Beleidsregels vermogen participatiewet gemeente Zwartewaterland 2021

 

Het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

 

Gelet op:

- Artikel 1:3 van de Algemene wet Bestuursrecht en

- Artikel 31, 32 en 34 van de Participatiewet,

 

Overwegende dat in het kader van de uitvoering van de Participatiewet het belangrijk is regels te stellen over het vaststellen van het vermogen.

 

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregels:

 

Beleidsregels Vermogen Participatiewet van de gemeente Zwartewaterland 2021

 

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsbepalingen

  • 1.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • a.

      wet: de Participatiewet met inbegrip van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz);

    • b.

      vrij te laten vermogen: vermogen tot aan de vermogensgrens zoals bedoeld in artikel 34, lid 3 van de wet;

    • c.

      vermogen: het vermogen zoals bedoeld in artikel 34 van de wet.

 

Hoofdstuk 2. Criteria voor het vaststellen van vermogen

Artikel 2. Vaststellen van het vermogen

  • 1.

    De peildatum voor de vermogensvaststelling bij aanvang van de bijstandsverlening, is de datum waarop het recht op bijstand voor de belanghebbende is ontstaan.

  • 2.

    Bij toename van het vermogen tijdens de bijstandsverlening tot maximaal het vrij te laten vermogen, wordt de vermogenstoename in mindering gebracht op het vastgestelde resterende vrij te laten vermogen.

 

Artikel 3. Bestanddelen vermogen

  • 1.

    Bij de vermogensvaststelling wordt een eenmalig bedrag van de van toepassing zijnde bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld) op het totale vermogen vrijgelaten.

  • 2.

    Op geld waardeerbare bezittingen met een persoonlijke waarde worden in beginsel niet als vermogen aangemerkt. In bijzondere gevallen kan hierbij het individualiseringsprincipe worden toegepast.

 

Artikel 4. Vrijlating auto, motor, caravan of boot

  • 1.

    Eén auto of motor (elektrisch, benzine, gas, diesel) met een waarde tot maximaal € 6.850, wordt beschouwd als algemeen gebruikelijk. Indien de waarde meer bedraagt dan € 6.850, wordt het meerdere van de auto of motor volledig aangemerkt als vermogen.

  • 2.

    Caravans en boten worden niet als algemeen gebruikelijk beschouwd en worden volledig aangemerkt als vermogen.

  • 3.

    Voor de vaststelling van de waarde van elke auto, motor en caravan (incl. btw) wordt in beginsel uitgegaan van de koerslijsten van de ANWB (inkoopprijzen). Dit is de in aanmerking te nemen waarde in het economisch verkeer (artikel 34 lid 1 onder a, PW).

 

Artikel 5. Vermogensvaststelling bij vestiging vanuit een andere gemeente

Bij vestiging vanuit een andere gemeente wordt het vermogen in alle gevallen (opnieuw) vastgesteld per ingangsdatum van de bijstandsuitkering in de gemeente Zwartewaterland.

 

Artikel 6. Vermogensvaststelling bij echtscheiding en verlating

Indien er sprake is van een echtscheiding of verlating met een boedelscheiding, wordt het vermogen na afronding van de boedelscheiding vastgesteld.

 

Artikel 7. Vermogensvaststelling bij co-ouderschap

  • 1.

    Wanneer er sprake is van co-ouderschap wordt de vermogensgrens als bedoeld in artikel 34 lid 3, sub a en sub b van de wet naar rato berekend op basis van het aantal dagen dat de co-ouder de zorg heeft voor het kind.

  • 2.

    Wanneer er sprake is van co-ouderschap, worden de vermogensbestanddelen van het kind naar rato tot het vermogen van de co-ouder gerekend, berekend op basis van het aantal dagen dat de co-ouder de zorg heeft voor het kind.

 

Artikel 8. Vermogensvaststelling bij wijziging leefvorm

Bij een wijziging van de leefvorm tijdens de bijstandsverlening wordt het vermogen opnieuw vastgesteld. De hoogte van de vermogensgrens is gelijk aan de actuele vermogensgrens die geldt voor de nieuwe leefvorm van belanghebbende(n).

 

Artikel 9. Vermogensvaststelling bij reservering voor uitvaartkosten

  • 1.

    Een ieder wordt geacht een verzekering te hebben afgesloten voor de kosten van begrafenis of crematie. Dergelijke verzekeringen worden in beginsel vrijgelaten.

  • 2.

    Eigen reserveringen van belanghebbende worden, op grond van artikel 31, eerste lid, PW als middelen in aanmerking genomen. Het is niet mogelijk om de toepasselijke vermogensgrens te verhogen met vermogen dat bestemd is voor een bepaald doel.

 

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 10. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere en dringende gevallen een artikel van deze beleidsregels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing er van, gelet op het belang van belanghebbende leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

 

Artikel 11. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met terugwerkende kracht naar 1 oktober 2021.

 

Artikel 12. Citeerartikel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels vermogen gemeente Zwartewaterland 2021’.

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland in de vergadering van 26 oktober 2021,

De secretaris, de burgemeester,

drs. D.S. Ruddijs ing. E.J. Bilder

Naar boven