Gemeente Sittard-Geleen (gewijzigd) vastgesteld bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ en (gewijzigd) vastgesteld exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen maken bekend dat door de gemeenteraad bij besluit van 7 oktober 2021, onder intrekking van het besluit van 24 juni 2021:

  • a.

    het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ (identificatienummer NL.IMRO.1883.BPunilocatieGO-VA01) gewijzigd is vastgesteld;

  • b.

    het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ (identificatienummer NL.IMRO.1883.ExplunilocatieGO-VA01) gewijzigd is vastgesteld.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ en het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en -exploitatieplan enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de nota van wijzigingen bij respectievelijk het bestemmingsplan en het exploitatieplan, zoals deze zijn vastgesteld in het raadsbesluit van 7 oktober 2021.

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) en artikel 6.12 juncto 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan).

De vastgestelde besluiten

1. Bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’

De gemeente Sittard-Geleen heeft het voornemen om een Integraal Kindcentrum met een centrale sportvoorziening te realiseren in het gebied tussen de kernen Grevenbicht en Obbicht. Het project omvat een basisschool, een peuterspeelzaal, mogelijkheden voor buitenschoolse opvang en een gymzaal, gecombineerd met een centrale sportvoorziening bestaande uit voetbal- en tennisvelden met bijbehorende kantine en kleedkamers alsmede met de bijbehorende aanleg en aanpassing van de openbare ruimte.

De twee huidige sportlocaties, één in Grevenbicht en één in Obbicht, worden opgeheven en krijgen een nieuwe bestemming: van een recreatieve bestemming naar een groen- en natuurbestemming.

Om de realisatie van het Integraal Kindcentrum en de sportlocatie mogelijk te maken en de twee huidige sportlocaties om te zetten naar een nieuwe bestemming is op 7 oktober 2021 door de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld.

Het voorontwerp van dit bestemmingsplan heeft in het voorjaar van 2020 ter inzage gelegen en het ontwerp van 14 december 2020 tot en met 24 januari 2021. Er zijn zienwijzen met betrekking tot het ontwerp ingediend. Een deel van de zienswijzen heeft geleid tot een gewijzigde vaststelling. Voor de volledige reactie van de raad op de ingediende zienswijzen wordt verwezen naar de nota van zienswijzen behorende bij het vastgestelde bestemmingsplan.

Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de nota van wijzigingen behorende bij het bestemmingsplan.

Het deel van het plangebied voor de school- en sportvoorzieningen is gelegen tussen de kernen van Obbicht en Grevenbicht. Het gebied wordt globaal begrensd door de Kempenweg aan de westzijde, de Frankenstraat aan de noordzijde, de Dukkelaarsweg aan de zuidzijde en door agrarische gronden aan de oostzijde.

De overige twee plangebieden betreffen de huidige sportlocaties. Het betreft hier de sportlocatie in de kern Grevenbicht gelegen tussen de Staal, Merker-Eijckstraat, Geneer en Beekstraat. In de kern Obbicht gaat het om de sportlocatie ten zuiden van de kern aan de Kasteelweg. De vrijkomende schoollocaties maken geen deel uit van dit bestemmingsplan.

2. Exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’

Op basis van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen, indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie op de in het genoemde bestemmingsplan begrepen gronden waar de bouw van aangewezen bouwplannen mogelijk is, niet anderszins is verzekerd. Deze situatie doet zich voor, nu de gemeente voor een groot gedeelte van het deelgebied van het bestemmingsplan dat ziet op de realisatie van de school- en sportvoorzieningen, niet beschikt over de grondeigendommen.

Het exploitatieplan heeft daarmee enkel betrekking op het gebied waarop de nieuwe school en sportvoorzieningen met de daarbij behorende openbare ruimte wordt gerealiseerd, en niet op de vrijkomende sportlocaties. Het exploitatieplangebied is globaal begrensd door de Kempenweg aan de westzijde, de zuidzijde van de Frankenstraat aan de noordzijde, de Dukkelaarsweg aan de zuidzijde, en door agrarische gronden aan de oostzijde. In het exploitatieplan is onder meer vastgelegd hoe de gemeente de kosten van de grondexploitatie op gronden van derden wil verhalen, indien er sprake zou zijn van particuliere exploitatie. Het exploitatieplan bevat voorts regels over onder meer het ruimtegebruik en de verkaveling.

Het ontwerp van het exploitatieplan heeft van 14 december 2020 tot en met 24 januari 2021 ter inzage gelegen. Er zijn zienswijzen met betrekking tot het ontwerp ingediend. Een deel daarvan heeft geleid tot een gewijzigde vaststelling. Voor de volledige reactie van de raad op de ingediende zienswijzen wordt verwezen naar de nota van zienswijzen behorende bij het vastgestelde exploitatieplan.

Het vastgestelde exploitatieplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de nota van wijzigingen behorende bij het exploitatieplan.

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 9 november 2021 tot en met gedurende de beroepstermijn van zes weken (tot en met 20 december 2021) ter inzage in de Stadswinkel Geleen, Markt 1 te Geleen. Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ en het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ met inbegrip van bijbehorende stukken zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.1883.BPunilocatieGO-VA01 (bestemmingsplan) en identificatienummer NL.IMRO.1883.ExplunilocatieGO-VA01 (exploitatieplan).

De genoemde besluiten kunnen ook worden geraadpleegd op de gemeentelijke website:

www.sittard-geleen.nl dan achtereenvolgens naar “bestuur en organisatie”, “gemeenteraad”, “vergaderingen gemeenteraad”, “naar het raadsinformatiesysteem”, “kalender” en ten slotte “raad”. De besluiten vindt u op de datum 7 oktober 2021 en het bestemmingsplan en het exploitatieplan met alle bijbehorende stukken onder 24 juni 2021.

Beroep

Op grond van artikel 8.3 lid 3 Wro worden het bestemmingsplan en het exploitatieplan voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien.

Binnen de beroepstermijn van zes weken (met ingang van 9 november tot en met 20 december 2021) kunnen belanghebbenden die:

  • met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen;

  • met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen.

Voorts kan binnen deze beroepstermijn van zes weken beroep worden ingesteld door belanghebbenden, voor zover dit beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ respectievelijk het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan respectievelijk het ontwerpexploitatieplan zijn aangebracht.

Gelet op de recente ontwikkelingen in de jurisprudentie omtrent de toegang tot de bestuursrechter is het mogelijk dat een ruimere groep (rechts)personen beroep kan instellen bij de bestuursrechter tegen het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ en/of het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’. Voor meer en meest recente informatie daarover wordt verwezen naar de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws (persbericht 4 mei 2021 “niet-belanghebbende kan soms bij bestuursrechter in beroep tegen omgevingsbesluit”).

Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Burgers kunnen ook via het digitaal loket beroep instellen. Advocatuur, bedrijven en (overheids)organisaties kunnen nog niet digitaal procederen.

Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor de voorwaarden. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

Inwerkingtreding

  • Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het genoemde bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

  • Met toepassing van artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan ‘Unilocatie Grevenbicht-Obbicht’ in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het exploitatieplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het genoemde exploitatieplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Naar boven