Wijziging Nadere Regeling Sociaal Domein

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend, dat het in de vergadering van 12 oktober 2021 heeft besloten de Nadere Regeling Sociaal Domein als volgt te wijzigen:

 

 

 

I. Artikel 4.22 (Begripsbepalingen) wordt vervangen door een nieuw artikel 4.22, luidende:

“Artikel 4.22 Begripsbepalingen

 

In deze paragraaf wordt verstaan onder:

a. Basisvoorziening maatschappelijke opvang: een 24-uurs voorziening voor de eerste opvang van een dakloze cliënt exclusief voeding, waarin gewerkt wordt aan stabilisatie en activering en het in samenspraak ontwerpen van een passend vervolgtraject op alle leefgebieden, met als doel uit te stromen naar een passend vervolgtraject.

b. 24-uurs verblijf vrouwenopvang: een tijdelijk verblijf gedurende een volledig etmaal of langer, al of niet op een geheim adres, voor vrouwen met of zonder hun kinderen die gevlucht zijn voor huiselijk geweld of dreiging van relationeel geweld. De 24-uurs voorziening omvat onderdak, slaapgelegenheid en groepsbegeleiding op diverse leefgebieden.

c. Gezinsopvang intramuraal: een tijdelijk verblijf gedurende een volledig etmaal of langer voor dakloze (eenouder)gezinnen met kinderen. De gezinsopvang intramuraal omvat onderdak, een slaapgelegenheid en individuele en groepsbegeleiding op het gebied van wonen, werken, financiën, opvoeding en ondersteunend netwerk.

d. Gezinsopvang ambulant: een door een instelling aan een dakloos (eenouder) gezin met kinderen ter beschikking gestelde woonplek waarbij het gezin:

i. zelfstandig woont of in een kleine gemeenschap woont; en

ii. specialistische ondersteuning op maat krijgt op het gebied van wonen, financiën, werk/ activering, opvoeding en een ondersteunend netwerk gericht op het duurzaam weer zelfstandig wonen en werken; en

iii. nog geen regie heeft over een aantal aspecten van het wonen; en

iv. een vergoeding voor gebruik van die woonruimte, op grond van een woonbegeleidingsovereenkomst, aan die instelling is verschuldigd en niet rechtstreeks aan een woningcorporatie of particuliere verhuurder.

e. Maatwerkvoorziening maatschappelijke opvang: een door een instelling aan een dakloze cliënt, die nog geen regie heeft over een aantal aspecten van het wonen, ter beschikking gestelde woonplek waarbij de cliënt:

i. zelfstandig woont of in een kleine gemeenschap woont; en

ii. Specialistische ondersteuning op maat krijgt op het gebied van wonen, financiën, werk/ activering, opvoeding en een ondersteunend netwerk gericht op het duurzaam weer zelfstandig wonen en werken; en

iii. een vergoeding voor gebruik van die woonruimte, op grond van een woonbegeleidingsovereenkomst, aan die instelling is verschuldigd en niet rechtstreeks aan een woningcorporatie of particuliere verhuurder.

f. Instelling: een rechtspersoon die subsidie van de gemeente Eindhoven ontvangt of is gecontracteerd voor het bieden van een vorm van opvang genoemd in dit artikel onder a tot en met e, bij het verlaten van de thuissituatie door de cliënt, al dan niet in verband met risico’s voor zijn veiligheid als gevolg van huiselijk geweld, en niet in staat is zich op eigen kracht, met gebruikelijke hulp, met mantelzorg of met hulp van andere personen uit zijn sociale netwerk te handhaven in de samenleving.”

 

II. Artikel 4.23 (Vaststelling hoogte en duur bijdrage in de kosten (grondslag artikel 4.9 Verordening SD)) wordt vervangen door een nieuw artikel 4.23, luidende:

“Artikel 4.23 Vaststelling hoogte en duur bijdrage in de kosten (grondslag artikel 4.9 Verordening SD)

1. De bijdrage in de kosten is verschuldigd vanaf de dag, waarop cliënt gebruik maakt van een vorm van opvang als bedoeld in artikel 4.22 van deze Nadere Regeling, tot aan de dag van vertrek of de dag dat cliënt woonlasten is verschuldigd vanwege het accepteren van een woning.

2. De bijdrage in de kosten bij gezinsopvang intramuraal, exclusief voeding, bedraagt de eerste 2 maanden van het verblijf, per maand:

a. € 130,00 voor een alleenstaande ouder van 18 tot en met 20 jaar

b. € 200,00 voor een alleenstaande ouder van 21 jaar en ouder

c. € 226,00 voor gehuwden (van18 jaar en ouder) met ten laste komende kind(eren)

3. De bijdrage in de kosten bij gezinsopvang intramuraal, exclusief voeding, bedraagt vanaf de 3e maand van het verblijf, per maand:

a. € 169,00 voor een alleenstaande ouder van 18 tot en met 20 jaar

b. € 476,00 voor een alleenstaande ouder van 21 jaar en ouder

c. € 545,00 voor gehuwden (van 18 jaar en ouder) met ten laste komende kind(eren)

4. De bijdrage in de kosten bij 24-uurs verblijf vrouwenopvang, exclusief voeding, bedraagt voor de eerste 4 maanden van het verblijf, per maand:

a. € 130,00 voor een alleenstaande van 18 tot en met 20 jaar

b. € 130,00 voor een alleenstaande ouder van 18 tot en met 20 jaar

c. € 200,00 voor een alleenstaande van 21 jaar en ouder

d. € 200,00 voor een alleenstaande ouder van 21 jaar en ouder.

5. De bijdrage in de kosten bij 24-uurs verblijf vrouwenopvang, exclusief voeding, bedraagt vanaf de 5e maand per maand:

a. € 169,00 voor een alleenstaande van 18 tot en met 20 jaar

b. € 169,00 voor een alleenstaande ouder van 18 tot en met 20 jaar

c. € 476,00 voor een alleenstaande van 21 jaar en ouder

d. € 476,00 voor een alleenstaande ouder van 21 jaar en ouder.

6. De bijdrage in de kosten voor de basisvoorziening Maatschappelijke opvang bedraagt:

a. € 5,00 per dag, indien de cliënt een uitkering levensonderhoud op grond van de Participatiewet ontvangt;

b. € 5,00 per dag plus 15% van de gehuwdennorm als bedoeld in artikel 21 van de Participatiewet.

7. In afwijking van het bepaalde in het zesde lid is geen bijdrage in de kosten verschuldigd door cliënten, die jonger zijn dan 21 jaar en een (netto) inkomen hebben dat lager is dan of gelijk aan de van toepassing zijnde norm als bedoeld in artikel 20 eerste lid van de Participatiewet.

8. De bijdrage in de kosten voor de maatwerkvoorziening maatschappelijke opvang en voor gezinsopvang ambulant bedraagt:

a. Indien cliënt zelfstandig woont: het huurbedrag dat de instelling ten behoeve van cliënt aan de woningcorporatie is verschuldigd en welk bedrag is vastgelegd in de woonbegeleidingsovereenkomst,

b. Indien cliënt in een kleine gemeenschap woont: de vergoeding voor verblijf die cliënt is verschuldigd aan de instelling en welk bedrag is vastgelegd in de woonbegeleidingsovereenkomst. De totaal door de kleine gemeenschap verschuldigde vergoeding per maand komt overeen met het maandelijks door de instelling aan de woningcorporatie verschuldigde huurbedrag, inclusief een eventuele vergoeding voor zaken en diensten, die verband houden met de bewoning van de woning.

 

III. dat het bepaalde onder I. en II. in werking treedt op de dag na bekendmaking van dit gemeenteblad, behalve voor:

a. cliënten die op datum van de inwerkingtreding bij beschikking zijn toegelaten tot de maatwerkvoorzieningen “gezinsopvang intramuraal, exclusief voeding” en “24-uurs verblijf vrouwenopvang, exclusief voeding”. Deze cliënten zijn tot einddatum van de maatwerkvoorziening vermeld in die beschikking een bijdrage in de kosten verschuldigd zoals vastgelegd in de Nadere Regeling Sociaal Domein, voor het laatst gewijzigd bij gemeenteblad 2021, nummer 148412; en

b. cliënten die op datum van de inwerkingtreding (bij beschikking) zijn toegelaten tot de overige maatwerkvoorzieningen opvang en die als gevolg van inwerkingtreding van deze wijziging een hogere bijdrage in de kosten zijn verschuldigd; deze cliënten zijn de hogere bijdrage in de kosten verschuldigd met ingang van 2 maanden na datum van inwerkingtreding van dit gemeenteblad.

 

 

Eindhoven, 12 oktober 2021

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

 

 

 

 

,burgemeester

 

 

 

,secretaris

 

 

Naar boven