Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Legesverordening Amsterdam 2021 in verband met de aanpassing van onderdeel 3.1.2.7 van de legestarieventabel inzake het tarief voor civieltechnische werken 2021

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 september 2021;

 

gelet op:

  • -

    artikel 216 van de Gemeentewet;

  • -

    artikel 229, eerste lid, aanhef en onder b, van de Gemeentewet;

besluit:

Artikel I  

Onderdeel 3.1.2.7 van de bijlage horende bij Legesverordening Amsterdam 2021 komt als volgt te luiden

 

Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder a, van de Wet algemene bepalingen omgevingswet voor een bouwactiviteit die betrekking heeft op een civieltechnisch werk conform de hierna opgenomen omschrijving en opsomming, bedraagt € 731,20 per € 100.000 van de bouwkosten, waarbij de bouwkostensom voor de berekening naar beneden wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde veelvoud van € 100.000, met een minimum van € 731,20.

 

Onder civieltechnisch werken wordt voor de toepassing van dit onderdeel verstaan:

 

  • a.)

    Een bouwwerk dat geen gebouw is als bedoeld in artikel 1 van de Woningwet, een openbare en/of maatschappelijke functie vervuld en tevens is opgenomen in de volgende limitatieve opsomming:

    • 1.)

      Spoor- en weginfrastructuur inclusief de bijbehorende kunstwerken zijnde wegen, tunnels, bruggen, viaducten, geluidsschermen;

    • 2.)

      Waterinfrastructuur zijnde havens, kanalen, rivieren, sluizen, aquaducten, duikers, stuwen, gemalen, steigers, kademuren en keermuren;

  • b.)

    De terreinvoorbereiding behorend bij de bouwwerken zoals benoemd in onderdeel a.);

  • c.)

    De openbare terreininrichting behorend bij de bouwwerken zoals benoemd in onderdeel a.);

  • d.)

    Installaties benodigd voor een goede werking van de infrastructuur, genoemd in onderdeel a.), waaronder tevens wordt begrepen een bedieningsgebouw voor zover de functie van het gebouw ziet op de bediening van de benodigde installaties.

Indien een aanvraag voor een omgevingsvergunning gedeeltelijk betrekking heeft op een civieltechnisch werk kan de aanvrager de bouwkosten gemotiveerd uitsplitsen tussen het deel dat betrekking heeft op een civieltechnisch werk en het deel dat geen betrekking heeft op een civieltechnisch werk. De uitsplitsing kan als bijlage bij de aanvraag worden ingediend. In dat geval worden de tarieven, genoemd in onderdelen 3.1.2.1 tot en met 3.1.2.5 berekend over het totaal van de bouwkosten verminderd met het deel van de bouwkosten dat betrekking heeft op het civieltechnisch werk. Het tarief, genoemd in onderdeel 3.1.2.7 wordt berekend over de bouwkosten die betrekking hebben op het civieltechnisch werk.

 

Indien een van de genoemde werken een andere vergunning behoeft dan de vergunning als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder a van de Wet algemene bepalingen omgevingswet, zijn de leges verschuldigd conform het tarief dat geldt voor die andere vergunning.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 6 oktober 2021.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Algemeen deel

In 2017 heeft de raad besloten tot het invoeren van het lagere tarief voor civieltechnische werken met ingang van de legesverordening en –tabel 2018 (onderdeel 3.1.2.7). Het tarief voor “civieltechnische werken” bedraagt momenteel € 731,20 per iedere € 100.000,00 aan bouwkosten. Dit tarief is significant (70% tot 80%) lager dan het reguliere legestarief voor bouwvergunningen. Om onduidelijkheid rondom de toepassing van het tarief voor civieltechnisch werken te voorkomen is een nieuwe omschrijving van bouwwerken opgesteld die we als gemeente, voor de legesheffing, als civieltechnisch werk beschouwen. In de tekst is tevens voorzien in een regeling voor bouwwerken die gedeeltelijk als een civieltechnisch werk beschouwd kunnen worden.

Naar boven