Verkeersbesluit voor het instellen van een voorrangskruising aan de Krijgerstraat met Schout Doddestraat te Twenterand

Onderwerp

Instellen voorrangskruising Krijgerstraat met Schout Doddestraat.

Inleiding

In de oude situatie werd de voorrang bepaald door de aanwezigheid van inritconstructies. Verkeer dat komt vanaf de beide aansluitingen met de Schout Doddestraat moet daarbij voorrang verlenen aan het verkeer op de Krijgerstraat. Ondanks de beide inritconstructies is er weinig onderscheid tussen beide wegen om de voorrang op de Krijgerstraat goed te kunnen benadrukken. Beide wegen zijn voorzien van klinkerbestrating en beiden zijn ook ongeveer even breed.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER

Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handels-wijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van ver-keersborden. Artikel 8 van het BABW en artikel 67 van het RVV gaan over het plaatsen en aanbren-gen van onderborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeersborden specifiek omschreven.

Bevoegdheid

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de behandelend medewerker onder voorwaarde dat de besluiten niet strijdig zijn met het gemeen-telijk beleid en na paraaf van de verantwoordelijke wethouder.

Advisering 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te moti-veren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen de belang(en) van het verkeersbesluit te benoemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN

Het doel van het besluit is het in overeenstemming brengen van de inrichting van de weg, inclusief bij-behorende borden en markering, met het gewenste gedrag. Het belang van het besluit is gelegen in ‘het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan’.

Beoordeling

Huidige situatie:

Krijgerstraat en Schout Doddestraat lijken veel op elkaar wat betreft breedte en kleurgebruik.

Dit terwijl de Krijgerstraat een 50 km regime heeft en de Schout Doddestraat een 30 km regime kent.

Krijgerstraat heeft voorrang op de Schout Doddestraat. Ondanks de beide inritconstructies is er (te) weinig onderscheid tussen beide wegen.

Gewenste situatie:

Het verduidelijken van de (voorrangs)situatie. Maar dan op een manier waarbij de klinkerbestrating en het karakteristieke beeld van de Krijgerstraat, zoveel mogelijk kan worden behouden.

In de toekomst zal aan de zuidzijde van Vriezenveen een parallel gelegen asfaltweg worden aange-legd. Deze weg zal de verbinding vormen tussen Almeloseweg en Schout Doddestraat. Deze nieuwe weg zal de functie van de Krijgerstraat voor een belangrijk deel overnemen. Het verkeer op de Krijgerstraat zal daardoor verminderen. De Krijgerstraat zal dan meer door lokaal verkeer gebruikt worden en een ‘rustiger’ karakter krijgen. Behoud van de huidige klinkerbestrating hoort daarbij.

Om bovengenoemde redenen is er voor gekozen om de aansluitingen van de wegen beide wegen opnieuw te bestraten met klinkers maar wel met een andere inrichting.

Uitvoering

Herinrichting van deze kruising gebeurt door verwijdering van de inritconstructies, de plaatsing van haaientanden en bebording en door toepassing van afwijkend kleurgebruik in de bestrating. Eén en ander conform de bij dit besluit behorende tekening. Uitvoering gebeurt nog dit jaar.

Eindconclusie 

Door het treffen van bovengenoemde maatregelen ontstaat een beter onderscheid (voorrangsweg versus niet voorrangsweg) tussen beide genoemde wegen.

Besluit

Wij hebben besloten om:

  • 1.

    Over te gaan tot het plaatsen van de borden RVV B3 (nadering voorrangskruispunt) aan de Krijgerstraat, bij de aansluitingen met de Schout Doddestraat.

  • 2.

    Over te gaan tot het plaatsen van de borden RVV B6 (voorrang verlenen) aan de beide aansluitingen van de Schout Doddestraat.

  • 3.

    Het besluit, algemeen bekend te maken en te wijzen op de rechtsbeschermingsmogelijkheden

    • 1.

      op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 25 oktober 2021

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand

namens deze,

wethouder verkeer en vervoer

B.J. Harmsen

Bezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Naar boven