Gemeenteblad van Enschede
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Enschede | Gemeenteblad 2021, 368531 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Enschede | Gemeenteblad 2021, 368531 | beleidsregel |
Beleidsregel gehandicaptenparkeerkaart en -plaats Gemeente Enschede
Het college van burgemeester en wethouders van Enschede 2021,
overwegende dat het college het voor de beoordelingsvrijheid bij de uitvoering van de wet noodzakelijk vindt om aan te geven op welke wijze daar mee wordt omgegaan en daartoe beleidsregels wenst vast te stellen.
Beleidsregel gehandicaptenparkeerkaart en -plaats Gemeente Enschede
De regeling gaat er van uit dat er sprake moet zijn van aantoonbare beperkingen, dat wil zeggen dat de beoordelaar de beperking(en) kan objectiveren. Voor het vaststellen van de duur van de beperking is het onderzoeksmoment leidend en niet het tijdstip van de aanvraag.
Gehandicaptenparkeerkaart die wordt verstrekt aan een bestuurder, die voldoet aan de voorwaarden.
Gehandicaptenparkeerkaart die wordt verstrekt aan een passagier, die voldoet aan de voorwaarden.
Combinatie van bovengenoemde kaarten, indien voldaan wordt aan de voorwaarden.
Gehandicaptenparkeerkaart voor het (collectief) vervoer van mensen met een handicap die verblijven in een instelling.
De medewerker die aangewezen en bevoegd is om te beoordelen of de inwoner op basis van de geldende criteria in aanmerking komt voor het gevraagde.
Onderzoek door de beoordelaar van de gemeente Enschede waaruit naar voren moet komen of de inwoner op medische gronden een GPK nodig heeft.
De medewerker van een extern adviesbureau die aangewezen en bevoegd is om te beoordelen of de inwoner op basis van de geldende criteria in aanmerking komt voor het gevraagde.
Onderzoek door de extern medisch adviseur waaruit naar voren moet komen of de inwoner op medische gronden een GPK nodig heeft.
Alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen.
Bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie.
Voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder dan 1,10 meter en dat niet is uitgerust met een motor, dan wel is uitgerust met een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer dan 45 km per uur bedraagt, en dat geen bromfiets is.
De beperking waarvoor de GPK wordt aangevraagd moet ten minste zes maanden duren.
In geval van tijdelijke invaliditeit, korter dan 6 maanden, kan er geen GPK afgegeven worden.
Bij de keuring wordt rekening gehouden met (loop)hulpmiddelen. Onder hulpmiddelen wordt verstaan: rolstoel, krukken, wandelstok, orthopedisch schoeisel (o.a. peroneusveer), rollators, looprekjes, prothese, e.d.
Inwoner kan niet zelfstandig staan of lopen en kan hooguit met steun of via stand een transfer maken.
Onder parkeervoorzieningen vallen zowel de verstrekking van parkeerkaarten (GPK) als het (laten) aanleggen van parkeerplaatsen voor gehandicapten (GPP).
In deze beleidsregels Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) en Gehandicaptenparkeerplaats (GPP) is het gemeentelijke parkeerbeleid ten aanzien van gehandicapten opgenomen van de gemeente Enschede.
De mogelijkheid om dicht bij de plaats van bestemming te parkeren bestaat niet altijd voor een motorvoertuig op meer dan twee wielen en voor een brommobiel. In dat geval kunnen voor deze voertuigen extra parkeerfaciliteiten getroffen te worden, zoals de gehandicaptenparkeerkaart. De regels hiervoor zijn opgenomen in de “Regeling Gehandicaptenparkeerkaart”. Dit betreft landelijke regelgeving.
Voor het in behandeling nemen van een aanvraag GPK en GPP moet leges worden betaald.
Tarieven worden jaarlijks vastgesteld in de Legesverordening. Voor de geldende legesverordening wordt verwezen naar https://lokaleregelgeving.overheid.nl/
Hoofdstuk 1 Gehandicaptenparkeerkaart
Zie ook de geldende Parkeerverordening en de Verordening Parkeerbelasting op www.lokaleregelgeving.overheid.nl.
In parkeergarages is, ook met een GPK, het regulier geldende parkeertarief van toepassing.
In artikel 1 lid 1 van de Regeling gehandicaptenparkeerkaart wordt bepaald wie in aanmerking kan komen voor deze kaart en aan welke voorwaarden moet worden voldaan.
Voor alle soorten GPK (behalve de GPK-I) geldt dat:
Naast deze algemene criteria gelden in aanvulling de hieronder per kaart opgesomde voorwaarden.
1.3.1 Bestuurderskaart (GPK-B)
Voor een GPK-B kunnen in aanmerking komen bestuurders die ten gevolge van een aandoening of gebrek:
Voor een GPK-P kunnen passagiers in aanmerking komen die ten gevolge van een aandoening of gebrek:
In hoofdstuk 3 wordt het (geneeskundig) onderzoek besproken.
1.3.3 Combinatiekaart (GPK-B/P)
Voor een GPK-B/P kan in aanmerking komen degene die ten gevolge van een aandoening of gebrek:
- permanent rolstoelgebonden is (artikel 1 lid 1 onder c Regeling gehandicaptenkaart).
1.3.4 Instellingskaart (GPK-I)
Er kan een GPK-I verstrekt worden voor het (collectief) vervoer van mensen met een handicap die verblijven in een instelling, die is toegelaten ingevolge artikel 5 van de Wet toelating zorginstellingen. Op de kaart wordt de naam van de instelling en de naam van de directeur van de instelling vermeld. Het aantal kaarten is afhankelijk van het aantal voertuigen waarvan de instelling in de regel gebruik maakt.
Om in aanmerking te komen voor een GPK-I dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:
Hoofdstuk 2 Gehandicaptenparkeerplaats
Het beleid van de gemeente Enschede voor de verstrekking van een gehandicaptenparkeerplaats (GPP) is voor wat betreft de medische criteria gebaseerd op het Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer (BABW) en de Regeling gehandicaptenparkeerkaart.
2.3 Criteria om voor een GPP in aanmerking te komen
Voor een GPP kunnen in aanmerking komen inwoners die, naast de algemene criteria, voldoen aan alle hieronder genoemde criteria.
Een wijziging van kenteken moet altijd worden doorgegeven aan de gemeente Enschede. De medewerkers van de gemeente zorgen voor een vervangende kentekenplaat. De kosten worden doorberekend aan de aanvrager.
Als een houder van een GPP gaat verhuizen, moet dit worden doorgegeven aan de Gemeente Enschede.
Als de verhuizing binnen de gemeente Enschede plaatsvindt vindt er eerst een beoordeling plaats van mogelijke parkeergelegenheid bij het nieuwe adres of de inwoner ook op het nieuwe adres in aanmerking komt voor een GPP. Als de houder van de GPP het recht op de GPP behoudt, zorgt de gemeente voor het verplaatsen daarvan. Over het definitieve besluit wordt de aanvrager middels een beschikking geïnformeerd. De kosten worden doorberekend aan de aanvrager.
De GPP kan niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld omdat:
Over het definitieve besluit tot opheffen van de GPP wordt de houder c.q. worden de nabestaande(n) van de houder middels een beschikking geïnformeerd. De Gemeente Enschede geeft opdracht tot het verwijderen van de GPP en neemt hiertoe een verkeersbesluit.
Hoofdstuk 3 Geneeskundig onderzoek en geldigheid
Voordat een GPK wordt afgegeven, vindt een onderzoek plaats om de gezondheidstoestand van de inwoner in kaart te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een beoordelaar van de Gemeente Enschede.
Als blijkt dat deze beoordelaar niet de eenduidige beoordeling kan maken dat een inwoner in aanmerking komt voor een GPK, zal de beoordelaar, na toelichting aan de inwoner, verwijzen voor beoordeling door een extern medisch adviseur.
Er hoeft geen geneeskundig onderzoek plaats te vinden:
Er wordt één GPK per persoon afgegeven. Als een inwoner recht heeft op een bestuurderskaart en een passagierskaart, dan wordt dit op de GPK aangegeven (artikel 1 lid 2 Regeling gehandicaptenparkeerkaart).
De GPK moet zo bij de voorruit geplaatst zijn dat de kaart vanaf de buitenkant van het voertuig volledig leesbaar is.
De geldigheidsduur van een GPK kan variëren van een aaneengesloten periode van zes maanden tot maximaal 5 jaar, gerekend vanaf de dag van afgifte (artikel 51 lid 1 BABW).
De geldigheidsduur van de GPK kan worden beperkt als:
De GPK verliest zijn geldigheid in gevallen zoals opgesomd in artikel 53 BABW.
Een GPP verliest zijn geldigheid op hetzelfde moment als dat de GPK zijn geldigheid verliest.
De GPK en/of GPP wordt/worden ongeldig verklaard als:
Als wordt geconstateerd dat het gebruik van de GPK/GPP in strijd is met deze beleidsregels wordt de GPK en/of GPP ongeldig verklaard.
Indien een GPK zijn geldigheid heeft verloren, levert de kaarthouder (of vertegenwoordiger), de GPK binnen 2 maanden in bij de gemeente. Het niet inleveren van de GPK, die zijn geldigheid heeft verloren, kan op grond van artikel 59 BABW aangemerkt worden als een strafbaar feit.
Een GPK verliest zijn geldigheid niet bij verhuizing naar een andere gemeente.
3.4 Herkeuring/oneigenlijk gebruik
Als de gemeente twijfel heeft over de noodzaak van de GPK en/of GPP is herkeuring mogelijk.
Het college kan in de landelijke registratie van de uitgegeven GPK’s eventueel oneigenlijk gebruik en/of misbruik nader opsporen en heronderzoek uitvoeren.
Als de GPK is versleten, geheel of gedeeltelijk onleesbaar is geworden, kan tegen inleveren van de oude kaart een nieuw exemplaar worden afgegeven.
Bij verlies of tenietgaan, wordt slechts een nieuw exemplaar uitgereikt tegen overlegging van een door de aanvrager ondertekende verklaring. In deze verklaring moeten de omstandigheden waaronder de kaart verloren is geraakt of teniet is gegaan worden vermeld. Doel van deze verklaring is om misbruik tegen te gaan.
Als de aanvrager verzoekt om een nieuwe geldigheidsduur toe te kennen, moet de aanvraag voor een vervangend exemplaar worden gezien als een verzoek om een nieuwe kaart. Zie hoofdstuk 1 van deze beleidsregel.
In voorkomend geval kan de hardheidsclausule worden toegepast. Hiermee kan de gemeente in zeer uitzonderlijke gevallen toch een GPK of GPP toekennen. Een inwoner komt hiervoor in aanmerking indien niet aan alle genoemde criteria voldaan wordt. Indien bij indicatiestelling vaststaat dat er sprake is van een medisch zeer schrijnend geval kan de gemeente de GPK of GPP toekennen.
De hardheidsclausule kan bijvoorbeeld toegepast worden in onderstaande gevallen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-368531.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.