Besluit van de gemeenteraden, de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad, inhoudende de 12e wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Vervoerregio Amsterdam

De gemeenteraden, de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad, ieder voor wat betreft de eigen bevoegdheden;

 

Gelezen het besluit van de regioraad van de Vervoerregio Amsterdam met het voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Vervoerregio Amsterdam van 18 mei 2021 en gelezen de brief van 19 mei 2021 aan de in de gemeenschappelijke regeling participerende gemeenten;

 

Gelet op het feit dat ten minste twee derden van het aantal in de gemeenschappelijke regeling deelnemende gemeenten, vertegenwoordigende tenminste twee derden van het aantal inwoners van het verzorgingsgebied op 1 januari 2021, tot deze wijziging hebben besloten;

 

Besluiten:

 

Vast te stellen het besluit tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Vervoerregio Amsterdam

 

  • A.

    In de gehele tekst:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De Vervoerregio Amsterdam

    Vervoerregio Amsterdam

    Tekstuele wijziging

    Zoals vastgelegd bij de Kamer van Koophandel is de correcte juridische benaming Vervoerregio Amsterdam in plaats van De Vervoerregio Amsterdam.

  • B.

    Artikel 1 lid onder b wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    de Vervoerregio Amsterdam: de gemeenschappelijke regeling bedoeld in hoofdstuk 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen, dat ziet op Regelingen tussen gemeenten;

    de Vervoerregio Amsterdam: een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in hoofdstuk 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen, dat ziet op Regelingen tussen gemeenten;

    Tekstuele wijziging

  • C.

    Artikel 1 lid onder c wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    gedeputeerde staten: gedeputeerde staten Noord-Holland;

    gedeputeerde staten: gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland;

    Tekstuele wijziging

  • D.

    Artikel 3 lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De Stadsregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de regio Amsterdam en wordt gevormd door de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

    De Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de regio Amsterdam en wordt gevormd door de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

    Tekstuele aanpassing

    De voormalige organisatienaam Stadsregio Amsterdam wordt vervangen door de correcte naam Vervoerregio Amsterdam.

  • E.

    Artikel 8 lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Een afschrift van dit besluit wordt ter kennis van de deelnemende gemeente gebracht.

    Een afschrift van dit besluit wordt ter kennis van de deelnemende gemeenten gebracht.

    Tekstuele wijziging

  • F.

    Artikel 11 lid 2 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De bestuursorganen van de Vervoerregio Amsterdam kunnen de uitoefening van bevoegdheden als bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2 van de regeling voor het gebied van een of meer gemeenten opdragen aan de bestuursorganen van een of meer deelnemende gemeenten, indien dit in het belang is van een verbetering van de praktijk van de uitoefening van die bevoegdheden en voor zover die bevoegdheden zich naar hun aard en schaal daartoe lenen en die bestuursorganen daarmee instemmen.

    De bestuursorganen van Vervoerregio Amsterdam kunnen de uitoefening van bevoegdheden als bedoeld in hoofdstuk IV van de regeling voor het gebied van een of meer gemeenten opdragen aan de bestuursorganen van een of meer deelnemende gemeenten, indien dit in het belang is van een verbetering van de praktijk van de uitoefening van die bevoegdheden en voor zover die bevoegdheden zich naar hun aard en schaal daartoe lenen en die bestuursorganen daarmee instemmen.

    Tekstuele aanpassing

    In de huidige regeling is in Hoofdstuk IV geen paragraaf 2 opgenomen. Daarom wordt deze verwijzing verwijderd.

  • G.

    Artikel 12 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Vervallen

    • 1.

      De regioraad is bevoegd te besluiten tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen, indien dit in het bijzonder aangewezen moet worden geacht voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang.

    • 2.

      De regioraad gaat pas over tot een besluit zoals bedoeld in lid 1, nadat de raden van de deelnemende gemeenten een ontwerpbesluit is toegezonden en in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis van de regioraad te brengen.

    Inhoudelijke aanpassing

    Het is voor gemeenschappelijke regelingen zoals de Vervoerregio Amsterdam op grond van artikel 31a van de Wet gemeenschappelijke regelingen enkel toegestaan om deel te nemen in een privaatrechtelijke rechtsvorm, wanneer de regeling hierin voorziet. Op dit moment voorziet de regeling hier niet in. Met het opnemen van de nieuwe bepaling (artikel 12) wordt hierin voorzien. Van de bevoegdheid mag door de regioraad gebruik gemaakt worden indien hiermee in het bijzonder het algemeen openbaar belang wordt behartigd. Voordat de regioraad overgaat tot een besluit, zoals bedoeld in lid 1, wordt het ontwerpbesluit toegezonden aan de raden van de deelnemende gemeenten. De raden van de deelnemende gemeenten worden in de gelegenheid gesteld om hun wensen en bedenkingen ter kennis van de regioraad te brengen.

  • H.

    Artikel 20 lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Het lidmaatschap van het algemeen bestuur eindigt van rechtswege, zodra men ophoudt lid of voorzitter te zijn van de raad uit wiens midden men is aangewezen dan wel ophoudt wethouder of secretaris van de desbetreffende deelnemende gemeente te zijn.

    Het lidmaatschap van de regioraad eindigt van rechtswege, zodra men ophoudt lid of voorzitter te zijn van de raad uit wiens midden men is aangewezen dan wel ophoudt wethouder van de desbetreffende deelnemende gemeente te zijn.

    Tekstuele aanpassing

    Vanwege correcte naamgeving wordt het algemeen bestuur vervangen door regioraad. Ook wordt de functie van gemeensecretaris niet langer genoemd, omdat dit niet in overeenstemming is de bepalingen van artikel 13 lid 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

  • I.

    Artikel 25 lid 4 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Een gemeenteraad kan een door hem aangewezen lid tussentijds ontslaan als dit het vertrouwen van de gemeenteraad niet meer bezit. Daarbij wordt gehandeld overeenkomstig de artikelen 49 en 50 van de Gemeentewet.

    Een gemeenteraad kan een door hem aangewezen lid tussentijds ontslaan als die het vertrouwen van de gemeenteraad niet meer bezit. Daarbij wordt gehandeld overeenkomstig de artikelen 49 en 50 van de Gemeentewet.

    Tekstuele wijziging

  • J.

    Artikel 35 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Indien afwezigheid van een lid van het dagelijks bestuur van langdurige aard wordt verwacht, dan wel de voorzitter gedurende een naar verwachting langdurige termijn wordt vervangen op een wijze, bedoeld in artikel 42, derde lid, van de regeling kan de regioraad in de tijdelijke vervanging van dat lid c.q. van hem die de voorzitter vervangt voorzien.

    Indien afwezigheid van een lid van het dagelijks bestuur van langdurige aard wordt verwacht, dan wel de voorzitter gedurende een naar verwachting langdurige termijn wordt vervangen op een wijze, bedoeld in artikel 42, tweede lid, van de regeling kan de regioraad in de tijdelijke vervanging van dat lid c.q. van hem die de voorzitter vervangt voorzien.

    Tekstuele wijziging

    Dit wordt aangepast omdat in huidige regeling wordt verwezen naar het derde lid van artikel 42. Dit moet echter het tweede lid zijn.

  • K.

    Artikel 38 lid 1 onder e wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    het nemen van alle conservatoire maatregelen, ook alvorens is besloten tot het voeren van een rechtsgeding en het doen van alles, wat nodig is ter voorkoming van verjaring en verlies van recht of bezit; het bezit daartoe de wettelijke bevoegdheden, artikel 160 van de Gemeentewet is van toepassing;

    tot privaatrechtelijke rechtshandelingen van Vervoerregio Amsterdam te besluiten, met uitzondering van privaatrechtelijke rechtshandelingen als bedoeld in artikel 12;

    Tekstuele aanpassing

    Met deze aanpassing wordt de lijst van bevoegdheden van het dagelijks bestuur compleet gemaakt. Het is geen nieuwe bevoegdheid. Het dagelijks bestuur had deze bevoegdheid al op grond van artikel 33b Wet gemeenschappelijke regelingen, maar het was nog niet expliciet omschreven in onze Gemeenschappelijke regeling.

  • L.

    Artikel 38 lid 1 onder f wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    het, binnen het raam van de door de regioraad vastgestelde formatie van het personeel van de Vervoerregio Amsterdam, benoemen c.q. te werk stellen op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht en het schorsen en ontslaan van personeel in dienst van de Vervoerregio Amsterdam, een en ander behoudens het bepaalde in artikel 49 van de regeling en verder voor zover de regioraad zich de desbetreffende bevoegdheden niet heeft voorbehouden;

    het nemen van alle conservatoire maatregelen, ook alvorens is besloten tot het voeren van een rechtsgeding en het doen van alles, wat nodig is ter voorkoming van verjaring en verlies van recht of bezit; het bezit daartoe de wettelijke bevoegdheden, artikel 160 van de Gemeentewet is van toepassing;

    Tekstuele wijziging

    Deze bevoegdheid van het dagelijks bestuur wordt verplaatst van artikel 38 lid 1 onder e naar artikel 38 lid 1 onder f.

  • M.

    Artikel 38 lid 1 onder g wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    het houden van een gedurig toezicht op al wat de Vervoerregio Amsterdam aangaat;

    namens Vervoerregio Amsterdam, het dagelijks bestuur of de regioraad te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de regioraad, voor zover het de regioraad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist;

    Tekstuele aanpassing

    Met deze aanpassing wordt de lijst van bevoegdheden van het dagelijks bestuur compleet gemaakt. Het is geen nieuwe bevoegdheid. Het dagelijks bestuur had deze bevoegdheid al op grond van artikel 33b Wet gemeenschappelijke regelingen, maar het was nog niet expliciet omschreven in onze Gemeenschappelijke regeling.

  • N.

    Artikel 38 lid 1 onder h wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    het voorstaan van de belangen van de Vervoerregio Amsterdam bij hogere overheden en andere instellingen, diensten of personen, waarmee contact voor de Vervoerregio Amsterdam van belang is.

    het, binnen het raam van de door de regioraad vastgestelde formatie van het personeel van Vervoerregio Amsterdam, te werk stellen, het schorsen en ontslaan van personeel in dienst van Vervoerregio Amsterdam, een en ander behoudens het bepaalde in artikel 49 van de regeling en verder voor zover de regioraad zich de desbetreffende bevoegdheden niet heeft voorbehouden;

    Tekstuele aanpassing

    Deze bevoegdheid van het dagelijks bestuur wordt verplaatst van artikel 38 lid 1 onder f naar artikel 38 lid 1 onder h. Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren wordt de bepaling daarnaast aangepast. Ambtenaren worden niet langer benoemd, maar sinds 1 januari 2020 tewerkgesteld.

  • O.

    Artikel 38 lid 1 onder i wordt toegevoegd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    -

    het vaststellen van regels over de ambtelijke organisatie van Vervoerregio Amsterdam;

    Tekstuele aanpassing

    Met deze aanpassing wordt de lijst van bevoegdheden van het dagelijks bestuur compleet gemaakt. Het is geen nieuwe bevoegdheid. Het dagelijks bestuur had deze bevoegdheid al op grond van artikel 33b Wet gemeenschappelijke regelingen, maar het was nog niet expliciet omschreven in onze Gemeenschappelijke regeling.

  • P.

    Artikel 38 lid 1 onder j wordt toegevoegd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    -

    het houden van een gedurig toezicht op al wat Vervoerregio Amsterdam aangaat;

    Tekstuele wijziging

    Deze bevoegdheid van het dagelijks bestuur wordt verplaatst van artikel 38 lid 1 onder g naar artikel 38 lid 1 onder j.

  • Q.

    Artikel 38 lid 1 onder k wordt toegevoegd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    -

    het voorstaan van de belangen van Vervoerregio Amsterdam bij hogere overheden en andere instellingen, diensten of personen, waarmee contact voor Vervoerregio Amsterdam van belang is.

    Tekstuele wijziging

    Deze bevoegdheid van het dagelijks bestuur wordt verplaatst van artikel 38 lid 1 onder h naar artikel 38 lid 1 onder k.

  • R.

    Artikel 47 lid 1 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De regioraad kan commissies van advies en/of commissies met het oog op de behartiging van bepaalde belangen en/of commissies instellen.

    De regioraad kan commissies van advies en/of commissies met het oog op de behartiging van bepaalde belangen en/of commissies instellen.

    Tekstuele wijziging

  • S.

    Artikel 48 lid 2 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Voorzitter van het portefeuillehouder overleg is het dagelijks bestuurslid dat het werkterrein van het portefeuillehouder overleg in dat bestuur behartigt.

    Voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg is het dagelijks bestuurslid dat het werkterrein van het portefeuillehouder overleg in dat bestuur behartigt.

    Tekstuele wijziging

  • T.

    Artikel 48 lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De regioraad regelt de samenstelling, de werkwijze en de openbaarheid van vergaderingen van een portefeuillehouder overleg, met in achtneming van het bepaalde in dit artikel.

    De regioraad regelt de samenstelling, de werkwijze en de openbaarheid van vergaderingen van een portefeuillehoudersoverleg, met in achtneming van het bepaalde in dit artikel.

    Tekstuele wijziging

  • U.

    Artikel 48 lid 4 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Een portefeuillehouder overleg bespreekt desgewenst de ontwikkelingen op zijn werkterrein en kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de bestuursorganen van de Vervoerregio Amsterdam.

    Een portefeuillehoudersoverleg bespreekt desgewenst de ontwikkelingen op zijn werkterrein en kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de bestuursorganen van de Vervoerregio Amsterdam.

    Tekstuele wijziging

  • V.

    Artikel 49 lid 9 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De overige ambtenaren, alsmede het personeel, werkzaam op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, worden benoemd, geschorst en ontslagen door het dagelijks bestuur.

    Het overige personeel wordt tewerkgesteld, geschorst en ontslagen door het dagelijks bestuur.

    Tekstuele aanpassing

    Door de Wet normalisering rechtspositie rechtsambtenaren wordt de bepaling aangepast. Zo geldt voor ambtenaren werkzaam bij Vervoerregio Amsterdam niet langer de Ambtenarenwet, maar het private arbeidsrecht. Deze bepaling wordt hierop aangepast. Personeel wordt niet langer benoemd, maar tewerkgesteld.

  • W.

    Artikel 49 lid 11 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De regioraad regelt overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 125 en 134 van de Ambtenarenwet de rechtspositie van de ambtenaren en van het personeel, werkzaam op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht.

    De regioraad stelt de arbeidsvoorwaarden voor het personeel vast.

    Tekstuele aanpassing

    Door de Wet normalisering rechtspositie rechtsambtenaren wordt de bepaling aangepast. Voor ambtenaren werkzaam bij Vervoerregio Amsterdam geldt namelijk niet langer de Ambtenarenwet, maar het private arbeidsrecht.

  • X.

    Artikel 49 lid 12 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Voor de in het vorige lid bedoelde rechtspositie, gelden zolang de regioraad daarin niet zelf heeft voorzien, de rechtspositieregels van de gemeente Amsterdam.

    Vervallen.

    Tekstuele aanpassing

    Door de Wet normalisering rechtspositie rechtsambtenaren wordt de bepaling aangepast.

  • Y.

    Artikel 50 lid 3 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Het dagelijks bestuur legt de in het eerste lid bedoelde uitbreiding van het belang dan wel verandering in bevoegdheden vast in een ontwerp-wijziging van de regeling. Artikel 66 van de regeling vindt daarbij toepassing.

    Het dagelijks bestuur legt de in het eerste lid bedoelde uitbreiding van het belang dan wel verandering in bevoegdheden vast in een ontwerp-wijziging van de regeling. Artikel 67 van de regeling vindt daarbij toepassing.

    Tekstuele wijziging

    Deze verwijzing wordt aangepast omdat de correcte verwijzing artikel 67 is in plaats van artikel 66.

  • Z.

    Artikel 58 lid 2 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    De raden van de gemeenten kunnen binnen twee maanden na toezending hun zienswijzen op de ontwerpjaarrekening kenbaar maken bij het algemeen bestuur.

    De raden van de gemeenten kunnen binnen twee maanden na toezending hun zienswijzen op de ontwerpjaarrekening kenbaar maken bij de regioraad.

    Tekstuele wijziging

    Vanwege correcte naamgeving wordt het algemeen bestuur vervangen door regioraad.

  • AA.

    Artikel 68 lid 4 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting

    Het liquidatieplan wordt door de regioraad, de bestuursorganen van de deelnemende gemeenten gehoord, vastgesteld.

    Het liquidatieplan wordt door de regioraad en de bestuursorganen van de deelnemende gemeenten gehoord, vastgesteld.

    Tekstuele wijziging

Aldus vastgesteld door:

Aalsmeer, bij collegebesluit van 31 augustus 2021 , bij burgemeestersbesluit van 31 augustus 2021 en bij raadsbesluit van 16 september 2021;

Amstelveen, bij collegebesluit van 29 juni en 24 augustus 2021 , bij burgemeestersbesluit van 29 september 2021 en bij raadsbesluit van 29 september 2021;

Amsterdam, bij collegebesluit van 8 juni 2021, bij burgemeestersbesluit van 6 aug 2021 en bij raadsbesluit van 8 juli 2021;

Beemster, bij collegebesluit van 8 juni 2021, bij burgemeestersbesluit van 31 augustus 2021 en bij raadsbesluit van 29 juni 2021;

Diemen, bij collegebesluit van 20 juli 2021 , bij burgemeestersbesluit van 16 september 2021 en bij raadsbesluit van 16 september 2021;

Edam-Volendam, bij collegebesluit van 13 juli 2021, bij burgemeestersbesluit van 13 juli 2021 en bij raadsbesluit van Raad 9 september 2021;

Haarlemmermeer, bij collegebesluit van 29 juni 2021, bij burgemeestersbesluit van 29 juni 2021 en bij raadsbesluit van 2 september 2021;

Landsmeer, bij collegebesluit van 8 juni 2021, bij burgemeestersbesluit 15 juni 2021 van en bij raadsbesluit van 24 juni 2021;

Oostzaan, bij collegebesluit van 31 augustus 2021, bij burgemeestersbesluit van 12 oktober 2021 en bij raadsbesluit van 4 oktober 2021 ;

Ouder-Amstel, bij collegebesluit van 4 augustus 2021, bij burgemeestersbesluit van 4 augustus 2021 en bij raadsbesluit van 26 juni 2021;

Purmerend, bij collegebesluit van 25 mei 2021, bij burgemeestersbesluit van 7 september 2021 en bij raadsbesluit van 30 juni 2021;

Uithoorn, bij collegebesluit van 31 augustus 2021, bij burgemeestersbesluit van 31 augustus en bij raadsbesluit van 30 september 2021;

Waterland, bij collegebesluit van 24 augustus 2021, bij burgemeestersbesluit van 21 september 2021 en bij raadsbesluit van 16 september 2021;

Wormerland, bij collegebesluit van 24 augustus 2021, bij burgemeestersbesluit van 13 oktober 2021 en bij raadsbesluit van 21 september 2021;

Zaanstad, bij collegebesluit van 13 juli 2021, bij burgemeestersbesluit van 13 september 2021 en bij raadsbesluit van 16 september 2021;

Naar boven