Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 45 - 2021

 

 

Mét elkaar in plaats van tegenover elkaar

Het is even geleden dat ik u schreef over de impact die het coronavirus in onze gemeenschap heeft. Een hele tijd daalden de besmettingscijfers. Maatregelen werden afgebouwd en inmiddels heeft 85% van de Nederlanders tenminste één dosis van het coronavaccin gehad.

Op dit moment stijgen de Nederlandse besmettingscijfers en ook het aantal ziekenhuisopnamen neemt toe. Dat is zorgelijk. Blijf met elkaar dus scherp op mogelijke besmettingen en laat u testen bij symptomen van corona. De meest voorkomende symptomen zijn: koorts, hoesten, vermoeidheid en een aangetast smaak- of reukvermogen.

Corona legt al ruim anderhalf jaar een grote druk op de samenleving. Toen het begon, waren we alert en deden we alles wat we maar konden om de groei te stoppen. Het was ‘wij samen tegen het virus’. Inmiddels is dat gevoel van verbinding, van ‘wij-samen’ minder aanwezig. Wat ik merk en hoor van de mensen die ik ontmoet, is dat er steeds meer gedacht wordt in termen van ‘wij-zij’. Gevaccineerde mensen spreken zich negatief uit over niet-gevaccineerde mensen en andersom. We staan steeds meer tegenover elkaar, in plaats van naast elkaar.

Vaccineren helpt om op een succesvolle manier om uit de pandemie crisis te komen. Wie vragen heeft over vaccineren, kan altijd terecht bij de (huis)arts om aan betrouwbare informatie te komen. Wat in ieder geval averechts werkt als we uit deze pandemische crisis willen komen, is als we elkaar niet meer respecteren en als onverdraagzaamheid de boventoon gaat voeren. Als bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan, verliezen we omdat de verhoudingen dan nog verder verharden. Zorg er daarom voor dat er voor iedereen een plek is, en dat we ons weer meer met elkaar verbonden kunnen voelen. Zo maken we mét elkaar de samenleving weer wat menselijker. Doet u mee?

 

Remco Bosma

Burgemeester gemeente Bladel

 

Trippen of Skippen? Jouw mening over drugs(gebruik) telt

Lachgas in de auto? XTC op een festival? Is dat normaal of niet normaal? Het zijn een aantal vragen die aan bod komen tijdens het grote drugsonderzoek ‘Trippen of Skippen?’ waar jongeren en jongvolwassenen in Oost-Brabant, en dus ook in de gemeente Bladel, aan kunnen deelnemen. Op deze manier wil de gemeente meer te weten komen over de mening van jongeren over drugs(gebruik). Jongeren die de enquête invullen, maken een mooie kans op het winnen van een vette trip naar keuze zoals skydiven, dagje naar een pretpark, karten of een wellnessbezoekje.

Drugs en drugsgebruik. Het lijkt steeds meer verankerd te raken in onze samenleving. Met alle gevolgen van dien. Uit de onlangs gehouden GGD Gezondheidsmonitor gaf 70% van de jongvolwassenen aan het gebruik van softdrugs normaal te vinden. Wat is hier de reden van? En gebruiken jongeren daardoor ook meer drugs? Heeft de norm van jongeren over drugs een relatie met de plek waar de drugs wordt gebruik? Het zijn allemaal vragen waar we met het onderzoek antwoord op willen krijgen.

Doe mee en win

Omdat ook de gemeente Bladel benieuwd is naar de mening van jongeren over drugs vragen ze iedereen in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar om de vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst vind je hier: www.trippenofskippen.nl.

De vragenlijst staat tot eind november open. Het invullen kost ongeveer 10 minuten van je tijd en maak kans op een vette trip naar keuze.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Oprichten van appartementen, het Laar/Beukenbos Bladel. Het Laar is niet toegankelijk vanuit richting Bleijenhoek.

Periode: week 37-2020 t/m week 45-2021

Uitvoering: Borrenbergs Bouwbedrijf B.V. (Luyksgestel).

 

Werk: Klimaatmaatregelen fase 1 Hoogeloon

Periode: week 09-2021 t/m week 05-2022

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel).

 

Werk: Herinrichting Groote Beerze, Netersel

Periode: week 35 t/m week 48-2021

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel).

 

Werk: Onderhoudswerkzaamheden, Dorpsstraat Casteren

Periode: week 41 t/m week 49-2021

Uitvoering: Wegenbouw Steevens (Valkenswaard).

 

Werk: Verzwaren van het netwerk, parallel aan de N284

Periode: week 42-2021 t/m week 3-2022

Uitvoering: Hurkmans B.V. voor Enexis.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

Naar boven