Gemeente Beekdaelen - Verkeersbesluit - Onttrekken NABO Terschurenvoetpad te Nuth aan het openbaar verkeer

Z/21/166056 INT.283306

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beekdaelen

Juridisch kader

Het college van B&W van de gemeente Beekdaelen is op basis van artikel 9 van de Wegenwet bevoegd om een onttrekkingsbesluit te nemen voor de betreffende spoorwegovergang.

Overwegingen en belangenafweging

Aan het ontwerpbesluit liggen de volgende overwegingen en belangenafweging ten grondslag:

 

1. Op dit moment is er nog één openbaar toegankelijke NABO binnen Beekdaelen, te weten het Terschurenvoetpad in Nuth. Deze NABO is in het verleden al aan weerszijden voorzien van chicanes om zo uitsluitend als overweg voor lokale fietsers en wandelaars te fungeren. Toch is de situatie niet veilig: uit recent uitgevoerde metingen blijkt dat er meer dan eens sprake is van bijna ongelukken op voornoemde locatie;

2. In relatie tot het afsluiten van de NABO is eerder geconstateerd dat er een veiligere alternatieve fiets- en wandelroute mogelijk is, waarbij het spoor ter hoogte van de beveiligde overweg Laar wordt overgestoken. Deze beveiligde oversteek is op redelijke afstand vanuit het tunneltje Brakkender Gats/Terschurenvoetpad te fiets of te voet te bereiken, waardoor de bestaande lokale route slechts in beperkte mate wordt gewijzigd.

3. Reguliere fietsroutes lopen over Laar en niet via de NABO Terschurenvoetpad;

4. Bij sluiting zal met tijdelijke bebording de wijziging aangeduid worden richting de oversteek beveiligde spoorwegovergang Laar.

5. Voor voetgangers is het mogelijk om over het voetpad langs de Geleenbeek de weg te vervolgen in de richting van het Schurenbergervoetpad en vice versa. Na de definitieve sluiting zal deze bebording gehandhaafd worden en wordt begonnen aan een alternatieve route langs de Geleenbeek en de beveiligde overgang Laar;

6. Dit besluit sluit aan op het NABO-programma dat is geinitieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en heeft als doel alle openbare en openbaar toegankelijke NABO's en overpaden op het reizigersnet, welke een verhoogd risicoprofiel hebben, uiterlijk in 2023 te hebben gesaneerd of (innovatief) beveiligd;

7. Op basis van bovenstaande overwegingen en belangenafwegingen hebben ProRail en het college van B&W afgesproken om de NABO zo spoedig mogelijk af te sluiten.

BESLUIT

Op basis van het voorgaande wordt besloten:

1. de niet actief beveiligde spoorwegovergang Terschurenvoetpad in Nuth te onttrekken aan het openbaar verkeer door deze aan weerszijden volledig fysiek af te sluiten.

 

Schinveld, 20 oktober 2021

Burgemeester en wethouders van Beekdaelen,

Namens dezen,

B. Teeuwen

Medewerker beleidsuitvoering Verkeer en Vervoer

Afdeling Ruimte

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u binnen zes weken na bekendmaking / verzending een bezwaarschrift indienen.

Uw bezwaarschrift kunt u sturen naar:

Gemeente Beekdaelen

College van burgemeester en wethouders

Postbus 22000

6360 AA Nuth

 

Vermeld het volgende in uw bezwaarschrift:

  • 1.

    Uw naam en adres;

  • 2.

    Uw handtekening;

  • 3.

    De datum van het bezwaar (dagtekening);

  • 4.

    Een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht;

  • 5.

    De motivering van uw bezwaar (de gronden).

 

Uw bezwaarschrift zorgt er niet voor dat geen uitvoering mag worden gegeven aan het besluit. In juridische zin betekent dit dat uw bezwaarschrift geen schorsende werking heeft. Om dit te voorkomen kunt u de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Dit verzoek kunt u richten aan:

Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg

Sector bestuursrecht

Postbus 950

6040 AZ Roermond

Naar boven