteraad in te stellen commissie. In het geval deze commissie bij dit onderzoek onregelmatigheden constateert die de toelating van een of meer leden van de wijkraad in de weg staat, besluit de raad over de toepassing van de artikelen in hoofdstuk V van de Kieswet betreffende hertelling of herstemming.
Artikel 24 Experimenteerartikel
Van het bepaalde in dit kiesreglement kan worden afgeweken indien de raad, het college en de burgemeester besluiten tot het houden van een experiment als bedoeld in artikel 35 van de Verordening op de Wijkraden 2022.
Artikel 25 Onvoorziene gevallen
In alle gevallen, met uitzondering van artikel 22, vierde lid, waarin dit kiesreglement niet voorziet, beslist de voorzitter van het centraal stembureau. Beroep tegen diens beslissing staat open bij de commissie als bedoeld in artikel 14. De termijnen uit artikel 14 zijn van overeenkomstige toepassing op deze beroepsgang.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 oktober 2021.
De griffier,
I.C.M. Broeders
De voorzitter,
A. Aboutaleb
Aldus vastgesteld in de vergadering van 2 november 2021.
De secretaris,
V.J.M. Roozen
De burgemeester,
V.P.G. Karremans, l.b.
Aldus vastgesteld door de burgemeester op 2 november 2021.
De burgemeester,
A. Aboutaleb
Dit gemeenteblad is uitgegeven op 3 november 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)
(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)
Toelichting op het Kiesreglement wijkraden 2022
Dit kiesreglement heeft als doel de verkiezingen voor de wijkraden in Rotterdam te regelen. Tegelijkertijd met de verkiezingen van de gemeenteraad voor Rotterdam met ‘rode potloden’. Voor de verkiezingen voor de wijkraden zijn veel artikelen van de Kieswet van overeenkomstige toepassing verklaard, maar we kennen ook een aantal bijzondere bepalingen als het gaat om de stembiljetten, de uitslagbepaling, ontslag en de opvolging. Tevens bepaalt dit kiesreglement het aantal beschikbare zetels per wijkraad op basis van het aantal kandidaten en voorziet dit kiesreglement in de gevallen dat er geen beschikbare kandidaten voor opvolging meer beschikbaar zijn.
In dit artikel worden de gehanteerde begrippen gedefinieerd. Voor de definitie van wijk waarvoor de verkiezing wordt georganiseerd wordt verwezen naar de begripsbepaling in de Verordening op de Wijkraden 2022.
Artikel 2 Verkiezing wijkraden
Dit artikel bepaalt dat de verkiezing plaatsvindt op dezelfde dag als de verkiezing voor de gemeenteraad. Mocht er tijdens de verkiezing voor de gemeenteraad ook het principe van early voting worden toegepast dan kan deze mogelijkheid ook voor de wijkraden aangeboden worden.
Dit artikel bepaalt de vereisten voor het actieve kiesrecht. Vanaf 16 jaar mag je stemmen voor de wijkraad. De peildatum hiervoor is de dag van de stemming. Onder ingezetenen van de wijk worden verstaan diegenen die conform de basisregistratie personen in de wijk wonen.
Artikel 4 Zittingsduur wijkraden
Wijkraden treden op basis van dit artikel later aan dan leden van de gemeenteraad. Tegelijkertijd treden de oude wijkraadsleden af. Dit latere tijdstip is bepaald om meer tijd te hebben voor de benodigde handelingen in dit reglement zoals het aanvragen van een VOG.
Artikel 5 Vervulling opengevallen plaats
Dit artikel bepaalt dat de zittingsduur voor een opvolger even lang is als de zittingsduur van een ‘oorspronkelijk’ gekozen lid.
Dit artikel bepaalt dat alle stembureaus voor de gemeenteraad ook ingezet kunnen worden voor de wijkraadsverkiezing. Het college kan hier van af wijken en bepaalde stembureaus alleen voor de gemeenteraadsverkiezingen aanwijzen.
Het hoofdstembureau (in een mogelijke kieswetwijziging gemeentelijk stembureau genoemd) voert ook de taken uit voor de wijkraadsverkiezingen als het gaat om het bepalen van het aantal uitgebrachte stemmen.
Het centraal stembureau voert ook de taken en bevoegdheden uit voor de wijkraadsverkiezingen als het gaat om het bepalen van de uitslag en het rangschikken op volgorde van het aantal behaalde stemmen.
Tevens bepaalt het stembureau bij een gelijk aantal behaalde stemmen wie recht heeft op de laatste zetel door middel van een loting tijdens de zitting.
De kandidaatstelling voor wijkraden is bepaald op twee weken. En is twee weken eerder dan de dag van kandidaatstelling voor de gemeenteraad. Idee is dat er diverse inleverlocaties in de gemeente zijn om deze kandidaatstelling vorm te geven.
De burgemeester kan voor elke wijkraadsverkiezing een ander inlevermoment vaststellen. De kandidaatstelling eindigt op de maandag twee weken voorafgaand aan die van de gemeenteraadsverkiezingen.
Artikel 10 Opgave tot kandidaatstelling
Dit artikel bepaalt hoe iemand zich kandidaat kan stellen via een speciaal formulier. Dit formulier zal op een website geplaatst worden. Je kunt je kandidaat stellen als je op de dag van de kandidaatstelling voldoet aan de vereisten van het passief kiesrecht. Dit is opgenomen in de Verordening op de Wijkraden 2022. Alleen voor de leeftijdsgrens geldt dat je niet op de dag van de kandidaatstelling, maar op de dag van de stemming de leeftijd van 16 jaar moet hebben bereikt. Daarnaast moet uiterlijk op de laatste dag van de kandidaatstelling zijn voldaan aan het bepaalde in artikel 10, tweede lid, van de Gemeentewet en niet pas op de dag waarop de door de gemeenteraad ingestelde commissie beslist over toelating als lid van de wijkraad.
Het is toegestaan een politieke groepering of andersoortige organisatie te vertegenwoordigen mits die groepering of organisatie schriftelijk akkoord heeft gegeven. Onbetamelijke aanduidingen of aanduidingen van verboden groeperingen worden niet als aanduiding overgenomen bij de registratie van de kandidaat. En ook niet op het stembiljet geplaatst. De opgave kan tevens bevatten de naam van een tijdelijke vervanger die in geval van tijdelijke opvolging wegens ziekte, bevalling of zwangerschap benoembaar is.
Naast de gegevens van de kandidaat dienen 5 kiesgerechtigden woonachtig in de wijk waarvoor de verkiezing plaats vindt de kandidaatstelling te ondersteunen.
Deze ondersteuningsverklaringen kunnen op het formulier geplaatst worden. De kiezer hoeft niet in persoon te verschijnen maar geeft de kandidaat een kopie van het legitimatiebewijs mee.
Kandidaten jonger dan 18 jaar hebben toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger nodig om zich kandidaat te kunnen stellen. Ook hiervoor wordt een formulier ter beschikking gesteld.
Artikel 11 Onderzoek opgave tot kandidaatstelling
Dit artikel bepaalt de vereisten van de opgave tot kandidaatstelling waarop het centraal stembureau toetst. Een ongeldige (machtiging tot) aanduiding staat de kandidaatstelling zelf niet in de weg. De kandidaat mag dan alleen niet de aanduiding voeren op het stembiljet.
Indien de opgave tot kandidaatstelling niet voldoet aan de gestelde vereisten is deze ongeldig. Het artikel bevat een verzuimregeling om geconstateerde gebreken te herstellen. De dag nadat de herstelperiode voor verzuimen is verlopen komt het centraal stembureau in een zitting bij elkaar om de definitieve kandidaatstelling per wijkraad vast te stellen.
Artikel 12 Publicatie kandidaten verkiezingen
Het proces-verbaal van het onderzoek wordt gepubliceerd op www.rotterdam.nl. Er wordt geloot voor de rangorde van de kandidaten op het stembiljet. Dit kan ook vooraf door een notaris worden uitgevoerd.
Artikel 13 Aantal verkiesbare zetels bij te weinig beschikbare kandidaten
Dit artikel bevat een regeling voor als er te weinig kandidaten zijn om het in de Verordening op de Wijkraden 2022 vastgestelde aantal zetels te vullen. Het aantal zetels wordt dan bijgesteld tot het dichtstbijzijnde lagere oneven getal. Als een voor de verkiezing van een wijkraad met recht op 9 zetels dus bijvoorbeeld maar 8 kandidaten zijn, betekent dit een bijstelling naar 7 zetels. Het minimum aantal zetels is altijd 5. Bij minder dan 5 kandidaten vinden er ook verkiezingen plaats. Wel vindt een loting plaats onder de inwoners van de wijk om de resterende zetels op te vullen. Het college stelt hiervoor een reglement vast dat deze procedure van loting beschrijft.
Artikel 14 Beroepsmogelijkheid
Dit artikel geeft de kandidaat een mogelijkheid intern beroep aan te tekenen bij een raadscommissie wanneer diegene het niet eens is met de mededeling van het centraal stembureau over zijn of haar kandidaatstelling. Gezien de verkiezingsorganisatie een bepaalde doorlooptijd kent, zijn de termijnen voor dit intern beroep naar analogie van de Kieswet kort.
Elke kiezer ontvangt een stempas voor de verkiezing van de wijkraden.
Dit model wordt vastgesteld door de voorzitter van het centraal stembureau.
Dit artikel bepaalt dat de stemming overeenkomstig een normale verkiezing is. Dus in het stembureau, met legitimatie en door middel van het rood maken van een bolletje voor de naam van één enkele kandidaat. In lid twee is bepaald dat indien voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad regels van toepassing zijn voor een andere of aanvullende wijze van stemming, dat het college kan besluiten dat deze regels van overeenkomstige toepassing worden verklaard op de verkiezing van de leden van de wijkraden. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op briefstemmen of stemmen door middel van een volmacht.
Dit artikel bepaalt dat de voorzitter van het centraal stembureau zelf een afwijkend stembiljet voor de verkiezing kan vaststellen. Aangezien het een personenstelsel betreft wordt geloot over de volgorde op het stembiljet conform de procedure van artikel 12.
Artikel 18 Stemmen bij volmacht
Dit artikel bepaalt dat kiezers ook een andere kiezer kunnen machtigen om namens hen een stem uit te brengen. Dit betekent dat een kiezer ook met een volmacht alleen in de eigen wijk kan stemmen.
Dit artikel bepaalt dat het tellen van de stemmen voor de verkiezing van de wijkraden later kan plaatsvinden dan die voor de gemeenteraad.
Doch uiterlijk de vijfde dag na de dag van de stemming aanvangt.
Ook regelt dit artikel dat de telling (stemopneming) ook op een centrale plaats kan plaatsvinden zoals gebruikelijk is conform het experiment centrale stemopneming waar wij als Rotterdam aan deelnemen.
De procedures voor een dergelijke centrale stemopneming worden gevolgd.
Artikel 20 Taken hoofdstembureau
Het hoofdstembureau bepaalt het aantal uitgebrachte stemmen op de kandidaten.
Artikel 21 Uitslag door centraal stembureau en opvolging
Het centraal stembureau stelt de uitslagen vast en rangschikt de kandidaten op basis van behaalde stemmen. Deze uitslag wordt openbaar gemaakt. Mochten voor de laatste beschikbare zetel één of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben beslist het lot.
Deze rangschikking wordt ook gehanteerd om een tussentijdse opvolger te bepalen. Mochten er bij de tussentijdse opvolging geen kandidaten meer beschikbaar zijn dan bepaalt dit artikel dat de opengevallen plaats ingevuld wordt door middel van loting onder de bewoners van de wijk. Het college stelt hiervoor een reglement vast.
Artikel 22 Begin lidmaatschap en beëindiging lidmaatschap
Voor de benoeming van de commissieleden alsmede hun (tijdelijk) ontslag op eigen verzoek zoals onverenigbaarheid van functies, het niet meer voldoen aan de vereisten van het lidmaatschap of zwangerschap of ziekte dan worden de bepalingen uit de Kieswet van overeenkomstige toepassing verklaard. Met daarbij een rol voor de wijkraad zelf.
Wij gaan hier uit van een benoeming die automatisch voortvloeit uit de vaststelling van de uitslag door het centraal stembureau met daarbij behorende procedures van kennisgeving, het accepteren en het tijdig overleggen van de benodigde stukken.
In uitzondering op hetgeen is bepaald in het eerste lid geschiedt onderzoek van de geloofsbrieven en beslissing tot toelating tot de wijkraad door een door de gemeenteraad in te stellen commissie (commissie van de verkiezingsaangelegenheden). En dus niet zoals gebruikelijk het vertegenwoordigend orgaan (in dit geval de wijkraad) zelf. In het geval deze commissie bij dit onderzoek onregelmatigheden constateert die de toelating van een of meer leden van de wijkraad in de weg staat besluit de raad inzake de toepassing van de artikelen in hoofdstuk V van de kieswet betreffende hertelling of herstemming.
De wijkraad zelf kan wel een lid van het lidmaatschap vervallen verklaren bij inactiviteit van een wijkraadslid door vier maanden niet deel te nemen aan de vergaderingen.
Dit kan niet als diegene zich ziek heeft gemeld en officieel heeft laten vervangen.
De burgemeester kan een lid van de wijkraad schorsen of van zijn lidmaatschap vervallen verklaren bij overtreding van artikel 12, eerste lid, van de Verordening op de Wijkraden 2022 (verboden handelingen) of bij het plegen van één of meerdere integriteitsschendingen. Het college kan een lid van de wijkraad schorsen of van zijn lidmaatschap vervallen verklaren in het geval van ernstig disfunctioneren van een wijkraadslid (niet zijnde integriteitsschendingen). Van ernstig disfunctioneren kan bijvoorbeeld sprake zijn bij het functioneren van de wijkraad als geheel te frustreren, het stelselmatig niet gedragen zoals een goed wijkraadslid betaamt of het tonen van zeer weinig betrokkenheid (inactiviteit).
Deze bepalingen zijn geenszins bedoeld om wijkraadsleden te ontmoedigen inhoudelijke standpunten uit te dragen of het gemeentebestuur continu van weerwoord te voorzien. Het onafhankelijk kunnen functioneren als kritische vertegenwoordiger van de wijk willen wij waarborgen.
Voor het beoordelen van bovenstaande mogelijke redenen voor vervallenverklaring in het kader van integriteit wordt in de eerder genoemde gedragscode en bijbehorend protocol meer invulling gegeven aan de procedure voor het onderzoek naar de mogelijke integriteitsschending. Uiteraard wordt hier ook de rol van de burgemeester als verantwoordelijke voor de bestuurlijke integriteit beschreven.
Ook voor een vervallenverklaring vanwege ernstig disfunctioneren of het plegen van verboden handelingen wordt een zorgvuldige procedure doorlopen.
Artikel 23 Verklaring Omtrent Gedrag
Dit artikel bepaalt dat naast zaken als een uittreksel en een opgave van nevenfuncties ook een VOG onderdeel uitmaakt van het onderzoek naar geloofsbrieven. Dit is een VOG met duiding ‘politiek ambtsdrager’.
Het onderzoek zelf wordt gedaan door een raadscommissie. De VOG wordt uiterlijk drie weken na ontvangst van de kennisgeving van benoeming overlegd.
Artikel 24 Experimenteerartikel
Mochten raad, college en burgemeester besluiten een experiment te starten conform de verordening op de wijkraden, dan bepaalt dit artikel dat er ook afgeweken kan worden van het bepaalde in het kiesreglement.
Artikel 25 Onvoorziene gevallen
Dit artikel bepaalt dat de voorzitter van het centraal stembureau beslist bij alle afwijkende gevallen waar dit reglement niet in voorziet met uitzondering van artikel 22, vierde lid. Immers, daar gaat het college over.
Artikel 26 Wijziging en intrekking Kiesreglement gebiedscommissies
Dit artikel stelt bepaalde delen van het kiesreglement gebiedscommissies buiten werking waardoor duidelijk is dat er geen verkiezingen (meer) voor de gebiedscommissies worden georganiseerd.
Deze verordening treedt onmiddellijk na publicatie in werking, met uitzondering van artikel 26, tweede lid, dat bepaalt dat het kiesreglement gebiedscommissies in zijn geheel wordt ingetrokken. Deze is immers nog nodig voor eventuele tussentijdse veranderingen in de samenstellingen van de huidige (gebieds)commissies.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-405578.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.