Kennisgeving voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport voor het Omgevingsprogramma luchtkwaliteit Nederweert

Burgemeester en wethouders van Nederweert maken op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer bekend dat zij het voornemen hebben een milieueffectrapport voor te bereiden voor het Omgevingsprogramma luchtkwaliteit, een omgevingsprogramma op basis van de Omgevingswet.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

De gemeente Nederweert kent veel overschrijdingen van de normen voor geur en fijn stof. Om deze overschrijdingen te verminderen wordt een omgevingsprogramma luchtkwaliteit opgesteld. Het is niet uit te sluiten dat maatregelen die in het omgevingsprogramma opgenomen worden, waar dit programma dus een kader voor vormt, negatieve milieueffecten hebben op andere milieuaspecten dan geur en fijn stof.

Het is verplicht voor ontwikkelingen met mogelijk belangrijke nadelige milieugevolgen een m.e.r.-procedure te doorlopen. Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken. Zo ontstaat inzicht in de potentiële milieueffecten op de omgeving en in passende maatregelen om negatieve effecten op de omgeving te verminderen en/of te compenseren.

Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in de m.e.r.-procedure Omgevingsprogramma luchtkwaliteit is het vaststellen van de reikwijdte en detailniveau die het milieueffectrapport (MER) moet hebben. Het doel van hiervan is het vaststellen voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek verricht zal worden in het MER. Verder wordt inzicht verkregen in de voorgenomen ontwikkelingen, de afbakening van het onderzoeksgebied en het detailniveau dat benodigd is voor een goede besluitvorming. Samenvattend gaat het ‘reikwijdte en detailniveau’ dus over wat er belangrijk is om de MER te kunnen maken. Om hier inzicht in te krijgen is een doorrekening gemaakt van de effecten van potentiële maatregelen om geur en fijn stof te reduceren. De effecten zijn berekend op milieu- en economisch gebied.

Waar en wanneer kunt u stukken inzien? 

Op 1 november 2021 vindt een toelichting plaats op het stuk doorrekening.

De doorrekening ligt met ingang van 2 november 2021 tot en met 22 november 2021 ter inzage als pdf bestand inclusief bijbehorende stukken op de gemeentelijke website: www.nederweert.nl.

Wilt u de doorrekening kunnen bespreken? U kunt zich aanmelden voor een vervolgbijeenkomst. Op 11 november is er een bijeenkomst voor burgers, op 18 november is er een bijeenkomst voor agrariërs. Hier kunt u meer over de doorrekening te weten komen en het stuk bespreken. Op 23 november 2021 wordt het plan besproken in de raadsvergadering.

Wij heten onze wettelijk adviseurs, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Limburg en de GGD op allevier deze bijeenkomsten hartelijk welkom, los van de formele procedure waarin zij om hun advies worden gevraagd.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis. Voor het gemeentehuis is geen Coronacheck nodig. Wij vragen u om als u wilt deelnemen aan een van de bijeenkomsten, om u aan te melden per email aan: l.nijnens@nederweert.nl.

U kunt zich niet aanmelden voor de raadsvergadering op 23 november 2021. U kunt wel zonder aanmelding plaatsnemen op de publieke tribune. U heeft dan enkel een rol als toeschouwer, tenzij u vraagt in te spreken. Zie hiervoor https://www.nederweert.nl/inspreken-bij-gemeenteraad/. Als de capaciteit van de zaal is bereikt, zijn verdere toeschouwers niet mogelijk.

Hoe kunt u uw zienswijze naar voren brengen?

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over de reikwijdte en detailniveau van de MER naar voren brengen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nederweert.

Schriftelijke zienswijzen over de reikwijdte en detailniveau kunt u sturen naar het college van Burgemeester en Wethouders Nederweert, Postbus 2728, 6031 VR Nederweert, onder vermelding van ‘zienswijze reikwijdte en detailniveau MER Omgevingsprogramma luchtkwaliteit.

U kunt ook mondelinge zienswijzen indienen. U dient hier wel een afspraak voor te maken. U kunt hiervoor contact opnemen met Esther van der Linden (0495-677111, info@nederweert.nl).

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen MER Omgevingsprogramma luchtkwaliteit.

Het MER wordt te zijner tijd ter inzage gelegd. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennis gegeven. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen.

Nederweert, 22 oktober 2021

Burgemeester en wethouders van Nederweert

 

Naar boven