Gewijzigde vaststelling (paraplu) bestemmingsplan Grondwaterneutrale Kelders

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge de artikelen 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 7 oktober 2021 het bestemmingsplan (paraplu) bestemmingsplan Grondwaterneutrale Kelders vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het (paraplu) bestemmingsplan Grondwaterneutrale kelders heeft betrekking op de vigerende bestemmingsplannen in vrijwel het hele grondgebied van de gemeente Amsterdam. Het plangebied van het (paraplu) bestemmingsplan valt grotendeels samen met de gemeentegrens. IJburg is uitgezonderd van het plangebied van dit (paraplu) bestemmingsplan.

Een lijst van de bestemmingsplannen waar het (paraplu) bestemmingsplan betrekking op heeft is te vinden in bijlage 1 van de planregels.

Het paraplubestemmingsplan geeft een aanvullende/vervangende regeling voor kelderbouw, waarbij de eis van grondwaterneutraal bouwen van kelders is ingevoerd.

De eis van grondwaterneutraliteit in het bestemmingsplan is als volgt opgenomen.

Er geldt een verbod om onder bestaande en nieuwe gebouwen kelders te bouwen, dan wel bestaande kelders te vergroten. Onder “kelder” wordt in het paraplubestemmingsplan verstaan: een ondergronds (deel van een) gebouw, ongeacht de benaming hiervoor in het moederplan, zoals bijv. bijzondere bouwlaag, souterrain, parkeerkelder, e.d., uitgezonderd funderingsconstructies, voor zover de onderkant van de vloer van de betreffende bouwlaag dieper is gelegen dan 0,5 meter onder het peil.

Vervolgens is een binnenplanse afwijking van het (paraplu)bestemmingsplan opgenomen, waarin is opgenomen dat om te bepalen of een kelder grondwaterneutraal kan worden gebouwd, geldt:

a. voor kelders met een totale brutovloeroppervlakte van maximaal 300m2 en een maximale bouwdiepte van 4 meter toetst het bevoegd gezag de aanvraag aan de beleidsregel “Grondwaterneutrale Kelders Amsterdam”;

b. voor kelders met een totale brutovloeroppervlakte van meer dan 300m2 of een bouwdiepte van meer dan 4 meter moet op basis van een geohydrologisch onderzoek worden aangetoond dat het bouwplan niet strijdig is met het belang van grondwaterneutraal bouwen.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit van 7 oktober 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan en de Nota van Beantwoording en wijzigingen als bijlage bij het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het (paraplu) bestemmingsplan Grondwaterneutrale kelders met bijbehorende stukken ligt met ingang van 21 oktober 2021 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op het hierna genoemde adres:

In verband met het Corona-virus verzoeken wij u te bellen met 14020 voor het maken van een afspraak om de stukken in te zien.

Het (paraplu) bestemmingsplan Grondwaterneutrale kelders met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.GA2102PBPGST-VG01.

Beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen de volgende personen beroep instellen:

  • -

    Belanghebbenden;

  • -

    Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

  • -

    Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit waarvoor de voorlopige voorziening is gevraagd niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 20 oktober 2021

Burgemeester en wethouders

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven