Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de regeling ontwikkeling organisaties professionele kunst 2021-2024 in verband met in verband met het openstellen van de regeling voor 2022 (Eerste wijzigingsbesluit van de regeling ontwikkeling organisaties professionele kunst 2021-2024)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 4 lid 2 van de Verordening Amsterdamse culturele infrastructuur, Hoofdlijnen en Kunstenplan 2019,

 

besluit:

Artikel I.

De regeling ontwikkeling organisaties professionele kunst 2021-2024 als volgt te wijzigen:

 

  • 1.

    Artikel 1.3 lid 1 onder ai komt te luiden:

    “minimaal twee en niet meer dan zes jaar bestaat op de datum van indiening, te beoordelen aan de hand van de statuten;”

  • 2.

    Aan artikel 1.3 lid 1 onder b wordt een nieuw onderdeel iii toegevoegd:

    • “iii.

      op zijn aanvraag voor de regeling Ontwikkeling voor 2021 het advies honoreren kreeg.”

  • 3.

    Artikel 1.4 lid 5 komt te luiden:

    “Een aanvrager als bedoeld in artikel 1.3 onder b, kan als overbrugging in 2022 maximaal één keer subsidie aanvragen voor een periode van een jaar voor activiteiten, als bedoeld in het eerste lid en in het derde lid onder b, met dien verstande dat de activiteiten waarvoor wordt aangevraagd op 31 december 2022 moeten eindigen.”

  • 4.

    Artikel 1.5 lid 1 komt te luiden:

    “Het college kan halfjaarlijks/jaarlijks een subsidieplafond vaststellen voor het verstrekken van subsidies in het kader van deze regeling.”

  • 5.

    Aan artikel 1.6 lid wordt een nieuw onderdeel b toegevoegd:

    • “b.

      de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd plaatsvinden binnen dertien weken na ontvangst van de aanvraag of later dan een jaar na ontvangst van de aanvraag;”

  • 6.

    Aan artikel 1.6 lid wordt een nieuw onderdeel c toegevoegd:

    • “c.

      de activiteiten plaatsvinden in een tijdvak waarvoor op basis van deze regeling reeds subsidie aan de aanvrager is verleend;”

  • 7.

    Artikel 1.7 lid 2 onder a komt te luiden:

    “de aanvraag na toetsing van de aanvraag aan de beoordelingscriteria als bedoeld in artikel 3.1 niet voor honorering in aanmerking komt;”

  • 8.

    Artikel 2.1 lid 3 onder b komt te vervallen.

  • 9.

    Artikel 2.1 lid 3 onder c komt te luiden:

    “een jaarplan van maximaal 5 pagina’s gericht op de voortzetting van de ontwikkeling van (nieuwe) financieringsvorm(en) en/of een (nieuw) bedrijfsmodel voor continuering van de activiteiten in 2022 en ter bevordering van een toekomstbestendige bedrijfsvoering van de organisatie;”

  • 10.

    Artikel 2.1 lid 3 onder d komt te luiden:

    “een herziene begroting voor 2022.”

  • 11.

    Artikel 2.2 lid 1 komt te luiden:

    “Aanvragen kunnen worden ingediend:

    • a.

      a. voor aanvragers als bedoeld in artikel 1.3 eerste lid onder a van 22 oktober 2021 9.00 uur tot 29 oktober 2021 16.00 uur;

    • b.

      voor aanvragers als bedoeld in artikel 1.3 eerste lid onder b vanaf 8 november 2021 09.00 uur.”

  • 12.

    Artikel 3.1 lid 3 komt te luiden:

    “Bij de aanvraag van een aanvrager als bedoeld in artikel 1.3 onder b, wordt beoordeeld of de Amsterdamse prestaties nog in verhouding zijn met het door de adviescommissie geadviseerde bedrag.”

  • 13.

    Artikel 3.1 lid 4 komt te luiden:

    “Bij de aanvraag van een aanvrager als bedoeld in artikel 1.3 onder b wordt de voortzetting van het jaarplan dat is gericht op de ontwikkeling van een (nieuwe) financieringsvorm(en) en/of een (nieuw) bedrijfsmodel, beoordeeld aan de hand van het boordelingscriterium ‘ontwikkeling’.

  • 14.

    Artikel 3.2 lid 1 komt te luiden:

    “Een aanvraag van een aanvrager als bedoeld in artikel 1.3 derde lid onder a wordt ter beoordeling voorgelegd aan drie adviseurs.”

  • 15.

    Aan artikel 3.2 wordt een nieuw lid 2 toegevoegd:

    • “2.

      Een aanvraag van een aanvrager als bedoeld in artikel 1.3 derde lid onder b wordt beoordeeld door het subsidiebureau.”

Artikel II. Wijziging toelichting

  • 1.

    In de toelichting onder WIE KAN AANVRAGEN onder b komt de eerste zin te luiden:

    “De regeling wordt - uitsluitend in 2021 en 2022 - op verzoek van de gemeente Amsterdam uitgebreid met een tegemoetkoming voor een extra groep aanvragers: een specifieke groep organisaties die in 2020 op hun aanvraag voor de regeling Vierjarige subsidies van het AFK een positief advies ontvingen, maar waarvoor in het geheel geen budget beschikbaar was.”

  • 2.

    In de toelichting onder WIE KAN AANVRAGEN onder b komt de tweede alinea te luiden:

    “Met het budget in deze regeling kan in 2022 een beperkt aantal van de aanvragers voor een verjarige subsidie met positief advies zonder budget worden ondersteund, namelijk: organisaties die verantwoordelijk zijn voor de exploitatie én volledige programmering van een vaste ruimte, bestemd voor openbaar toegankelijke presentatie van kunst: binnen- en buitenpodia, erfgoedinstellingen met een presentatiefunctie en tentoonstellingsruimten en die ook voor 2021 een bijdrage ontvingen binnen de regeling Ontwikkeling.”

  • 3.

    In de toelichting onder JONGE ORGANISATIES onder Twee tot zes jaar bestaan vervalt de laatste zin van de eerste alinea.

  • 4.

    In de toelichting onder AANVRAGERS REGELING VIERJARIGE SUBSIDIES AFK komt de eerste zin in de eerste alinea te luiden:

    “Als uitzondering is de regeling - in 2021 en 2022 - ook eenmalig toegankelijk voor organisaties die bij het AFK een aanvraag hebben ingediend voor de regeling Vierjarige subsidies 2021-2024.”

  • 5.

    In de toelichting onder AANVRAGERS REGELING VIERJARIGE SUBSIDIES AFK komt de tweede alinea te luiden:

    “Daarnaast is een eis dat de organisatie verantwoordelijk is voor de exploitatie én volledige programmering van een vaste ruimte, die bestemd is voor openbaar toegankelijke presentatie van kunst, te weten binnen- en buitenpodia, erfgoedinstellingen met een presentatiefunctie en tentoonstellingsruimten en die tevens een bijdrage ontvingen voor 2021 uit de Regeling Ontwikkeling.”

  • 6.

    In de toelichting onder WAARVOOR AANVRAGEN? komt de tweede alinea te luiden:

    “Voor de selecte groep van aanvragers van een vierjarige subsidie geldt dat zij - ter overbrugging - subsidie kunnen aanvragen voor hun reguliere activiteiten in 2021 en 2022 voor de ontwikkeling van (nieuwe) financieringsvormen en/of de ontwikkeling van een (nieuw) bedrijfsmodel met het oog op een toekomstbestendige bedrijfsvoering. De subsidie wordt aangevraagd voor één projectjaar. Dit kan uitsluitend in 2021 met een verlenging in 2022. Voor de verlenging moet een nieuwe aanvraag worden gedaan. Er mag geen dubbeling plaatsvinden in activiteiten waarvoor al subsidie door het AFK binnen een andere regeling of deze regeling is verleend. Ook mogen de activiteiten niet plaatsvinden in hetzelfde tijdvak waarvoor op basis van deze regeling reeds subsidie aan de aanvrager is verleend.”

  • 7.

    In de toelichting onder INDIENING komt de tweede alinea te luiden:

    “Aanvragen kunnen worden ingediend:

    • a.

      voor aanvragers als bedoeld in artikel 1.3 derde lid onder a van 22 oktober 2021 9.00 uur tot 29 oktober 2021 16.00 uur;

    • b.

      voor aanvragers als bedoeld in artikel 1.3 derde lid onder b van vanaf 8 november 2021 09.00 uur.

      Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De datum waarop de volledige subsidieaanvraag is ingediend, is de datum van binnenkomst. Is de aanvraag onvolledig, dan heeft u de mogelijkheid om de ontbrekende stukken alsnog aan te leveren. Ontvangen wij echter van andere organisaties volledige aanvragen vóór de datum dat u de ontbrekende stukken aanlevert, dan gaan deze aanvragen bij de behandeling altijd voor.”

  • 8.

    In de toelichting onder INDIENING komt de derde alinea te luiden:

    “Een ondernemingsplan voor de jonge organisaties mag maximaal 20 pagina’s in omvang zijn.

    Voor de groep vierjarige aanvragers mag de voortzetting van het jaarplan dat is gericht op de ontwikkeling van (nieuwe) financieringsvorm(en) en/of een (nieuw) bedrijfsmodel maximaal 5 pagina’s in omvang zijn. Dit maximum is inclusief inhoudsopgave, foto’s etc. Verwijzingen of links naar een (eigen) website, YouTube etc. worden niet bekeken. Alle informatie moet in de ingediende plannen staan.”

  • 9.

    In de toelichting onder BEOORDELING VAN DE AANVRAAG komt de tweede alinea te luiden:

    “De aanvraag van jonge aanvragers wordt beoordeeld door drie adviseurs met voor de aanvraag relevante deskundigheid en ervaring. De beoordeling gebeurt aan de hand van de beoordelingscriteria die in de regeling zijn opgenomen.”

  • 10.

    In de toelichting onder AANVRAGERS REGELING VIERJARIGE SUBSIDIES komt de eerste alinea te luiden:

    “Deze tweede groep aanvragen dienen een vervolg van het jaarplan ontwikkeling voor 2022 in, inclusief herziene activiteiten en bijbehorende begroting voor 2022.”

  • 11.

    In de toelichting onder AANVRAGERS REGELING VIERJARIGE SUBSIDIES komt de tweede alinea te vervallen.

  • 12.

    In de toelichting onder AANVRAGERS REGELING VIERJARIGE SUBSIDIES komt de nieuwe tweede alinea te luiden:

    “Beoordeling vervolg ontwikkelplan, herziene prestaties en begroting

    Beoordeeld wordt of de aanvrager een duidelijke beschrijving van de beginsituatie van de aanvrager geeft, de noodzaak voor de beoogde ontwikkeling onderbouwt, een realistisch einddoel formuleert en het overtuigend voortbouwt op het ontwikkelplan voor 2021. Beoordeeld wordt of en hoe de beschreven ontwikkelaanpak naar verwachting zal leiden tot de beoogde doelen en een bedrijfsvoering die voldoende basis geeft om de beoogde voornemens ten uitvoer te brengen en de organisatie effectief te laten functioneren. Daarnaast wordt beoordeeld of de begroting realistisch en passend is en een financieringsmix bevat met verschillende bronnen van inkomsten zodat risico’s worden gespreid. Beoordeeld wordt of de Amsterdamse prestaties nog in verhouding zijn met het door het AFK geadviseerde en het nu aangevraagde bedrag. Ook eventuele aanpassingen in verband met corona zullen worden beoordeeld.”

  • 13.

    In de toelichting onder EINDOORDEEL komt de eerste alinea te luiden:

    “Door de adviseurs danwel het subsidiebureau wordt een oordeel gegeven over de mate waarin een aanvraag voldoet aan criteria. Zij adviseren tevens over de subsidiehoogte.”

  • 14.

    In de toelichting onder EINDOORDEEL onder Aanvragers regeling Vierjarige subsidies komt de tekst te luiden:

    “Voor deze groep aanvragers is het totaalbeeld bepalend om de aanvraag te honoreren of niet te honoreren.”

  • 15.

    In de toelichting onder BEPALEN SUBSIDIEHOOGTE komt de eerste alinea te luiden:

    “De adviseurs danwel het subsidiebureau van het AFK geven een oordeel over de subsidiehoogte. Uitgangspunt bij het bepalen van de subsidiehoogte is voor het AFK niet per definitie het door de aanvrager gevraagde bedrag, maar het bedrag dat door de adviseurs en het AFK redelijk wordt geacht voor de aanvraag.”

Artikel III. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking.

Artikel IV.

Dit besluit wordt aangehaald als Eerste wijzigingsbesluit van de regeling ontwikkeling organisaties professionele kunst 2021-2024.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 oktober 2021.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Naar boven