Inspraak concept ontwerpplan herinrichting Krugerstraat, van Riebeeckstraat, Tuindorpweg en Meester Tiemanstraat in Vaassen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het concept ontwerpplan voor de herinrichting van de Krugerstraat, van Riebeeckstraat, Tuindorpweg en Meester Tiemanstraat in Vaassen, vast te stellen en deze voor een periode van 6 weken ter inzage te leggen.

 

Aanleiding

Eind 2020 is begonnen met de voorbereiding voor een reconstructie van de Krugerstraat(tussen de Potgieterstraat en Apeldoornseweg), van Riebeeckstraat, Tuindorpweg en Meester Tiemanstraat. Een groot deel van de materialen is aan het einde van de levensduur. In dit gebied wordt het vuilwaterriool vervangen en een extra buis aangelegd voor het infiltreren van hemelwater. Dit is direct de aanleiding om ook andere onderdelen binnen de openbare ruimte aan te pakken, zoals een verkeerskundige herinrichting van de weg, openbare verlichting en het openbaar groen.

Totstandkoming ontwerpplan

Het ontwerp is meermalen digitaal aan de bewoners voorgelegd waarop men via de website reacties kon geven. Mensen die niet de mogelijkheid hadden om het ontwerp digitaal te raadplegen hebben de kans gehad het ontwerp via de post te ontvangen. Tevens zijn er diverse gesprekken op locatie geweest met bewoners en vertegenwoordigers van een pleintje. De herinrichtingsmaatregelen worden na besluitvorming voor een periode van zes weken bij de publiekswinkel ter inzage gelegd en op de gemeentelijke website gepubliceerd. Hiervoor wordt samen met de eenheid Communicatie een persbericht voorbereid. De aanwonenden zijn middels een brief op de hoogte gesteld over de plannen en het verdere te doorlopen proces en de mogelijkheden om een zienswijze in te dienen tegen dit ontwerpplan.

Doel van het ontwerpplan

Hiermee vergroten we de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de straat/wijk Het voorliggende plan is mede tot stand gekomen door de bewoners te betrekken bij onze plannen. Dit is middels reactieformulieren en alternatieve inloopavonden gebeurd. Onder de bewoners zijn diverse opvattingen over de voorgenomen plannen, maar de algemene conclusie is dat er voldoende draagvlak is onder de bewoners om dit concept plan aan het college voor te leggen.

De toegankelijkheid van de wijk wordt vergroot door de verbetering/verbreding van de voetpaden. Hierdoor worden de straten beter bereikbaar voor mensen met een kinderwagen, rolstoel of rollator. Hiermee dragen wij bij aan de hogere (internationale) doelen voor de toegankelijkheid van openbare ruimte. Tevens wordt door het versmallen van de rijbaan en het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen bijgedragen aan een weginrichting, die past bij de functie van deze wegen. Dit vergroot namelijk de verkeersveiligheid.

Het parkeren wordt beter gefaciliteerd. De parkeerdruk in met name de Van Riebeeckstraat is erg hoog. Door de parkeervakken te markeren wordt er efficiënter geparkeerd en daarmee wordt de beschikbare parkeercapaciteit beter benut. Er worden op meerdere locaties extra parkeervakken aangelegd.

Het openbaar groen krijgt een impuls en is toekomst bestendig. Bestaande bomen blijven nagenoeg allemaal staan, op een enkeling na, hiervoor komen nieuwe bomen van een ander soort. Op andere, nu stenige, locaties wordt de verharding vervangen door openbaar groen, met name zien wij dit terug langs de Krugerstraat(tussen de Potgieterstraat en Tuindorpweg) en de binnen pleintjes aan de Van Riebeeckstraat. De voorgenomen groeninrichting geeft invulling aan de koers voor buurtgerichte aanpak, hoofdstuk 7.6 "rode oase laagbouw (1950-1960) van het Groenstructuurplan 2010.

Huishoudelijk- en hemelwater wordt bij de bron van elkaar gescheiden en draagt bij om verdroging tegen te gaan. Huishoudelijk afvalwater wordt gescheiden van hemelwater wat valt in het openbaar gebied. Het hemelwater wordt geïnfiltreerd binnen het plangebied. Hiermee wordt bereikt dat er minder afvalwater wordt aangeboden bij de zuiveringsinstallatie, dat er wordt bijgedragen om de verdroging van de bodem tegen te gaan en dat wateroverlast op straat wordt verminderd.

Datum ter inzage legging: 18 oktober 2021

Zaaknummer:354491

Wat is de procedure ?

Het concept-ontwerpplan en de bijbehorende stukken liggen vanaf 18 oktober 2021 gedurende zes weken alleen op afspraak ter inzage op het gemeentehuis. Heeft u vragen of wilt u de stukken bij dit ontwerp-herinrichtingsplan inzien? Neem dan gerust contact op met de gemeente Epe. Het telefoonnummer is 14 0578. U kunt de ter inzage gelegde stukken eveneens inzien op www.epe.nl/terinzage

Zienswijze indienen?

Iedereen kan tijdens de bovengenoemde periode een zienswijze naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze richt u aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Epe. Per e-mail is dit mogelijk via gemeente@epe.nl. Vermeld daarbij dat het gaat om het ontwerp-herinrichtingsplan. Wilt u mondeling uw zienswijze geven? Neem dan contact op met de gemeente Epe. Het telefoonnummer is 140578.

Wij nemen uw zienswijze mee bij het maken van het definitieve herinrichtingsplan.

Naar boven