Gemeentenieuws 6 oktober 2021

Standplaatsen | Nieuwe regels

Om in de open lucht vanaf een standplaats producten te mogen verkopen, hebben ondernemers een vergunning nodig. In augustus heeft het college nieuwe regels voor standplaatsen voorgesteld. Wilt u meedenken over de nieuwe regels? U vindt ze op hethogeland.nl/standplaatsen. Reageren kan tot en met 20 oktober door een e-mail te sturen naar standplaats@hethogeland.nl.

Evenementen | Een groot evenement organiseren?

De afgelopen coronaperiode kende veel onzekerheid en wisselende maatregelen. We hopen dat het jaar 2022 er wat rooskleuriger uit ziet voor de organisatie van evenementen. Graag zorgen we samen met u voor een zo soepel mogelijk verloop van de organisatie van evenementen. Als u van plan bent om een groot evenement te organiseren, een zogenaamd ‘B evenement’, dan is het belangrijk dat u ruim van tevoren bij ons aangeeft wat en wanneer u iets wilt organiseren. Wij verzoeken u daarom vóór 15 november 2021 aan te geven op welke datum in 2022 u wat gaat organiseren. En wat de aard en omvang van uw evenement is. Daarna maken wij een planning van alle grote evenementen in het jaar 2022. U moet de aanvraag voor een evenement en de bijlagen 12 weken voor het evenement indienen. Daarna wordt u uitgenodigd voor een vooroverleg. Daarin wordt uw aanvraag inhoudelijk besproken.

Hulp Coronatoegangsbewijs | Ga naar de bibliotheek

Vanaf 25 september is een corona-toegangsbewijs vereist op veel plekken in ons land, waaronder de horeca, theaters en bioscopen, musea en festivals.

Coronacheck: Met dit toegangsbewijs laat u zien dat u gevaccineerd of getest bent of hersteld bent van corona. Tot een coronatoegangs-bewijs behoort een:

• Vaccinatiebewijs: Volledige coronavaccinatie met een Europees goedgekeurd vaccin, of een

• Herstelbewijs: Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona, of een

• Testbewijs: Een negatieve testuitslag minder dan 24 uur oud.

Het toegangsbewijs is een QR-code. Deze kunt u downloaden en laten zien in de speciale CoronaCheck-app op uw telefoon als daarom wordt gevraagd. U kunt de QR-code ook op papier afdrukken. U vindt uw persoonlijk toegangsbewijs op coronacheck.nl. Let op: u heeft hiervoor DigiD nodig! Heeft u hulp nodig? Heeft u hulp nodig om uw toegangsbewijs op uw telefoon te installeren? Of weet u niet hoe u het bewijs op papier kunt afdrukken? Ga dan naar een van de bibliotheken in de gemeente. Daar helpen ze u graag verder. De openingstijden staan op de website van de bibliotheken.

Werk voor Het Hogeland

We hebben ruimte voor een: • Junior inkoopadviseur (sociaal domein) • Contractmanager Sociaal Domein Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures

Bericht van de burgemeester

Weidegang. Over rechten. En plichten…

‘Weidegang’. Een begrip in de melkveehouderij: het laten begrazen van grasland door koeien. Als ik door ons buitengebied fiets, geniet ik elke keer weer van die prachtige zwart- of roodbonte koeien in dat groene landschap. Onlangs maakte ik samen met een inwoonster zelf een weidegang. Een wandeling door een weiland bij Rottum.

De leden van het college maken af en toe tijd vrij om op hun uitnodiging met inwoners in gesprek te gaan. Op plekken die ze zelf uitkiezen. Ik werd hartelijk ontvangen op de boerderij. Na de koffie de laarzen aan en het weiland in. Op weg naar een prachtig voorbeeld van agrarisch natuurbeheer: de dras-plas. Een oase voor de kwetsbare weidevogels. Zorgvuldig aangelegd en beheerd door agrariërs met hart en ziel voor flora en fauna. Al wandelend wilde de gastvrouw het hebben over rechten en plichten. Die van inwoners om zelf te zorgen voor een plezierige woon- en leefomgeving. En de wijze waarop gemeente hen kan bijstaan. Ik vind het prachtig om te zien en te horen hoe heel veel inwoners de handen uit de mouwen steken. Om elkaar te helpen en zorg te dragen voor gemeenschappelijke voorzieningen. Ja, het is voor ons als gemeentebestuur af en toe best een uitdaging. Schipperen tussen initiatieven van inwoners aan de ene kant en wetten en regels die soms knellen. Maar die ook bedoeld zijn om andere belangen te dienen. Daar hebben die anderen ook weer recht op. Daarover moeten we samen in gesprek blijven. En als het kan samen zoeken naar oplossingen.

Natuurlijk spraken we ook over de toekomst van de landbouw. Voor onze gemeente is dat een belangrijke economische sector. Beeldbepalend voor ons mooie landschap ook. Europees en nationaal beleid heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de toekomst van agrariërs. Maar dat neemt niet weg dat we als gemeente willen meewerken aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Binnen onze mogelijkheden, natuurlijk. Na Rottum bezocht ik een veehouder met top-stamboekvee. Hij zit diep in de zorgen door de vele scheuren in de stal en het woonhuis. En hij wordt steeds maar weer van het kastje naar de muur gestuurd Ja, zelfs met feitelijke onjuistheden. Hoezo ‘rechten en plichten van inwoners’ als je dit moet ondergaan…? Het gaat hier niet om rechten en plichten van inwoners maar om die van de overheid. De rijksoverheid vindt dat die het recht heeft gas te winnen. Diezelfde overheid heeft dan de dure plicht om inwoners die daardoor schade ondervinden ruimhartig te behandelen. Dat betekent: schade herstellen. Én voorkomen dat de gaswinning leidt tot onveilige situaties voor mens en dier.

Het gesprek met die veehouder drukte mij weer met de neus op de feiten. Hoeveel ministers ook afreizen naar Groningen. En hoeveel goedbedoelde plannen dan ook. De overheid schiet ernstig tekort in de plicht mensen schadeloos te stellen. Ik voel mij nauw verbonden met die veehouder; met u. En ik beken dat ik op zulke momenten onmacht voel. Maar reken er op dat ik - samen met de wethouders - waar dat maar kan, wil zorgen dat gedupeerde Hogelandsters recht wordt gedaan. Dat vind ik mijn plicht. Als burgemeester heb ik beperkingen. De gemeente heeft het hierin niet voor het zeggen. Maar mijn inzet voor u zal stevig zijn. Over rechten en plichten gesproken…. Het was voor mij een leerzame weidegang. Ik houd mij aanbevolen voor een volgende uitnodiging om met u te wandelen door onze mooie gemeente.

Henk Jan Bolding Burgemeester Het Hogeland

De raad vergadert

Op woensdag 13 oktober a.s. (aanvang 19.00 uur) vergadert de gemeenteraad van Het Hogeland. Op de agenda (onder voorbehoud):

Hamerstukken:

• Lokaal plan van aanpak versterking

• Visie en uitvoeringsplan recreatie en toerisme

• Bestemmingsplan Robbenplaat

• Invulling taakstelling investeringen openbare ruimte

Bespreekstukken:

• Bestemmingsplan agro-logistieke weg Warffum

• Erfgoedvisie ‘Erfgoed op Hogelandster wijze’

• Vastgoedkader

• 2e ontsluitingsweg Haven Lauwersoog

• Visie Sport en Bewegen

• Begroting ARCG 2022

• Jaarrekening 2020 Stichting Lauwers en Eems

• Wijziging Algemeen Plaatselijke Verordening

Raadsvergadering live volgen

De gemeenteraad vergadert fysiek. Tijdens de vergadering worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen in het belang van ieders gezondheid. De raadsvergadering wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis te Uithuizen. Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen voor zover de capaciteit van de publieke tribune dat toelaat. De vergadering is live te volgen op raadhethogeland.nl.

Inspreken op agendapunt

Wilt u inspreken op een onderwerp dat op de agenda staat? Dat kan! U kunt inspreken in de raadszaal of een bijdrage mailen. Wanneer u wilt inspreken wordt u verzocht dit zo snel mogelijk (maar uiterlijk op dinsdag 12 oktober, 12.00 uur) bij de griffie te melden. Dit kan per mail via griffie@hethogeland.nl onder vermelding van uw naam en telefoonnummer. Eventuele wijzigingen worden kenbaar gemaakt op de website raadhethogeland.nl.

Werk voor Het Hogeland

We hebben ruimte voor een:

• Junior inkoopadviseur (sociaal domein)

• Contractmanager Sociaal Domein Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures.

Eemshaven - Vierverlaten | Plaatsing nieuwe hoogspanningsmasten

Tussen de Eemshaven en Vierverlaten wordt een nieuwe hoogspanningsleiding aangelegd. De masten daarvoor worden vanaf deze week noordelijk van Bedum, aan de westkant van het Boterdiep, geplaatst. De transporten rijden van de N46 (Eemshavenweg) via St. Annerweg, Waldadrift en het bedrijventerrein naar de locatie. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken en kunnen voor wat overlast zorgen.

Werk in uitvoering

Bedum

In de nieuwe straten Smient, Rietgans, Meerkoet, Poelsnip en Kuifeend werken we aan de inrichting. De werkzaamheden duren van tot eind januari 2022. Op sommige momenten zijn de straten gestremd. De woningen blijven altijd bereikbaar voor de hulpdiensten. Aanwonenden hebben een brief met informatie gekregen.

Leens

De Wierde en Valge zijn afgesloten voor alle verkeer t/m vrijdag 10 december 2021. Omleidingsborden geven aan waar u langs kunt. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de verbetering doorgaande wegen Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Meer over de wegwerkzaamheden: groningenbereikbaar.nl. Winkels en bedrijven zijn gewoon bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Warffum

Aan de Oostervalge N363 bij afslag Dr. R. Rijkensstraat tot voorbij afslag Westerhornsterweg werken we aan kabels en leidingen. Dit duurt tot ongeveer eind januari 2022. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar. Wehe-den Hoorn Tot en met 10 december 2021 is doorgaande weg vanaf de kruising van de N361/Borgweersterweg tot de kruising Mernaweg/Aagtsweg gestremd. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de verbetering doorgaande wegen Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Omleidingsborden geven aan waar u langs kunt. Fietsers kunnen kiezen: de omleidingsroute volgen of afstappen en met de fiets aan de hand langs het werk achter de hekken lopen. Meer info: groningenbereikbaar.nl. Winkels en bedrijven zijn bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Winsum

Van maandag 11 oktober t/m vrijdag 22 oktober 2021 is de Onderdendamsterweg tussen de Braaksterlaan en de rotonde bij De Brake-2 afgesloten voor doorgaand verkeer. De Brake-2 is bereikbaar via A.S. Blecourtlaan. Tegelijk doet ook de provincie Groningen onderhoudswerk aan de Onderdendamsterweg. Van 18 oktober t/m 20 oktober is het wegvak tussen A.S. Blecourtlaan en Braaksterlaan volledig afgesloten. U kunt omrijden via Baflo – De Vennenweg. Fietsers en voetgangers kunnen via de fietsbrug bij De Ploeg. Woont u aan de Driek van Wissenhof? Dan kunt u uw auto van 18 oktober t/m 20 oktober 2021 het beste ergens anders parkeren. Tussen de N361 en de Onderdendamsterweg maken we een nieuwe verbindingsweg. De afsluitingen zijn nodig om dit voor te bereiden.

Naar boven