Verordening tot eerste wijziging van de Afvalstoffenverordening gemeente Hellendoorn 2017

Nijverdal, 21 september 2021 Nr. 2021-019463

 

De raad van de gemeente Hellendoorn;

gelet op het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 10.23 van de Wet milieubeheer;

overwegende dat op 5 november 2019 een motie voor invoering van de Ja/ Ja-sticker' door hem is aangenomen;

overwegende dat voor de invoering van de Ja/Ja-sticker een wijziging van de Afvalstoffenverordening gemeente Hellendoorn 2017 noodzakelijk is;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van d.d. 7 september 2021;

b e s l u i t :

vast te stellen de

Verordening tot eerste wijziging van de Afvalstoffenverordening gemeente Hellendoorn 2017

Artikel 1

In artikel 1 (Begrippen), onderdeel s, wordt de . (punt) vervangen door een ; (puntkomma) en worden na onderdeel s twee begrippen toegevoegd, luidende:

  • t.

    huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, waarvan tenminste 10% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame;

  • u.

    ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of proefmonsters van producten die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

    • -

      een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners of gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in die buurt van belang zijn om te weten;

    • -

      drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties.

Artikel 2

Na artikel 14 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 14a. Ongeadresseerd drukwerk

  • 1.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 2.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag uitsluitend worden bezorgd bij een perceel als de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan.

Toelichting

Artikel 14a heeft als doel om de verspreiding van ongewenst drukwerk, en daarmee uiteindelijk afval, te voorkomen. De grondslag voor dit artikel is artikel 10.23 van de Wet milieubeheer. Met de komst van nee/nee-, ja/ja- en nee/ja brievenbusstickers kunnen bewoners hun voorkeur ten aanzien van de ontvangst van commercieel reclamedrukwerk en/of de huis-aan-huisbladen kenbaar maken (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 25 februari 2020, ECLI:NL:GHARL: 2020:1528). De adverteerders dienen zich ook aan het zogenoemde opt-in systeem te houden (Gerechtshof Amsterdam 24 september 2019, ECLI:NL:GHAMS:2019:3423).

Artikel 3

Deze verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening treedt in werking op 1 juli 2022.

 

De raad voornoemd,

de griffier de voorzitter

Naar boven