Gemeente Nijkerk – Besluitenlijst vergadering raadscommissie I van 9 september 2021

Aanvang 20.00 uur (online via videobellen)

 

Aanwezig: de voorzitter: B.H. Verbeek; de commissiegriffier: F.J.A. Meijer-de Leeuw; de leden: H.J. Bokkers (CDA), J.C. Doppenberg (VVD), M. van Elteren (De Lokale Partij), R.A.W. van den Hoek-Horst (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), J.W.J. Weel (CDA) en B. van der Woerd (VVD). Verder zijn aanwezig namens het college: de wethouders H.L. Dijksterhuis (bij agendapunt 3), W. Oosterwijk (bij agendapunten 4 en 5) en M. Broekman-van der Pers (bij agendapunt 6) met als ambtelijke ondersteuning: J. Hutten (bij agendapunt 3), J.J. Grobben (bij agendapunt 4), W. Bomhof (bij agendapunt 5) en J.W. van Noort (bij agendapunt 6). Als extern adviseur is bij agendapunt 3 aanwezig: L. van Borssum Waalkes.

 

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

2. Openstaande moties en toezeggingen

Er zijn geen mededelingen.

 

3. Regiovisie Ondersteuning met noodzakelijk verblijf regio Amersfoort (2021-044)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in de regiovisie en vinden het positief dat bij het opstellen van deze visie de stakeholders zijn betrokken, waaronder de Sociaal Domeinraad.

Tijdens de bespreking komen onder andere nog de volgende zaken aan de orde:

- Belang van goede (tijdelijke) opvang en zorg voor inwoners als dit nodig is;

- Beschikbaarheid van voldoende sociale huurwoningen;

- Draagvlak in en vanuit de wijk voor deze visie;

- Belang van goede communicatie tussen de verschillende actoren (voorkomen dat inwoners tussen wal en schip raken);

- Onzekerheid en onduidelijkheid over de financiële consequenties;

- Samenwerking tussen de verschillende regio’s (Regio Amersfoort en Regio Foodvalley)

Wethouder Dijksterhuis geeft een reactie op de gestelde vragen.

De voorzitter concludeert dat de commissieleden zich kunnen vinden in het voorstel. Het voorstel kan wat de commissie betreft zonder debat worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 23 september 2021.

 

4. Kaderstelling woningbouw Bruins Slotlaan 76 en omgeving, Nijkerk (2021-042)

De commissieleden bespreken het voorstel. Ze geven aan zich te kunnen vinden in het plan om woningen te bouwen op de genoemde locatie, maar vinden dat het tot nu toe doorlopen proces – vooral wat betreft de communicatie en participatie van/met omwonenden – niet optimaal is geweest.

Tijdens de bespreking komen daarnaast onder meer nog de volgende zaken aan de orde:

- Nota inbreidingslocaties Gemeente Nijkerk (wie doet wat en in welke fase van het proces);

- Betrekken van WSN voor wat betreft de invulling van het deel sociale huurwoningen;

- Parkeernormen en de parkeerbehoefte in de omgeving (verwarrend dat zowel oude als nog niet vastgestelde nieuwe normen worden gebruikt);

- Belangen van de omliggende bedrijven;

- Belang van een goede regeling voor het onderhoud van de geitenwei.

Wethouder Oosterwijk geeft een reactie op de gestelde vragen en zegt toe:

- Binnen afzienbare tijd het gesprek met de raad aan te willen gaan over de Nota Inbreidingslocaties Gemeente Nijkerk;

- Het verslag van de gesprekken van de ontwikkelaar met de omwonenden aan de raad te doen toekomen.

De voorzitter concludeert dat de commissie voorafgaand aan de raadsvergadering het verslag van de gesprekken van de ontwikkelaar met de omwonenden wil ontvangen en dat enkele fracties zich nog nader willen beraden op de in het voorstel genoemde parkeernormen. Het voorstel blijft wat de commissie betreft daarom met debat geagendeerd voor de raadsvergadering van 23 september 2021.

 

5. Beeldkwaliteitsplan Bebouwing Buitengebied (2021-040)

Namens Landgoed Appel is mevrouw Haver Droeze als inspreker aanwezig. Zij heeft voorafgaand aan de vergadering een inspreektekst aangeleverd, waarin zij onder meer aandacht vraagt voor ruimte, flexibiliteit en creativiteit bij (bouw)plannen en de mogelijkheid om af te wijken van het Beeldkwaliteitsplan.

De commissieleden bespreken vervolgens het voorstel. Zij geven aan zich te kunnen vinden in het beeldkwaliteitsplan, maar zouden graag zien dat dit op enkele punten nog wordt verduidelijkt en aangevuld om misverstanden te voorkomen. Daarnaast wordt nog gesproken over de huidige sloopregeling en inzet van sloopmeters.

Wethouder Oosterwijk geeft een reactie op de gestelde vragen en geeft aan te komen met een gewijzigd voorstel, waarbij hij ook zal kijken naar het verzoek van de inspreker. Wat betreft de huidige sloopregeling geeft hij aan dat dit in het Functieveranderingsbeleid Regio Foodvalley is vastgelegd. Dit beleid zal binnenkort worden geëvalueerd.

De voorzitter concludeert dat de wethouder heeft aangegeven tijdig voor de raadsvergadering met een gewijzigd voorstel te komen en dat de commissie daarom adviseert om het voorstel met debat te agenderen voor de raadsvergadering van 23 september 2021.

 

6. Beleidskader actualisatie PDV-beleid Regio Foodvalley 2020-2025 (2021-045)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in het geactualiseerde beleidskader PDV-beleid Regio Foodvalley. Het voorstel kan wat de commissie betreft zonder debat geagendeerd blijven staan voor de raadsvergadering van 23 september 2021.

Naar aanleiding van dit onderwerp stelt de heer Bokkers nog een technische vraag over de verkeersveiligheid langs de Watergoorweg. De heer Bokkers zal per mail een antwoord op deze vraag ontvangen.

 

7. Regionale samenwerking

Er zijn geen mededelingen.

 

8. Mededelingen van raad en college

Er zijn geen mededelingen.

 

9. Sluiting

De vergadering wordt om 23.05 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 20 september 2021.

 

De commissiegriffier, F.J.A. Meijer-de Leeuw

De voorzitter, B.H. Verbeek

Naar boven