Addendum op reikwijdte Verzamelwet hersteloperatie toeslagen (kinderopvangtoeslag affaire)

Uw College is op 13 juli 2021 akkoord gegaan met:

  • 1.

    Het kwijtschelden van de gemeentelijke vorderingen op ouders die gedupeerd zijn door de problemen rondom de kinderopvangtoeslag, en daardoor recht hebben op het forfaitaire bedrag van € 30.000, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen.

  • 2.

    Mandaat verlenen aan de invorderingsambtenaar en het Unithoofd Intake & Handhaving van de GR IJsselgemeenten om namens de gemeente Krimpen aan den IJssel schulden kwijt te laten schelden als het gaat om de gemeentelijke vorderingen die binnen de beoogde reikwijdte van de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen vallen.

Addendum op reikwijdte Verzamelwet hersteloperatie toeslagen

 

Kwijtschelden Bbz - en Tozo -leningen bedrijfskapitaal van gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire

Het kabinet heeft besloten publieke schulden van ouders die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire kwijt te schelden. Dat geldt niet voor schulden die het gevolg zijn van ernstig misbruik. Voor ouders is snelle kwijtschelding belangrijk. Voor publieke schulden binnen het SZW-domein geldt dat gemeenten daarom alvast mogen anticiperen op de komende wettelijke grondslag.

 

Publieke schulden: Bbz - en Tozo -leningen

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer op 17 juni jl. geïnformeerd over de kwijtschelding van publieke schulden binnen het SZW-domein1. In deze brief zijn ook de kaders voor de kwijtschelding uiteengezet. Voor zakelijke schulden was het kader nog niet volledig duidelijk. De minister heeft aangegeven voornemens te zijn Bbz- en Tozo-leningen voor bedrijfskapitaal van gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire te willen kwijtschelden. Dit is de afgelopen weken samen met de VNG uitgewerkt.

Besloten is om aan te sluiten bij de regeling die door de staatssecretaris van Financiën wordt getroffen voor het betalen van private schulden. Op grond van deze regeling komen de achterstallige betalingen voor betaling in aanmerking. Dit geldt alleen voor ondernemingsvormen met persoonlijke aansprakelijkheid, zoals eenmanszaken, commanditaire vennootschappen, maatschappen en vennootschappen onder firma.

 

Deze lijn wordt ook aangehouden voor gedupeerden die zich tot de gemeente hebben gericht voor en Bbz- of Tozo-lening bedrijfskapitaal. Dit betekent dat achterstallige betalingen worden kwijtgescholden en de hoofdsommen in principe niet. Mocht er echter sprake zijn van een zodanig schrijnende situatie, dan kan met beroep op een hardheidsclausule de gemeente beslissen om de hoofdsom toch kwijt te schelden. De kwijtschelding van Bbz- of Tozo-leningen voor bedrijfskapitaal zal binnen de staatssteunkaders moeten plaatsvinden.

 

Anticiperen

Nu het kader is uitgewerkt, kunnen gemeenten ook starten met het kwijtschelden van deze leningen. Ook voor deze bijzondere categorie schulden geldt dat gemeenten kunnen anticiperen en niet hoeven te wachten totdat de wettelijke grondslag is gecreëerd.

 

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel op 2 november 2021

Naar boven