Ontwerp welstandsregels voor zonne-energiesystemen

 

Vanuit de landelijke wetgeving worden steeds strengere eisen gesteld aan de verduurzaming en energieneutraliteit van bebouwing. Gebleken is dat het voldoen aan die landelijke eisen soms botst met de welstandsregels van de gemeente in het beschermd dorpsgezicht of bij monumenten. Als die welstandsregels niet worden aangepast, moet telkens een keus worden gemaakt om de bouwplannen te weigeren of af te wijken van de welstandsregels. Landelijk worden daarom de welstandsregels in de beschermde dorpsgezichten en bij monumenten verruimd om de verduurzaming en andere urgente ontwikkelingen mogelijk te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft met een aanpassing van de regels op Vlieland ingestemd en dit als ontwerp ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.

De raad van de gemeente Vlieland, bijeengekomen in een openbare vergadering op 11 oktober 2021, heeft het besluit genomen in te stemmen met de ontwerp welstandsregels voor zonne-energiesystemen in het beschermd dorpsgezicht en bij monumenten gelegen buiten het beschermd dorpsgezicht, en deze gedurende zes weken ter visie te leggen.

Indienen zienswijzen

De ontwerp welstandsregels liggen voor een ieder vanaf maandag 25 oktober 2021 tot en met maandag 6 december 2021 ter visie. Tijdens deze periode kan een ieder zijn of haar zienswijzen tegen de beleidsregels kenbaar maken, door een gemotiveerde mondelinge of schriftelijke zienswijze in te dienen. Voor het maken van mondelinge zienswijzen neemt u contact op met de heer J. Kleefstra (tel. 06-11742571). Schriftelijke zienswijzen stuurt u aan burgemeester en wethouders van Vlieland, Postbus 10, 8899 ZN Vlieland. Zienswijzen kunnen tevens per e-mail worden ingediend aan de heer J. Kleefstra (j.kleefstra@vlieland.nl).

 

Naar boven