Gemeente Schagen- Verkeersbesluit geslotenverklaring m.u.v. voetgangers voor de weekmarkt tot en met 31 december 2021 op donderdagen van 0:00 tot 15:00 uur centrum, Schagen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen heeft de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Krachtens de “Mandaatregeling gemeente Schagen”, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 april 2019.

Motivering

Sinds afgelopen juni is ook de weekmarkt ‘coronaproof’ ingericht. Naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen, waaronder algemene versoepelingen van de RIVM corona maatregelen, zullen naar verwachting de maatregelen om het COVID-19 virus in te perken nog geruime tijd voortduren. Om bezoekers veilig gebruik kunnen maken van de weekmarkt heeft de gemeente aan de helft van de marktondernemers een alternatieve verkooplocatie aan moeten wijzen. Marktondernemers hebben aangegeven de twee marktterreinen op elkaar te willen laten aansluiten. Voor de aanpassing van de weekmarkt is een verkeersbesluit vereist.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen welke zich regelmatig voordoen.

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het

verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd.

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

voor de veiligheid van het marktterrein en de bezoekers van de markt is het noodzakelijk om het marktterrein af te sluiten voor het verkeer;

• voor het veilig op kunnen bouwen en voor het veilig af kunnen breken van de markt is het noodzakelijk om voor de geslotenverklaring een tijdvenster te hanteren van donderdag 00:00 tot 15:00 uur;

het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• een geslotenverklaring, m.u.v. voetgangers, draagt bij aan de bescherming van de bezoekers van de markten van de medewerkers van de markt;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• de instandhouding en de bruikbaarheid van de weg blijft voldoende gewaarborgd;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

• een geslotenverklaring, m.u.v. voetgangers, in combinatie met een tijdvenster is de meest optimale maatregel om weggebruikers erop te attenderen dat zij hun voertuig tijdig van het terrein moeten verwijderen, ook als zij eerder dan het tijdvenster het terrein oprijden.

• het vrijhouden van het terrein biedt vrijheid voor bezoekers en medewerkers van de markt;

• de parkeergelegenheid in de omgeving biedt voldoende ruimte voor weggebruikers om binnen acceptabele loopafstand te kunnen parkeren; hierbij wordt opgemerkt dat tijdens marktdagen een hogere parkeerdruk en langere loopafstanden gebruikelijk en acceptabel zijn;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

• de kans op overlast, hinder of schade door een geslotenverklaring is niet aanwezig of is verwaarloosbaar;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

• een geslotenverklaring heeft geen gevolgen voor de aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

Het is dan ook gewenst om op (de toegangswegen tot) de weekmarkt, gedeeltelijk op de Gedempte Gracht/ Laan/ Markt en Nieuwstraat een geslotenverklaring m.u.v. voetgangers in te stellen tot en met 31 december op de donderdagen van 00:00 tot 15:00 uur.

Met betrekking tot de genoemde afsluiting een uitzondering te maken voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren waarvan de aanwezigheid noodzakelijk is voor het houden van de weekmarkt.

Overwegende dat het voorgestelde gebied binnen de bebouwde kom van de gemeente Schagen is gelegen en daarom ook bij de gemeente Schagen in beheer is.

Overleg Politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van de politie-eenheid Noord-Holland, overleg gepleegd met de Verkeersadviseur van genoemde Eenheid. Deze heeft zich d.d. 18 oktober 2021 tijdens een verkeersoverleg vanuit verkeersoptiek positiefgeadviseerd over de maatregel.

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om op (de toegangswegen tot) de weekmarkt, gedeeltelijk op de Gedempte Gracht/ Laan/ Markt en Nieuwstraat een geslotenverklaring m.u.v. voetgangers in te stellen tot en met 31 december 2021 op donderdagen van 00:00 tot 15:00 uur.

  • a.

    Het vast te stellen verkeersbesluit zal op straat worden aangeduid conform de wettelijke bepalingen, zoals de verkeersborden C1 van de bijlage 1 van het RVV voorzien van het onderbord met de tekst: "donderdag van 00:00 tot 15:00 uur", m.u.v. voetgangers, op alle toegangswegen tot de weekmarkt, gedeeltelijk op de Gedempte Gracht/ Laan/ Markt en Nieuwstraat, en eventueel met afzet-hekken en/of andersoortige afsluitmiddel tijdens de marktperiode;

  • b.

    Met betrekking tot de onder a) genoemde afsluiting een uitzondering te maken voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren waarvan de aanwezigheid noodzakelijk is voor het houden van de weekmarkt. De genoemde uitzondering kenbaar maken door het plaatsen van een onderborden met de tekst: “m.u.v. voertuigen en rij- of trekdieren t.b.v. de markt” en “wegsleepregeling van kracht” op alle toegangsweg tot de weekmarkt, gedeeltelijk op de Gedempte Gracht/ Laan/ Markt en Nieuwstraat, en eventueel met afzet-hekken en/of andersoortige afsluitmiddel tijdens de marktperiode;

  • c.

    De locatie voor het instellen van de geslotenverklaring wordt op de bij dit besluit behorende tekening aangegeven.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij ons college.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.

• Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient in ieder geval te bevatten:

• de naam en het adres van de indiener;

• de dagtekening;

• een aanduiding/omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

• de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA, Schagen.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien "onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist". Het vragen van een voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van de rechtbank is mogelijk indien ook een bezwaarschrift wordt ingediend.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet gericht worden aan:

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen

De heer F.J.J. Watertor

Beleidsmedewerker Verkeer, Vervoer en Wegen

afdeling Openbare Ruimte Beleid en Beheer

Datum 18 oktober 2021

Naar boven